«Είμαι σήμερα εδώ όχι επειδή το θέλω. Είμαι τρομοκρατημένη. Είμαι εδώ επειδή θεωρώ ότι είναι το καθήκον μου ως πολίτης να σας πω τι μου συνέβη όταν ο Μπρετ Κάβανο και εγώ ήμασταν στο λύκειο». Με αυτά τα λόγια και με δάκρυα στα μάτια ξεκίνησε χθες την κατάθεσή της στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας η Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, που κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση τον Μπρετ Κάβανο, υποψήφιο του προέδρου Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η Φορντ, καθηγήτρια Ψυχολογίας σε Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, μίλησε εκτενώς για τη σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε 36 χρόνια πριν από τον Κάβανο, λέγοντας ότι εκείνη τη στιγμή πίστεψε ότι θα τη βίαζαν και ίσως να την σκότωναν, καθώς της έκλειναν το στόμα με βία. «Γελούσαν, δεν μπορούσα να αναπνεύσω και νόμιζα ότι θα πεθάνω» ανέφερε. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ο Μπρετ Κάβανο και ένας φίλος του της επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς, ενώ ήταν «εντελώς μεθυσμένοι». Ο Κάβανο την ακινητοποίησε κρατώντας τη με τη βία πάνω σε ένα κρεβάτι, προτού επιχειρήσει να της βγάλει τα ρούχα. Της έκλεισε το στόμα με το χέρι για να την εμποδίσει να φωνάξει. Εκείνη κατάφερε τελικά να ξεφύγει όταν μπήκε στο δωμάτιο ένα τρίτο άτομο και να τραπεί σε φυγή. «Εδώ και πολύ καιρό φοβόμουν πάρα πολύ και ντρεπόμουν πάρα πολύ να μιλήσω για τα γεγονότα» ανέφερε, θέλοντας να εξηγήσει γιατί κράτησε τη σιωπή της για αυτήν την επίθεση που «στοίχειωσε με επεισοδιακό τρόπο» την ενήλικη ζωή της. Ενα από τα μέλη της Επιτροπής τη ρώτησε τι είναι εκείνο που θυμάται περισσότερο από την επίθεση. «Τα γέλια τους, τα βροντερά τους γέλια» απάντησε εκείνη. «Γελούσαν και με κορόιδευαν».

Η κατάθεση της Φορντ γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του Κάβανο στην ισόβια θέση του Ανώτατου Δικαστή και έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Ομως αφότου η Φορντ κατήγγειλε την επίθεση που δέχθηκε από τον Κάβανο, άλλες τρεις γυναίκες βρήκαν το κουράγιο και κατήγγειλαν παρόμοιες επιθέσεις από τον δικαστή, αρκετά χρόνια πριν. Σε όλες περιπτώσεις οι γυναίκες περιγράφουν πως ήταν μεθυσμένος όταν τους επιτέθηκε. Καταθέτοντας με τη σειρά του ενώπιον της Επιτροπής, ο Κάβανο αρνήθηκε τα πάντα μιλώντας για ένα «υπολογισμένο και ενορχηστρωμένο πολιτικό χτύπημα».

Η υπόθεση έχει εντείνει την πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ, ενώ έχει δώσει νέα ώθηση στο κίνημα #MeToo εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών. Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στις καταγγελίες της Φορντ, όμως εκείνη χθες στη Γερουσία δήλωσε: «Είμαι ανεξάρτητο άτομο και δεν είμαι πιόνι κανενός». Πρόσθεσε ότι μετά την επίθεση ανέπτυξε κλειστοφοβία και εκδήλωσε κρίσεις πανικού. Τη δυσάρεστη εμπειρία της την είχε περιγράψει στον ψυχαναλυτή της, αλλά δεν θέλησε να τη δημοσιοποιήσει έως τώρα. Σε ερώτηση εάν είναι σίγουρη ότι εκείνος που της είχε επιτεθεί ήταν ο Μπρετ Κάβανο, απάντησε: «Εκατό τοις εκατό».

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

«Οι Κινέζοι κατανοούν ότι έχω ένα πολύ, πολύ μεγάλο μυαλό»

Σε 600 ημέρες θητείας ήταν μόλις η δεύτερη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος Τραμπ, μετά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και αποδύθηκε σε μια προσπάθεια αυτοθαυμασμού. Είπε πόσο τον έχει εκθειάσει ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας για τις προσπάθειές του σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τον ίδιο και για τα δύο «πολύ όμορφα γράμματα» που του έστειλε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Και κατέληξε: «Οι Κινέζοι τα έχουν χάσει με την πολιτική που ακολουθώ απέναντί τους. Τώρα κατανοούν ότι έχω ένα πολύ, πολύ μεγάλο μυαλό».