Με το δεξί και στο Κύπελλο ο Ολυμπιακός. Με την επικράτηση επί του Λεβαδειακού (1-0), που επί της ουσίας τού δίνει από την πρώτη στιγμή αέρα πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μεταξύ μας όμως: ποιο Κύπελλο και ποιος αέρας; Η χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη εξαιρετικά στην ολοκλήρωση μιας μεγάλης επιστροφής. Η νύχτα που ο Γιάγια Τουρέ φόρεσε ξανά την Ερυθρόλευκη και πάτησε το χορτάρι του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η νύχτα που γύρισε η κλεψύδρα μετρώντας πλέον σε λεπτά αγωνιστικά τη δευτέρα παρουσία του ιβοριανού σουπερστάρ στο μεγάλο λιμάνι.

Είχε πολλά νέα πρόσωπα χθες ο Ολυμπιακός σε μια ούτως ή άλλως αναμέτρηση που χαρακτηριζόταν από το δικαίωμα για «ευκαιρίες». Εκαναν ντεμπούτο ακόμη τρία μεταγραφικά αποκτήματα (Σα, Γκιγέρμε, Ναουέλ, όλοι με πρόσημο θετικό), είχε ουσιαστικά την πρώτη επίσημη συμμετοχή του Μασούρα, το πρώτο ερυθρόλευκο γκολ στην καριέρα του Δημήτρη Μάνου (68′). Για 58 λεπτά όμως ο Γιάγια Τουρέ λες και φορούσε… φωτοστέφανο μην επιτρέποντας στο κοινό (γηπεδικό και τηλεοπτικό) να έχει μάτια για άλλον. Από την πρώτη στιγμή ώς την τελευταία του στον αγωνιστικό χώρο, μέχρι δηλαδή την ώρα της αλλαγής του με τον Μπίμπρας Νάτχο. Με το «42» στην πλάτη λοιπόν και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στο μπράτσο του ο για πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ η Αφρική έκανε την επανεμφάνισή του με τον Ολυμπιακό έπειτα από 4.519 ημέρες. Για εκείνον η αναμέτρηση Κυπέλλου ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βρει λιγάκι αγωνιστικό ρυθμό. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον τοποθέτησε στην κορυφή των κεντρικών χαφ, μπροστά από τους Γκιγέρμε και Ανδρούτσο. Ενας ρόλος που παρέπεμπε τρόπον τινά στον συνήθη χώρο δράσης του Κώστα Φορτούνη.

Σκηνές από τα «προσεχώς»

Ο Τουρέ μπήκε με διάθεση και παρά το γεγονός ότι προφανώς και χρειάζεται τον χρόνο του, είχε στιγμές από εκείνες που έγιναν σήμα κατατεθέν στη μυθική καριέρα του. Αυτές οι πάσες του δίχως κοντρόλ που ανοίγουν αυτομάτως τον ρυθμό του παιχνιδιού, οι συνεργασίες του στους μικρούς χώρους με τους συμπαίκτες του, η διάθεσή του να γυρίσει πιο πίσω και να ζητήσει την μπάλα όταν οι γραμμές του Λεβαδειακού στέκονταν με υπομονή πίσω από αυτήν. Ολα αυτά σαν σκηνές από τα «προσεχώς». Οταν πλέον ο Ιβοριανός θα είναι 100% έτοιμος να προστεθεί στη βεντάλια των επιλογών του προπονητή για τα δύσκολα. Τα λέγαμε άλλωστε από χθες. Για την επόμενη Κυριακή (7/10) και το εκτός έδρας αντάμωμα με την ΑΕΚ τον προετοιμάζει το τεχνικό τιμ. Για να είναι εκεί έτοιμος να μπει σε πρώτη φάση στη 18άδα. Το πρώτο βήμα έγινε χθες.

