Με την υπερφορολόγηση να έχει χτυπήσει κόκκινο, τα νοικοκυριά να έχουν γονατίσει, τις επιχειρήσεις να έχουν στραγγίξει από ρευστότητα και τα απλήρωτα χρέη προς την Εφορία μαζί με τις προσαυξήσεις να έχουν εκτοξευτεί στο αστρονομικό ποσό των 180 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το ΑΕΠ της χώρας μας, μοιραία η φορολογική πολιτική θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύγκρουσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έως τις κάλπες.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τον προεκλογικό κύκλο στη ΔΕΘ, έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους για τις φοροελαφρύνσεις προς τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες αλλά και το μείγμα της πολιτικής που θέλουν να ακολουθήσουν στο μέτωπο της φορολογίας.

Για τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων, ο Πρωθυπουργός δεν υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις. Από τις εξαγγελίες του στη Θεσσαλονίκη απουσίαζαν η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας και το ψαλίδισμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης το πακέτο δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο για την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η οποία έχει καταρρεύσει υπό το βάρος των υπέρογκων φόρων. Για τις επιχειρήσεις ο Αλέξης Τσίπρας έταξε ελαφρύνσεις με ορίζοντα τετραετίας, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο πιο γενναιόδωρο προς τον επιχειρηματικό κόσμο και την ανάπτυξη, το οποίο συνοδεύεται με φορολογικές ανάσες για τα νοικοκυριά.

Ενα crash test στη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ αποκαλύπτει τις διαφορές αλλά και τα σημεία όπου συμφωνούν οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι. Πιο συγκεκριμένα:

1. Φορολογία φυσικών προσώπων. Μετά τις συντάξεις η κυβέρνηση έχει ανοίξει θέμα ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου ορίου. Ισως αυτός να είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις, παρά το γεγονός ότι στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων το 2020 και αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, από την οποία θα απαλλαγούν οι έχοντες εισοδήματα έως 30.000 ευρώ. Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει τη μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ένα μέτρο που εξουδετερώνει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα περίπου των 5.700 ευρώ για τον άγαμο από 8.636 ευρώ σήμερα.

2. Φορολογία επιχειρήσεων. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σταδιακή – σε ορίζοντα τετραετίας – μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 29% στο 25%, όταν τα αντίμετρα προβλέπουν απευθείας μείωση του συντελεστή από το 29% στο 26%, και μάλιστα από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η πρόταση της ΝΔ για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνει τη μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15% που ανέρχεται σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής θα περιοριστεί στο 20% από 40% που είναι σήμερα. Επίσης προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2021 που σημαίνει λιγότερος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις επιχειρήσεις.

3. ΦΠΑ. Και τα δύο κόμματα συμφωνούν στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, αλλά προτείνουν διαφορετικά μοντέλα. Ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου από 13% στο 12%, αλλά από την 1η Ιανουαρίου 2021. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Θα προχωρήσει δε στην αναστολή του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση επιχειρώντας να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες σκοπεύει να προωθήσει άμεσα στη Βουλή τις διατάξεις για τις φοροελαφρύνσεις του 2019 και συγκεκριμένα τη μείωση έως 30% του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 28% από 29%.