Ηταν μια νύχτα που δεν θα ξεχάσουν εύκολα οι Ισπανοί. Αλλωστε, η ήττα για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ το ίδιο βράδυ δεν είναι συχνό φαινόμενο. Για την ακρίβεια, είχε να συμβεί τρία χρόνια και εννέα μήνες. Από τις 4 Ιανουαρίου 2015, όταν και οι δύο γνώρισαν την ήττα σε εκτός έδρας παιχνίδια.

Εκείνο το βράδυ η Ρεάλ είχε ηττηθεί στο Μεστάγια από τη Βαλένθια 2-1 και η Μπαρτσελόνα στο Ανοέτα από τη Σοσιεδάδ 1-0. Η «Mundo Deportivo» έγραψε χαρακτηριστικά για το προχθεσινό βράδυ. «Η Μπάρτσα ήταν κακή, αλλά η Ρεάλ χειρότερη».

Αυτή τη φορά όλα εξελίχθηκαν αστραπιαία. Η Μπαρτσελόνα, παρότι προηγήθηκε νωρίς της ουραγού Λεγανές, δέχτηκε στο β’ μέρος δύο γκολ σε 68”! Ελ Ζαρ και Οσκαρ έκαναν τη δουλειά τους και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν κατάφερε να διαχειριστεί σωστά το υπόλοιπο διάστημα του αγώνα και αποχώρησε ηττημένη.

Το χτύπημα που δέχτηκε η Ρεάλ στο Σάντσεθ Πιθχουάν από τη Σεβίλλη θύμισε… Blitzkrieg (αστραπιαίος πόλεμος). Στο 39′ η ομάδα της Ανδαλουσίας είχε πετύχει τρία γκολ και η Ρεάλ φαινόταν να έχει παραδοθεί. Η τελευταία φορά που οι μερένγκες είχαν δεχτεί αρκετά γκολ στο α’ μέρος ήταν στις 9 Νοεμβρίου 2003 και πάλι στο Σάντσεθ Πιθχουάν. Με τη διαφορά ότι τότε η Σεβίλλη έως το 37′ του α’ μέρους είχε πετύχει τέσσερα γκολ! Αυτό βέβαια στο πρωτάθλημα, καθώς υπάρχει και ένα ακόμα αποτέλεσμα που δεν θέλουν να θυμούνται οι οπαδοί της. Ηταν ένα ματς κυπέλλου που όπως αναφέρει η «Marca» έμεινε στην ιστορία ως Alcorconazo. Το 2009 η Ρεάλ ηττήθηκε 4-0 από την Αλκορκόν (τότε στην 3η κατηγορία), έχοντας δεχτεί τρία γκολ στο α’ μέρος.

Κακός οιωνός

Την ομάδα της Μαδρίτης πάντως συνοδεύει ακόμα μία ιστορία. Τα βραβεία δεν της φέρνουν τύχη στο παιχνίδι που ακολουθεί, και αυτό συνέβη για τρίτη φορά. Η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2017, όταν η ομάδα είχε κυριαρχήσει στα διεθνή βραβεία, αλλά λίγες ημέρες μετά ηττήθηκε 2-1, πάλι στη Σεβίλλη. Αυτό επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς όταν μετά την εκδήλωση για τα βραβεία The Best ήρθε η ήττα από την Τζιρόνα. Και η τρίτη και… φαρμακερή ήταν προχθές πάλι στο Σάντσεθ Πιθχουάν, μετά τις βραβεύσεις της περασμένης Δευτέρας από τη FIFA.

