Χειμώνιασε ξαφνικά κι όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου μας προέκυψε ο ακάλεστος Ξενοφώντας, αλλά και στην Ευρώπη ολόκληρη. Το καταλαβαίνει κανείς από το «τρίξιμο» των πάγκων των προπονητών. Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη σεζόν των προπονητών παντού. Μπορούν να κάνουν μεταγραφικές υποδείξεις, να δίνουν συνεντεύξεις παρουσιάζοντας τα σχέδιά τους, να δικαιολογούν κάθε ήττα της ομάδας τους, αφού στα φιλικά τα αποτελέσματα δεν μετράνε. Μόλις όμως χειμωνιάσει κάθε ήττα είναι πρόβλημα. Ακόμα και για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, που πέρυσι στην ισπανική λίγκα ήττα με την Μπαρτσελόνα είχε μόνο μία.

Λεγκανές

Φέτος οι Καταλανοί δεν έχουν σταθερότητα: ειδικά εκτός έδρας δυσκολεύονται πολύ. Η ήττα από την ουραγό Λεγκανές το βράδυ της Τετάρτης έβγαλε στο φως μια παράξενη δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον παλιόφιλο Ερνέστο – παράξενη, γιατί μιλάμε για έναν προπονητή που πέρυσι κέρδισε το νταμπλ. Ξαφνικά κάποιοι θυμήθηκαν τον περσινό αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρόμα – το μοναδικά αληθινό κακό παιχνίδι των Καταλανών σε μια ολόκληρη σεζόν. Φυσικά ο αποκλεισμός εκείνος είχε πονέσει και γιατί τελικά το μεγάλο ευρωπαϊκό τρόπαιο το κατέκτησε η Ρεάλ Μαδρίτης – σε άλλη περίπτωση θα είχε ξεχαστεί ευκολότερα.

Σιωπή

Θα τη γλιτώσει ο Ερνέστο; Πολλά θα κριθούν από τη συμπεριφορά της ομάδας στο επόμενο εκτός έδρας ματς – ίσως η αναμέτρηση με την Τότεναμ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα να αποδειχθεί καθοριστική. Λογικά ο Βαλβέρδε έχει και πολλούς υποστηρικτές εντός της διοίκησης και εντός της ομάδας, αλλά έχει κι ένα προβληματάκι: η σιωπή του Λιονέλ Μέσι δεν είναι καλός οιωνός. Ο Βαλβέρδε στο διάστημα που βρίσκεται στην Μπαρτσελόνα αντιμετωπίζει τον Μέσι ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του καιρού μας, αλλά τον πιέζει κιόλας αρκετά: ο Ερνέστο είναι απαιτητικός, σκληρός και δεν χαρίζεται. Λέγεται ότι πέρυσι ο Αργεντίνος του «χρέωσε» προσωπικά τον αποκλεισμό στο Τσάμπιονς Λιγκ: φοβάμαι πως ο Μέσι θέλει κανάκεμα και όχι πίεση – κι αυτό ίσως τελικά είναι και το πρόβλημά του στην Εθνική Αργεντινής π.χ. Δεν του αρκεί μια ομάδα στημένη γύρω του: θέλει να μην τον αγγίζει και καμία απολύτως ευθύνη στις αποτυχίες. Οταν η ομάδα κερδίζει, κερδίζει αυτός, όταν χάνει, χάνει ο προπονητής του. Και κανείς προπονητής στην Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να αντέξει χωρίς τη δημόσια στήριξη του αρχηγού της Μπαρτσελόνα: το σίριαλ θα έχει συνέχεια.

Σπανούλης

Οπως και κανείς προπονητής δεν μπορεί να αντέξει στον μπασκετικό Ολυμπιακό χωρίς τη δημόσια στήριξη του Βασίλη Σπανούλη: υπό αυτό το πρίσμα, η δήλωση του αρχηγού του Ολυμπιακού ότι «πολλά στη φετινή προετοιμασία της ομάδας θυμίζουν τον τρόπο που δούλευε ο Ολυμπιακός όταν κατέκτησε τη δεύτερη Ευρωλίγκα του» αποτελεί για τον Ντέιβιντ Μπλατ ό,τι καλύτερο. Μπορεί να είναι ακόμα και παυσίπονο για την εγχειρισμένη μέση του…

Κανόνας

Οταν ένας προπονητής ξεκινά τη δουλειά του στην Ελλάδα πάντα γίνονται συγκρίσεις με τον προηγούμενο και πάντα λέγεται και μια υπερβολή παραπάνω: είναι κανόνας. Το σημειώνω γιατί για τον Μπλατ ακούστηκαν κάμποσες υπερβολές από τους παίκτες του Ολυμπιακού: στην πραγματικότητα αυτό που χρειάζεται ο Αμερικανός είναι χρόνο και στήριξη για να μάθει στην ομάδα να παίζει το μπάσκετ που θέλει. Αν τα έχει, θα φτιάξει και την ομάδα που θέλει: είναι απλό.

