Έντυπη Έκδοση - Μικροπολιτικός
Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στις ΗΠΑ με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι η σύζυγός του Μπέττυ Μπαζιάνα. Συνόδευσε μάλιστα τον Πρωθυπουργό στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και έδειξε ιδιαίτερα ευδιάθετη συνομιλώντας με πολλούς προσκεκλημένους σε χαλαρό ύφος, ενώ δεν αρνήθηκε και τις καθιερωμένες πια σέλφι. Φωτογράφιση έκανε και ο Τσίπρας στους δρόμους της Νέας Υόρκης – μαζί με τους γραβατωμένους Δημήτρη Λιάκο και Γιώργο Χουλιαράκη -, όπου και πρόσεξα δύο πράγματα: μπόλικο ρετούς, ολίγον ομπαμικό στυλ με χέρια στην τσέπη και προσπάθεια να αποστείλει μοντέρνο δυτικό μήνυμα – προσπερνώντας τις ελληνικές αφίσες με το μήνυμα «ανεπιθύμητος». Εξάλλου, χθες σε μικρή ομάδα ομογενών μας στη Νέα Υόρκη μίλησε για το «δικό του όραμα» για τη χώρα και πώς θα βγει μπροστά. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, πάντως, εάν θα καταφέρει να συγκινήσει επενδυτές σε αυτό το ταξίδι. Και επειδή μιλάμε για τις ΗΠΑ, να σας πληροφορήσω ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται για νέα επίσκεψη στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε σχεδιάζεται και άλλη μία συνάντησή του με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο.
Ανήκουν στη Δύση
Για να παραμείνω στην πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, στους χθεσινούς «New York Times» 31 πολιτικοί του δυτικού κόσμου υπέγραψαν κοινή διακήρυξη αρχών για την επαναβεβαίωση της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης. Εδώ είδα υπογραφές όπως του Τόνι Μπλερ, του Τζο Μπάιντεν, του Γιόσκα Φίσερ, του Μανουέλ Βαλς, του Τζεντιλόνι, πολλών πρώην υπουργών Εξωτερικών, όπως των Μαντλίν Ολμπράιτ, Τζορτζ Σουλτζ κ.ά. Εντόπισα δε και την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Γενικά με το κείμενο υποστηρίζουν ΝΑΤΟ και ΕΕ και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας του Τύπου και του σεβασμού της διαφορετικότητας και καλούν όσους ενστερνίζονται τις απόψεις τους να υπογράψουν τη διακήρυξη αυτή, προκειμένου να διαφυλαχθούν – όπως λένε – η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η υπόσταση του ΝΑΤΟ και η στερεή διατλαντική εταιρική σχέση.
Μαίνεται η ιερή κόντρα
Ο «ιερός πόλεμος» συνεχίζεται. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει επιλέξει να υλοποιήσει την απόφασή του για παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, χωρίς όμως να μπει σε ακραία αντιπαράθεση με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο τις τελευταίες 15 ημέρες έχει ξεκινήσει «μπαράζ» πολεμικών ανακοινώσεων κατά του Φαναρίου. Χθες ο Βαρθολομαίος μίλησε δημοσίως για το θέμα της αυτοκεφαλίας, υποδεχόμενος στην Κωνσταντινούπολη τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο. Απέφυγε ξανά να ανεβάσει τους τόνους, έστειλε ωστόσο ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν.
Τα κείμενα μιλούν
Μάλιστα, όπως συνηθίζει να κάνει τις τελευταίες ημέρες το Φανάρι – το είχαν γράψει άλλωστε προχθές «ΤΑ ΝΕΑ» -, επισήμανε πως τα ντοκουμέντα αποτελούν αδιάψευστο στοιχείο ότι οι Ουκρανοί έχουν ζητήσει την αυτοκεφαλία τους χρόνια τώρα. «Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο μητροπολίτης Κιέβου, πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν τους, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία. Εχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε» είπε ο Βαρθολομαίος. Προχθές εξάλλου το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ακόμη ένα ντοκουμέντο υπό τον τίτλο «Ο Οικουμενικός Θρόνος και η Εκκλησία της Ουκρανίας – Ομιλούν τα κείμενα».
«Αριστερές συνειδήσεις»
Δεν ξέρω εάν ξύπνησε ξαφνικά η «αριστερή συνείδησή τους», αλλά ομαδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – 45 υπογραφές μέτρησα – αποφάσισαν να θέσουν στη Βουλή (με ερώτηση σε Τσακαλώτο και Κουντουρά) ζήτημα Airbnb, ζητώντας «μακροχρόνια στρατηγική» για την προστασία της τουριστικής ανάπτυξης και των πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την «τεράστια εξάπλωση του φαινομένου». Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «εκτοπισμό» των μόνιμων κατοίκων, ενώ θυμήθηκαν και τους εκπαιδευτικούς στα νησιά που δεν βρίσκουν σπίτια προς ενοικίαση.
Το γαλάζιο σχέδιο
Το βασικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης τομεαρχών της ΝΔ ήταν το Μεταναστευτικό / Προσφυγικό. Ο τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης πήρε τον λόγο και ανέλυσε το θέμα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον τόνο σημειώνοντας πως «έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση από τον Ιούνιο του 2016» – την οποία είχε διαχειριστεί ο τότε συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας. Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ο έλεγχος συνόρων – θαλάσσιων και χερσαίων -, ο αυστηρός έλεγχος των ΜΚΟ και η ενίσχυση της ασφάλειας στις γειτονιές της Αθήνας, στα γκέτο. Αυτό με τις ΜΚΟ καθόλου τυχαίο δεν είναι, αφού βλέπω εξελίξεις στο θέμα της διαφάνειας όσων εμπλέκονται με τα hotspots…
Θύελλα αντιδράσεων
Οι άνθρωποί μου μίλησαν χθες με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη με αφορμή τη γνωστή κλήση σε απολογία από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και ειδικότερα από το Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος για την κινηματική του δράση κατά των πλειστηριασμών, που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Δεν είναι λοιπόν μόνον ο Μίκης Θεοδωράκης ή ο Μανώλης Γλέζος που εξαπέλυσαν πυρά με αφορμή την απαράδεκτη δίωξη. Θα ακούσουμε σύντομα και προσωπικότητες και πολιτικές οργανώσεις του εξωτερικού που θα παίρνουν θέση υπέρ του επικεφαλής της ΛΑΕ ενώ το ζήτημα προκαλεί και εσωτερικό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.