Τα συναισθήματα ξεχείλιζαν χθες στο ΟΑΚΑ, σε μια μεγάλη βραδιά στη μνήμη του μεγαλύτερου παράγοντα στην ιστορία του Παναθηναϊκού και ενός εκ των μεγαλυτέρων του ελληνικού αθλητισμού, του Παύλου Γιαννακόπουλου.

Τα δάκρυα του αδελφού του Θανάση, τα λόγια του γιου του Δημήτρη και το εκπληκτικό κορεό από τους οργανωμένους φίλους του Τριφυλλιού είναι βέβαιο ότι θα έκαναν τον Παύλο να δακρύσει ακόμα και από εκεί ψηλά που βρίσκεται.

Εκ των πραγμάτων το μπάσκετ (με Παναθηναϊκό και Φενέρμπαχτσε να δίνουν ραντεβού στον αποψινό – 20.30 Cosmote 4 – τελικό του τουρνουά), έστω και μεταξύ τόσο μεγάλων αντιπάλων, ήταν λογικό να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, φίλοι μου αγαπημένοι, που ήρθατε εδώ για τον Παύλο, αλλά ιδιαίτερα τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αυτόν τον αδελφό μου» είπε με τρεμάμενη φωνή από τη συγκίνηση ο Θανάσης Γιαννακόπουλος σε μια συγκλονιστική εικόνα, την ώρα που ο ανιψιός του και γιος του Παύλου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, τόνιζε: «Εστω και μετά θάνατον, ο πατέρας μου θα χαίρεται που βλέπει εδώ τον Παναθηναϊκό ενιαίο και ιδιαίτερο, αφού εκτός του μπάσκετ έχουμε και την ομάδα του ποδοσφαίρου και παίκτες από το βόλεϊ και άλλα αθλήματα».

«Ο αθλητισμός ενώνει»

Νωρίτερα ο ισχυρός άνδρας του Τριφυλλιού είχε υπενθυμίσει το μήνυμα που του πέρασε ο πατέρας του, που ήταν ότι: «Ο αθλητισμός ενώνει και είμαστε όλοι φίλοι εκτός των αγωνιστικών γραμμών». Κάτι που έγινε πράξη και με την Ευρωλίγκα, με την οποία ο ηγέτης της πράσινης ΚΑΕ αποκατέστησε τις σχέσεις του παραδεχόμενος: «Και οι δύο πλευρές κάναμε τα λάθη μας, αλλά δεδομένου ότι θέλουμε το καλό του μπάσκετ, καθίσαμε κάτω, μιλήσαμε και τα βρήκαμε».

Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της λίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου, ξαναβρέθηκε έπειτα από πολύ καιρό στο ΟΑΚΑ χωρίς να αποδοκιμαστεί και όπως είπε: «Ο,τι έγινε ανήκει στο παρελθόν και στην Ευρωλίγκα κοιτάμε πάντα στο μέλλον, μπροστά. Για μένα ήταν τιμή η φιλία με τον Παύλο Γιαννακόπουλο».

Η Ευρωλίγκα ακύρωσε όλες τις ποινές και τα πρόστιμα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η συγκατάθεση των ομάδων, ιδιαίτερα της Μακάμπι και της Φενέρ.

Ο πρόεδρος της πρώτης, Σιμόν Μιζράχι, είχε αδελφικές σχέσεις τόσα χρόνια με τον Παύλο, ενώ ο προπονητής της δεύτερης, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, είπε: «Ηταν σαν δεύτερος πατέρας για μένα. Είναι πολύ ξεχωριστή η στιγμή προσωπικά και δεν ξεχνάω τις συναντήσεις που είχαμε μαζί και το πως με δίδαξε πολλά πράγματα, ιδιαίτερα για τη ζωή και τις αξίες της».

Επιβλητικό κορεό

Οι φίλοι των Πρασίνων δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό κορεό, με τη μορφή του Παύλου Γιαννακόπουλου να δεσπόζει στο κέντρο, ενώ δεν έπαψαν στιγμή να τον αποθεώνουν: «Παύλο θεέ, για πάντα ανάμεσά μας, μια ζωή θα είσαι μέσα στην καρδιά μας».

Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο λάβαρο με μια φωτογραφία του υψώθηκε και πήρε τη θέση του δίπλα στα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια της ομάδας, για τα οποία ήταν ο βασικός υπεύθυνος έχοντας δημιουργήσει μια κορυφαία ομάδα εδώ και δεκαετίες. Οι αρχηγοί των ομάδων που συμμετέχουν στο τουρνουά, αλλά και εκείνοι των ομαδικών αθλημάτων του Παναθηναϊκού (Κουρμπέλης, Καλάθης, Πανταλέων εκπροσώπησαν ποδόσφαιρο, μπάσκετ και βόλεϊ), τίμησαν τη μνήμη του αφήνοντας ένα λευκό τριαντάφυλλο στη φωτογραφία του, η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση όπου καθόταν ανέκαθεν ο αείμνηστος Παύλος Γιαννακόπουλος.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός ήταν εξαιρετικός για τέτοια χρονική περίοδο και συνέτριψε τη Χίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα με 90-63. Με πολυφωνία στην επίθεση (Παπαπέτρου 15, Τόμας 14, Λάνγκφορντ 12) και τρομερή άμυνα, άφησε πολλές υποσχέσεις για μια μεγάλη χρονιά. Με τους παίκτες του Πασκουάλ να φοράνε και για πρώτη φορά την επετειακή εμφάνιση με τις ρίγες (με το σήμα των 100 χρόνων).

Με πρωταγωνιστή τον Σλούκα (22 π., 5 ασίστ), ο οποίος αποθεώθηκε στο ΟΑΚΑ από τους φίλους του Παναθηναϊκού, η Φενέρμπαχτσε επικράτησε στην παράταση της Μακάμπι (ο Σλούκας ισοφάρισε σε 78-78 στην εκπνοή του κανονικού αγώνα) με 94-92, ενώ έχασε με τραυματισμό τον Βέσελι.

Ετοιμος για την πρόκριση ο Αρης

Να σφραγίσει την πρόκριση στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ θέλει απόψε ο Αρης (19.30, Novasports 1), που φιλοξενεί τη Νίζνι στη ρεβάνς της μεγάλης νίκης του που πέτυχε στη Ρωσία (65-63).