Το ντέρμπι Γερμανία – Τουρκία για το συμβόλαιο του Euro 2024 αποδείχτηκε τελικά ένας περίπατος στο πάρκο για τους Γερμανούς. Η πολιτική, η εθνική ενότητα, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και η οικονομική κρίση στην Τουρκία αποδείχτηκαν βαρίδια στην υποψηφιότητά της και για τέταρτη φορά ηττήθηκε στην τελική ευθεία.

Η γερμανική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 12 ψήφους έναντι μόλις τεσσάρων της τουρκικής, στην ψηφοφορία της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, ενώ υπήρχε και μία αποχή.

Η UEFA θεώρησε πως οι Γερμανοί είχαν όλο το πακέτο για να φιλοξενήσουν το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού του ποδοσφαίρου σε έξι χρόνια: στάδια, υποδομές και ξενοδοχεία. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες» δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας Ράινχαρντ Γκρίντελ.

Μετά την πτώση του Τείχους η Γερμανία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 αλλά ποτέ ένα Euro. Ως Δυτική Γερμανία είχε διοργανώσει το Euro 1988, το οποίο κατέκτησε η Ολλανδία.

Η οικονομική πλευρά της διοργάνωσης του 2024 έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο. Η UEFA ποτέ δεν έκρυψε πως στόχος της είναι η παραγωγή χρημάτων και οι Γερμανοί είναι πρόθυμοι να ικανοποιήσουν αυτή την απαίτηση, τόσο με τεράστια έσοδα όσο και με φορολογικές ελαφρύνσεις που πάντοτε αποτελούσαν κλειδί στις αναλήψεις των μεγάλων διοργανώσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά και της FIFA.

Η υπόθεση Οζίλ, που άνοιξε τον κύκλο της συζήτησης στη Γερμανία για το κατά πόσο επιτυχημένη είναι η ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα, δεν μετατράπηκε τελικά σε πλεονέκτημα για τους Τούρκους και τον πρόεδρό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βαθιά ανάσα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μας υπογράμμισε πως το Euro 2024 «θα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε αυτό που υποστηρίζουμε στη Γερμανία: το άνοιγμα στον κόσμο και την ανοχή, την ελευθερία και τον σεβασμό. Μαζί θα κάνουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μια διοργάνωση για όλους τους Ευρωπαίους».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην παρουσίαση της υποψηφιότητας της χώρας του, χαρακτήρισε τη νίκη «εξαιρετική». «Μπορείς να νιώσεις την ένταση. Θα κάνουμε τώρα τα πάντα για να προσφέρουμε ένα καταπληκτικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Για τον Λεβ αλλά και όλο το γερμανικό ποδόσφαιρο η νίκη επί της Τουρκίας σε πολιτικο-ποδοσφαιρικό επίπεδο αποτελεί βαθιά ανάσα μετά το ιστορικό κάζο της Μάνσαφτ στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στο ποδόσφαιρο, τόσο σε χρήμα όσο και σε πολιτική.

Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο αποδείχτηκε η αχίλλειος πτέρνα της. Στην έκθεση αξιολόγησης η UEFA υπογραμμίζει πως «η έλλειψη σχεδίου δράσης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ζήτημα που προκαλεί ανησυχία». Ο τούρκος υπουργός Αθλητισμού Μουχαρέμ Κασάπογλου χαρακτήρισε την ψηφοφορία της UEFA «λυπηρή» και τόνισε πως η χώρα του «δεν έχασε τίποτα».

Περήφανος ο Λεβ

Ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Γιόαχιμ Λεβ χαρακτήρισε τη νίκη «εξαιρετική». «Μπορείς να νιώσεις την ένταση. Θα κάνουμε τώρα τα πάντα για να προσφέρουμε ένα καταπληκτικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».