Και όσο για το 90λεπτο που εξελίχθηκε στο Φάληρο; Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε δύο πράγματα. Το πρώτο, η νίκη που θα έκανε τη διαδικασία του ομίλου στο Κύπελλο πιο εύκολη (στο άλλο ματς του ομίλου Αρης Αβάτου – Παναχαϊκή 0-1) και βέβαια το δικαίωμα να ανοίξει το rotation του, να δώσει χρόνο συμμετοχής σε ποδοσφαιριστές. Εκείνους που περιμένει να έρθουν πιο κοντά στις βασικές επιλογές του, αλλά και όσους βρίσκονται στο βάθος του ρόστερ. Το πρώτο μέρος κύλησε δίχως μεγάλες συγκινήσεις. Ο Ολυμπιακός είχε ισοπεδωτική κατοχή μπάλας (74% – 26% όπως και συνολικά στο ματς), δεν είχε όμως τους χώρους για να απειλήσει. Προσπάθησε ο Μάνος (37′) ολοκληρώνοντας μια καλή συνεργασία του Τουρέ με τον Μασούρα και εκεί καταγράφηκε η καλύτερη ευκαιρία των γηπεδούχων ώς την ανάπαυλα. Ευκαιρίες ωστόσο είχε και ο Λεβαδειακός ώς τα μισά του δρόμου χτυπώντας στην κόντρα. Μάλιστα, αυτή με τον Μάνγκα (πλασέ άουτ 32΄) ήταν και η καλύτερη στιγμή του ματς. Δέκα λεπτά αργότερα (43΄) ο Ζοσέ Σα κέρδισε το πρώτο του χειροκρότημα στο Λιμάνι σταματώντας πρώτα το σουτ του (εξαιρετικού) Φώτη Ιωαννίδη και στη συνέχεια την προσπάθεια του Γιακουμάκη για το 0-1 στο 43΄.

Αλλαγή διάταξης

Η παρέμβαση του προπονητή του Ολυμπιακού στο ματς ήρθε στο 58΄. Σε εκείνο το σημείο εκτός του Τουρέ αντικατέστησε και τον Ανδρούτσο. Στο ματς πέρασαν Νάτχο και Χασάν και ο σχηματισμός των Ερυθρολεύκων άλλαξε σε 4-4-2. Διάταξη που φυσικά μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατοχή μπάλας και να επισκεφτεί τα αντίπαλα καρέ. «Αλλαξαν πολλά στο δεύτερο ημίχρονο. Δεχτήκαμε πολλή πίεση και τα παιδιά δεν άντεξαν» έλεγε μετά το ματς ο Ακης Μάντζιος, εμφανώς ικανοποιημένος για την παρουσία του Λεβαδειακού στο Φάληρο. Το γκολ που έκρινε το ματς ήρθε τελικά στο 68΄. Ο Μασούρας σέρβιρε ιδανικά από τον δεξιό διάδρομο, ο Μάνος ήταν σωστά τοποθετημένος στο δεύτερο δοκάρι και με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το τελικό 1-0. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Είχαμε τον έλεγχο, την κατοχή μπάλας και πολλά νέα πρόσωπα στο γήπεδο. Είδαμε πολύ καλά στοιχεία» πρόσθεσε ως τελευταία κουβέντα ο Πέδρο Μαρτίνς που από σήμερα μπορεί να αφοσιωθεί με τους ποδοσφαιριστές του στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ.

Πάντως, ούτε μία ούτε δύο, αλλά συνολικά 15 τελικές προσπάθειες μπόρεσε να εκτελέσει χθες βράδυ ο Ολυμπιακός. Τρομερός αριθμός αν σκεφτεί κανείς ότι η ενδεκάδα που αγωνίστηκε βρέθηκε για πρώτη φορά στο χορτάρι.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Κούτρης, Σισέ, Μιράντα, Μασούρας, Γκιγέρμε, Ανδρούτσος (58′ Χασάν), Τουρέ (58΄Νάτχο), Ναουέλ (83΄Πάρντο), Βρουσάι, Μάνος.

Λεβαδειακός (Ακης Μάντζιος): Μπάγιτς, Χατζηλάμπρος, Κρνέτα, Αντιλεού, Παντελιάδης, Μητρόπουλος (70′ Νανγκίς), Καραχάλιος, Γιακουμάκης, Σαβαντογκό, Μάνγκα (46′ Νίκας), Ιωαννίδης (56′ Ομο).

n Στο άλλο ματς Κυπέλλου χθες Ηρόδοτος – Απόλλων Πόντου 0-1.