Ο Γιουλέν Λοπετέγκι πάντως αρνήθηκε ότι έφταιγαν τα βραβεία για τη βαριά ήττα και την άσχημη εμφάνιση: «Απλά κάναμε ένα άσχημο παιχνίδι. Με αυτή την εμφάνιση δεν μας άξιζε άλλο αποτέλεσμα. Η Σεβίλλη ήταν εξαιρετική και της αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν είναι θέμα νοοτροπίας, αλλά ένα σύνολο πραγμάτων που μας οδήγησαν στην ήττα. Η ουσία είναι πως θέλαμε να πιέσουμε ψηλά, δεν το κάναμε, με αποτέλεσμα να έρθει αυτή η ήττα. Αυτά συμβαίνουν στο πρωτάθλημα, ωστόσο αυτό που πρέπει να δούμε είναι το επόμενο παιχνίδι. Θα προετοιμαστούμε όπως κάνουμε και μετά από μια νίκη» είπε ο Λοπετέγκι. Η Ρεάλ υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου την Ατλέτικο στο ντέρμπι της Μαδρίτης και το πρόβλημα είναι ο τραυματισμός του Μαρτσέλο, η συμμετοχή του οποίου είναι αμφίβολη. Και ο Λοπετέγκι ξέρει ότι ήδη έχει απώλειες, τόσο με τον Ισκο όσο και με τον Καρβαχάλ.

«Απρόσμενη κατάσταση»

Η Μπαρτσελόνα τώρα: Ο Ερνέστο Βαλβέρδε παραδέχτηκε ότι είναι δύσκολο να εξηγήσει πώς η ομάδα έχασε πέντε βαθμούς στα δύο τελευταία παχνίδια. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη και απρόσμενη κατάσταση μετά τα δύο τελευταία άσχημα αποτελέσματα. Σίγουρα στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν αυτά, όμως αν είχαμε πετύχει ένα δεύτερο γκολ, όλα μπορεί να ήταν διαφορετικά. Χωρίς αμφιβολία, όταν η ομάδα χάνει, ο προπονητής είναι υπεύθυνος».  «Η Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε στο Λεγανές ότι έχει προβλήματα τα οποία έκρυβαν οι νίκες στα πρώτα παιχνίδια» σημειώνει η «Mundo Deportivo», επισημαίνοντας ότι η αμυντική λειτουργία, που είναι το κλειδί άλλες χρονιές, έως τώρα δείχνει προβληματική. Κι ακόμα ότι οι μπλαουγκράνα αρκούνται στην κατοχή της μπάλας, χωρίς ωστόσο να ελέγχουν το παιχνίδι. Να σημειώσουμε ότι αυτό φάνηκε και κόντρα στη Λεγανές καθώς κάποια στιγμή η κατοχή της μπάλας ξεπέρασε το 80%, ωστόσο δεν υπήρχε δημιουργία στο παιχνίδι, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάσπαση της άμυνας.

Πριν από τη χθεσινή προπόνηση, ο Βαλβέρδε είχε μια συζήτηση με τους παίκτες, λέγοντας ότι όλοι θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια στο γήπεδο εκφράζοντας τη σιγουριά του ότι σύντομα η ομάδα θα ανακάμψει. «Το βασικό είναι να μη χαλαρώσετε και να μείνετε ενωμένοι. Μόνοι έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε» τους είπε. Φυσικά, αυτό που προβλημάτισε περισσότερο ήταν τα δύο γκολ που δέχτηκε η Μπαρτσελόνα σε 68” από μια ομάδα που είχε μόλις έναν βαθμό στα πέντε προηγούμενα παιχνίδια: «Οταν συμβαίνει αυτό, είναι σίγουρο ότι κάτι πάει λάθος» παραδέχτηκε ο Μπουσκέτς, ο οποίος χθες υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2023.

Η απογοήτευση των παικτών για την ήττα ήταν τόσο μεγάλη που… ξέχασαν να χαιρετήσουν τους αντιπάλους. «Είμαστε μια ταπεινή ομάδα, ωστόσο μου αρέσουν οι άνθρωποι που θα έρθουν να σε χαιρετήσουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Κάτι τέτοιο δεν το έκαναν οι παίκτες της Μπαρτσελόνα. Κανείς δεν ήρθε να μας χαιρετήσει και θεωρώ πως ήταν κάτι πολύ άσχημο» είπε ο τερματοφύλακας της Λεγανές Ιβάν Κουέγιαρ.