Κλίμα αμφισβήτησης επικρατεί στους γιατρούς του ΕΣΥ αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις για τη χορήγηση αναδρομικών (και) στον κλάδο. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όπου τα μέλη της δηλώνουν ότι στέκονται με επιφύλαξη στις εξαγγελίες ενώ παράλληλα καταγγέλλουν ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει το έργο των ειδικευόμενων και του επικουρικού προσωπικού που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Ειδικότερα αναφερόμενοι στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα την καταβολή των αναδρομικών στους εργαζομένους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι «δεν προβλέπεται κανένα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των μισθολογικών μας απωλειών».

Επιπλέον, και σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ «εξαιρούν τους ειδικευόμενους, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε σχέση με τις λοιπές βαθμίδες, ενώ σαφέστατα και οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι αμείβονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο και έχουν πληγεί και αυτοί από τις περικοπές του Ν. 4093/12. Δεν γίνεται καμία αναφορά στους επικουρικούς γιατρούς».

Τι απαιτούν. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Ομοσπονδία απαιτεί «άμεση επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις περικοπές και άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών από το 2012 έως σήμερα». Επιπλέον, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει για τις 5 Οκτωβρίου, ημέρα συζήτησης στο ΣτΕ της τριτανακοπής, στάση εργασίας για την Αττική και 24ωρη απεργία για την Περιφέρεια.