VAR

Οπως απλό αρχίζει να γίνεται και το θέμα της χρησιμοποίησης του VAR στο πρωτάθλημά μας. Μπορεί μέχρι τώρα όποιος μιλάει να εκφράζει την αισιοδοξία του ή την απαισιοδοξία του για το πότε θα το δούμε στα ελληνικά γήπεδα, μπορεί η ΕΠΟ (που θα ‘πρεπε να έχει την ευθύνη της λειτουργίας του) να σφυρίζει κλέφτικα, μπορεί πολλές ομάδες να μην ενδιαφέρονται για την εγκατάστασή του, διότι δεν αντέχουν το κόστος της λειτουργίας του, αλλά έρχεται η UEFA και οριοθετεί τα πράγματα. Από τη στιγμή που, όπως αποφασίστηκε, του χρόνου το καλοκαίρι στα play off του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχουμε VAR, ουσιαστικά η ευρωπαϊκή ομοσπονδία είναι σαν να λέει σε όλους ότι τα ψέματα τελείωσαν: αν θέλετε να παίξετε στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσαρμοστείτε. Αντε να το δούμε.

Σάρερ

Στο μεταξύ θα δούμε έναν ελβετό διαιτητή, τον 30χρονο Σάντρο Σάρερ, στο μεγάλο ματς Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ την Κυριακή. Ο ελβετός δάσκαλος έχει παίξει μόλις ένα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ (Σέλτικ – Ρόζενμποργκ για τα προκριματικά), δεν θεωρείται έμπειρος όπως ο Γκεστράνιους και ο Μπορμπαλάν που ήδη παρακολουθήσαμε στην Ελλάδα επί το έργον, αλλά είναι ταλαντούχος και αρκετά σκληρός. Στα έξι τελευταία του ματς στο ελβετικό πρωτάθλημα και στο Γιουρόπα Λιγκ έχει αποβάλει τέσσερις παίκτες! Να δούμε αν θα έχει και το χάρισμα να περάσει την Κυριακή απαρατήρητος, αν και εφόσον γίνει το ματς. Το λέω γιατί αν διαβάσεις όσα λένε οι μετεωρολόγοι, όχι μόνο θα βρέχει, αλλά θα ‘ρθει περίπου και η συντέλεια του κόσμου: στη Σούπερ Λίγκα είναι προετοιμασμένοι για αναβολές και πιστεύουν ότι ειδικά τα σαββατιάτικα παιχνίδια δύσκολα θα γίνουν.

Δακρυγόνα

Στο μεταξύ είναι πραγματικά σοκαριστικές οι φωτογραφίες και τα video των επεισοδίων που έγιναν στα πέριξ της Τούμπας πριν από το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρη. Οι συμπλοκές της Αστυνομίας με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ ήταν βιαιότατες, κάηκαν αυτοκίνητα, έπεσαν φωτοβολίδες και δακρυγόνα και οι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίζονται ότι είμαστε τυχεροί που δεν έγιναν χειρότερα. Δεν έχει για αυτό καμία ευθύνη ο ΠΑΟΚ, όπως δεν έχει και καμία ευθύνη καμία ΠΑΕ για επεισόδια που γίνονται εκτός του γηπέδου, είναι όμως φανερό πως από τη στιγμή που οι ποινές για τις ΠΑΕ επικεντρώθηκαν σε όσα συμβαίνουν εντός γηπέδου, εκτός γηπέδου θα γίνει φέτος ο κακός χαμός. Η Αστυνομία μοιάζει ολοένα και πιο αδύναμη να επιβάλει την τάξη, αλλά δεν βλέπω κανέναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενδιαφέρεται. Η ασυδοσία των χουλιγκάνων θα συνεχιστεί και γιατί δεν γίνονται συλλήψεις: ακόμα αναζητείται αυτός που στη Νέα Σμύρνη πέταξε τη φωτοβολίδα στον κόσμο του Πανιωνίου στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Είναι τρομερό ότι υπάρχει ευαισθησία για τις δηλώσεις π.χ. του Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά κανένα ενδιαφέρον για το πώς τα γήπεδα θα αστυνομευτούν καλύτερα.

Γέλιο

Φυσικά μέρα με τη μέρα ανακαλύπτουμε και ότι οι νέες ποινές που έχουν σχέση με τη βία προκαλούν απλά γέλιο: ο τερματοφύλακας του ΠΑΟ Αλέξανδρος Πασχαλάκης, που τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική για τη χειρονομία που έκανε στους οπαδούς του ΟΦΗ, κλήθηκε να πληρώσει και 80 ευρώ πρόστιμο! Κάποτε στον νόμο Κοντονή οι ομάδες προβλεπόταν ότι θα πλήρωναν για υποκίνηση επεισοδίων 500 χιλιάδες ευρώ και οι εφημερίδες άλλα τόσα, αν έβαζαν εμπρηστικούς τίτλους. Τώρα κάποιος μπορεί να ξεσηκώσει ένα γήπεδο και να πληρώσει όσα περίπου θα πλήρωνε αν τραπέζωνε τρεις κολλητούς του σε συνοικιακό σουβλατζίδικο…