«Φυσικά» ήταν η απάντηση συνοδού του Ερντογάν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA), στην ερώτηση αν ο τούρκος πρόεδρος παρακολουθεί από τηλεοράσεως την ανακοίνωση της UEFA για το Εuro 2024. Στη μάχη της διοργάνωσης, η Γερμανία κέρδισε την Τουρκία και με αυτήν την ήττα από τα αποδυτήρια ξεκίνησε και η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Γερμανία. H συνέχεια για τον Ερντογάν σήμερα και αύριο δεν θα είναι ευκολότερη.
Η αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και έκλεισε πολλούς δρόμους στο κέντρο του Βερολίνου για τις μετακινήσεις του Ερντογάν με αφορμή και σειρά διαδηλώσεων κατά του τούρκου προέδρου. Σήμερα είναι στην ατζέντα οι πολιτικές συνομιλίες με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Από αυτό θα απουσιάζουν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η Ανγκελα Μέρκελ, καθώς η καγκελάριος ποτέ δεν συμμετέχει στα επίσημα δείπνα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Αλλωστε θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει μια δεύτερη φορά με τον Ερντογάν στο αυριανό πρωινό στην καγκελαρία, πριν αναχωρήσει για την Κολωνία όπου θα εγκαινιάσει ένα τζαμί της οργάνωσης DΙΤΙΒ.
Στόχος του Ερντογάν είναι η «επανεκκίνηση» των σχέσεων της Τουρκίας με τη Γερμανία και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Εχοντας την πίεση της κρίσης στην οποία μπήκε η τουρκική οικονομία με τη δραματική υποτίμηση της λίρας, ο Ερντογάν επιδιώκει την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων και για τον στόχο αυτόν συναντάται το απόγευμα με οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας. «Δεν αντέχει να πηγαίνει ταυτόχρονα κόντρα και στην Αμερική και στην Ευρώπη» λέει στα «ΝΕΑ» ο Κρίστιαν Μπράκελ, επικεφαλής του ιδρύματος των Πρασίνων Χάινριχ Μπελ στην Κωνσταντινούπολη, εξηγώντας την ευρωπαϊκή στροφή του Ερντογάν. Δεν ήταν επιλογή του Βερολίνου, προσθέτει, η κρίση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις που δημιούργησε ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο μεταξύ κατέβασε τους τόνους και σε άρθρο του στη χθεσινή «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ», όπου περιορίζεται απλά να ζητήσει από τους «φίλους μας Γερμανούς» σκληρότερη αντιμετώπιση των μελών της κίνησης Γκιουλέν που θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος.
Η γερμανική κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μείωσαν τις προσδοκίες του Ερντογάν. «Αυτή η επίσκεψη δεν είναι έκφραση ομαλοποίησης. Από αυτήν απέχουμε πολύ. Αλλά μπορεί να είναι μία αρχή» είπε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο Σταϊνμάγερ. «Δεν μπορούμε και δεν θα αποδεχτούμε την πίεση στα μέσα ενημέρωσης, στη Δικαιοσύνη, στα συνδικάτα. Μόνο με τη βελτίωση αυτών των προϋποθέσεων μπορεί η Τουρκία να ελπίζει ξανά για στενότερες σχέσεις με την ΕΕ».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ υπερασπίστηκε την απόφαση να γίνει στον Ερντογάν υποδοχή αρχηγού κράτους με όσα προβλέπει το πρωτόκολλο, αλλά χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να παραμένουν ακόμα φυλακισμένοι πέντε γερμανοί υπήκοοι τουρκικής καταγωγής με πολιτικές κατηγορίες. Στο αεροδρόμιο Τέγκελ υποδέχτηκαν τον τούρκο πρόεδρο επικριτές του με το πανό: «Ο κ. Ερντογάν προσγειώνεται στο Βερολίνο και δημοσιογράφοι στις φυλακές».
Σε χθεσινή συζήτηση στην Μπούντεσταγκ βουλευτές όλων των κομμάτων κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να μην ομαλοποιήσει τις σχέσεις με την Τουρκία χωρίς ουσιαστική βελτίωση στο σκέλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Οι βουλευτές είναι για τη Βουλή και όχι για τις φυλακές» είπε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Αντρέας Νικ. «Ο Ερντογάν έρχεται στη Γερμανία όχι επειδή αίφνης ξαναβρήκε την αγάπη του για τη χώρα μας, αλλά επειδή απέτυχε οικονομικά, χρειάζεται τα λεφτά, χρειάζεται τις επενδύσεις των Γερμανών» είπε ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Ετζντεμιρ. Ο ίδιος θα πάρει μέρος στο επίσημο δείπνο για τον Ερντογάν, ο οποίος του επιτέθηκε συχνά στο παρελθόν εξαιτίας και της πρωτοβουλίας του για το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή. «Θα παραβρεθώ για να υποχρεωθεί να με ανεχτεί» είπε ο Ετζντεμιρ. «Στην Τουρκία μπορεί να κλείνει το στόμα στην αντιπολίτευση. Στη Γερμανία, όχι».