Η αποδοκιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης για τη συμφωνία των Πρεσπών ακολούθησε τον Αλέξη Τσίπρα και στη Νέα Υόρκη. Ομογενειακές οργανώσεις της μεγαλούπολης, με την ισχυρή ελληνική κοινότητα, γέμισαν γειτονιές του Κουίνς, της Αστόρια και του Λονγκ Αϊλαντ με αφίσες που χαρακτήριζαν «ανεπιθύμητο» τον έλληνα Πρωθυπουργό. Κι όλα αυτά, μετά την απόφαση της Παμμακεδονικής Ενωσης να χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» τον χειρισμό της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της συμφωνίας – «παραχωρούμε όνομα, γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η αρνητική στάση κύκλων της Ομογένειας απέναντι στη συμφωνία ήταν γνωστή στην ελληνική κυβέρνηση.
«ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ» ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ. Θεωρείται, άλλωστε, πως υπό τον φόβο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Προξενείο, η δεξίωση που διοργανώθηκε με αφορμή την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο αντί για το προξενικό κτίριο. Στην εισαγωγική ομιλία του, πάντως, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη συμφωνία: «Με βαθιά αίσθηση του πατριωτικού καθήκοντος σας διαβεβαιώνω, προχωρήσαμε σε αυτή τη δύσκολη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, διασφαλίζοντας όμως ταυτόχρονα το πιο σημαντικό πράγμα, που για εμάς είναι η ιστορία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η συμφωνία «δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε μία διένεξη τριών δεκαετιών, αλλά και να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο και τη σημασία της χώρας».
Μήνυμα στον Καμμένο. Αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε (με συνέντευξη στην «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ») μήνυμα και στον Πάνο Καμμένο, μη θεωρώντας πλέον ότι η πορεία τους θα είναι κοινή ώς το τέλος: «Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει», ανέφερε.
ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ σχολίασε ότι με το δημοψήφισμα της Κυριακής «πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής» για την κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εκλογές πριν από τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ «προς αποφυγή τετελεσμένων» – καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να ζητηθεί από τους γείτονες να αλλάξουν εκ νέου το Σύνταγμά τους. Παράλληλα, ο Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα πρόταση μομφής για μετά τις 17 Δεκεμβρίου.
ΜΠΟΪΚΟΤΑΖ ΑΠΟ ΙΒΑΝΟΦ. Δεν είναι όμως μόνον ο Τσίπρας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Στη συνεδρίαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την ΠΓΔΜ εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβανόφ – ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με τη συμφωνία πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό φρόντισε να κάνει άλλη μια φορά από το βήμα του ΟΗΕ, με μια ομιλία που έδωσε φωνή σε όσους σκέφτονται να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα της Κυριακής. Μπροστά σε αντιπροσωπείες από όλον τον πλανήτη, ο Ιβανόφ τόνισε πως έχει λάβει την απόφασή του. «Στις 30 Σεπτεμβρίου δεν θα πάω να ψηφίσω», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία που μπορεί να μετατρέψει τη γείτονα χώρα σε «ημι-κυρίαρχο» κράτος, με «αποσαθρωμένο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης». «Η συμφωνία μας φέρνει προ τετελεσμένων: μας λέει ότι είμαστε πιο μικροί και πιο αδύναμοι και ότι, επομένως, πρέπει να δεχθούμε τη συμφωνία που θέλησε η Αθήνα», σχολίασε.