Στην αναθεώρηση, όποτε αυτή γίνει, του Ποινικού Κώδικα παραπέμπει η κυβέρνηση την κατάργηση της (αντισυνταγματικής) αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα του Τύπου, βάσει της οποίας οδηγήθηκαν πρόσφατα στο αστυνομικό τμήμα δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του οποίου είχε κατατεθεί σχετική τροπολογία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου, δήλωσε στη Βουλή ότι το ζήτημα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα βρίσκεται στην τελική ευθεία και θα προστατεύει τα συμφέροντα τόσο των δημοσιογράφων όσο και των πολιτών και των πολιτικών. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αντεπιτεθεί στην αντιπολίτευση επιχειρώντας να της αποδώσει πολιτικές σκοπιμότητες κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι επί των ημερών τους δεν προχώρησαν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που τώρα αξιώνουν από την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πάντως η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ξυδάκη, ο οποίος είπε ότι η εικόνα με τις χειροπέδες και τις προσαγωγές δεν ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό μας, καλώντας σε αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές – και τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους.
ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ. Η προσπάθεια συμψηφισμού με το παρελθόν που κατέβαλε ο Κατρούγκαλος προσέκρουσε στην επιχειρηματολογία Δένδια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ του υπενθύμισε ότι «καθήκον σας δεν είναι να κάνετε κριτική στην αντιπολίτευση, αλλά να κυβερνάτε, ούτε το σφάλμα μπορεί να δικαιολογεί σφάλμα», ενώ υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι τόσο η διάταξη νόμου καθ’ αυτή αλλά ότι υπουργός της κυβέρνησης αισθάνεται την ανάγκη να προσφύγει στη διάταξη αυτή». Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επικαλείται το παρελθόν για να δικαιολογήσει τα δικά της κακώς κείμενα. Ομως αυτό «δεν είναι κυβερνητική προσέγγιση» παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας.
«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ». Οσον αφορά την πτυχή Καμμένου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε ευθέως λόγο για «εκφοβισμό και κανιβαλισμό» εκ μέρους του. Εκτός της τροπολογίας Λοβέρδου η κυβέρνηση απέρριψε και την ανάλογη τροπολογία που είχε καταθέσει το Ποτάμι. Οπως είπε ο βουλευτής του κόμματος Σπύρος Λυκούδης, «υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να αντιδράσουμε σε ένα δημοσίευμα που θεωρούμε κακόπιστο», τονίζοντας ότι «έναντι αυτών οι χειροπέδες από την αστυνομία δεν είναι λύση». Πάντως τόσο ο Κατρούγκαλος όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επικαλέστηκαν το «προηγούμενο» Βαξεβάνη και τις μηνύσεις εναντίον του: «Εγινε επανάσταση με τον “Φιλελεύθερο”, όμως αυτή την επανάσταση δεν την είδα όταν η κυρία Στουρνάρα μήνυσε τον Βαξεβάνη επειδή έβγαλε όλα τα άπλυτα στη φόρα» είπε ο Πολάκης, ο οποίος επανερχόμενος στην υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι «κάποιοι θα έπρεπε να βλέπουν τον κόσμο ριγέ πίσω από τα κάγκελα».