Αναδρομικά 1,2 δισ. ευρώ εφάπαξ μέχρι το τέλος του έτους σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση σε ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς χοντραίνοντας το παιγνίδι των παροχών που έχει στήσει στον δρόμο προς τις κάλπες.

Ταυτόχρονα με τις προσλήψεις και τις υποσχέσεις που δίνει για τις συντάξεις το Μαξίμου, ετοιμάζεται να ανοίξει τον κουμπαρά και να επιστρέψει όλα τα αναδρομικά εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη συνταγή τού «δώσ’ τα όλα».

Τα ποσά μάλιστα θα καταβληθούν σε μία δόση μέχρι το τέλος του έτους και όχι σε δύο, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αναδρομικών έχει προσδιοριστεί σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ προορίζονται για τους περίπου 250.000 στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Στο σχέδιο για την επιστροφή αναδρομικών που έχουν καταρτίσει στο υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνονται οι γιατροί του ΕΣΥ καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπει την καταβολή αναδρομικών από το 2012 αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα. Ωστόσο, πρόσφατα η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αποκαταστήσει άμεσα ένα μέρος από τις μεγάλες απώλειες εισοδημάτων που υπέστησαν οι γιατροί.

Πού θα βρει τα χρήματα. Το κονδύλι του 1,2 δισ. ευρώ  που θα λάβουν οι λειτουργοί του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια είναι εξασφαλισμένο και θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του φετινού προϋπολογισμού. Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν ότι εφέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,2% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις, δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος περίπου 1,3 δισ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί στην καταβολή των αναδρομικών.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε όχι απλά να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ αλλά να κατανείμει σχεδόν όλο το υπερπλεόνασμα του εφετινού προϋπολογισμού στους ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς προσβλέποντας σε εκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους οι αμειβόμενοι των ειδικών μισθολογίων που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο θα εγγραφεί ως δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2018 ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και σχετική νομοθετική διάταξη.

«Καίγεται» η 13η σύνταξη. Προς το παρόν και με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, ούτε σχετική πρόβλεψη να δοθεί και εφέτος τα Χριστούγεννα ως «δώρο» έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, παρότι κομματικά και κυβερνητικά στελέχη πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς έχει ανοίξει ο εκλογικός κύκλος. Πέρυσι τον Δεκέμβριο είχε καταβληθεί έκτακτο βοήθημα 617 εκατ. ευρώ σε 1.591.332 χαμηλοσυνταξιούχους με τη σύνταξη του Ιανουαρίου και κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ.