Σε άνθρακα αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ο θησαυρός της Folli Follie. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αναφέρονται στην προκαταρκτική έκθεση της Alvarez & Marsal, αναφορικά με τις δραστηριότητες της FFG στις ασιατικές αγορές και δείχνουν τρύπες εκατομμυρίων δολαρίων σε έσοδα, ταμειακά διαθέσιμα και μια σειρά άλλων οικονομικών μεγεθών, επιβεβαίωσαν τόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις καθυστερημένες αντιδράσεις τους. Παράλληλα άρχίζουν και βγαίνουν αληθινοί οι χειρότεροι φόβοι της αγοράς για την έκταση του σκανδάλου, το οποίο έπληξε το κύρος του ελληνικού Χρηματιστηρίου και έχει εγκλωβίσει χιλιάδες επενδυτές, μετόχους και ομολογιούχους, αλλά και πιστωτές της εταιρείας και πολύ περισσότερο τους 1.500 εργαζομένους που δεν ξέρουν ποια θα είναι η επομένη μέρα για αυτούς.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τρύπα του 1 δισ. δολαρίων σε επίπεδο τζίρου και τα περίπου 290 εκατ. ευρώ που έχουν κάνει φτερά από τα τραπεζικά διαθέσιμα για το 2017 των εταιρειών του ομίλου της FFG στην Ασία, μια περιοχή η οποία αποτελούσε το δυνατό χαρτί της Folli Follie, δεν αφήνουν περιθώρια για αμφισβήτηση ότι η υπόθεση της FFG μπορεί να έχει ακόμα μεγαλύτερο βάθος.
Η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τόσο στο σκέλος των ευθυνών της εταιρείας, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τα μεγάλα ερωτήματα που αφορούν το σκάνδαλο να παραμένουν αναπάντητα. Και αυτά αφορούν σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς όχι μόνο τους κύριους υπαίτιους αλλά και την αδράνεια των εποπτικών Αρχών όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του αμερικανικού fund, που εντόπιζε τα προβλήματα όσο και την έλλειψη επαρκών ελέγχων τα προηγούμενα χρόνια που επέτρεψαν να εξελιχθεί το σκάνδαλο. Αξιοσημείωτη είναι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης σε μια υπόθεση που πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς αγορές και απομακρύνει τους διεθνείς επενδυτές. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας αναμένεται να προχωρήσει μεταξύ άλλων στο επόμενο διάστημα και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση Folli Follie.
ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ. Τα ευρήματα της Α&Μ, που παρουσιάστηκαν στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έδειξαν τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ όσων καταγράφονταν στα οικονομικά μεγέθη της FF για τις εταιρείες της στην Ασία από αυτά που πραγματικά υπήρχαν. Εκτός της χαώδους απόκλισης στα τραπεζικά διαθέσιμα, καθώς ο έλεγχος έδειξε μόλις 6,4 εκατ. δολάρια από τα 296,771 εκατ. δολάρια που εμφάνισε η διοίκηση της FFG στις οικονομικές καταστάσεις του 2017, πιο εντυπωσιακή είναι η απόκλιση στον τζίρο της εταιρείας στην Ασία καθώς ενώ ήταν μόλις 116,847 εκατ. δολάρια, η εταιρεία παρουσίαζε 1,112 δισ. δολάρια, δηλαδή δέκα φόρες περισσότερο. Και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς η έκθεση της Α&Μ, η οποία κατατέθηκε και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε την επισήμανση ότι τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι οριστικά καθώς υπόκεινται στον οριστικό έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία, ενώ παράλληλα εκκρεμεί και η παράδοση της εγκληματολογικής έκθεσης.
Ποια είναι τελικά η πραγματική αποτίμηση της εταιρείας θα φανεί σύντομα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι. Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που εκτιμούν ότι η εικόνα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη με ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον της, καθώς πέραν των οικονομικών προβλημάτων έχει πληγεί ιδιαίτερα και η εικόνα του brand της εταιρείας.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Και όλα αυτά την ώρα που η εταιρεία FFG αναζητεί χρηματοδότηση για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της και το επόμενο διάστημα, και το ομόλογό της βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση με την αξία του να διαμορφώνεται στο 8% της ονομαστικής όταν πριν από έναν μήνα ήταν στο 25%. Το ομόλογο αυτό της Folli Follie είχε εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2017 και η έκδοση είναι της τάξεως των 150 εκατ. ελβετικών φράγκων.
Μεγάλη είναι η ανησυχία για τους περίπου 1.500 εργαζομένους της εταιρείας στην Ελλάδα. «Η περίπτωση της Folli Follie δεν είναι μια απάτη που έγινε ξαφνικά το 2017. Σύμφωνα με τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την παραποίηση οικονομικών στοιχείων της ασιατικής θυγατρικής της Folli Follie, προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι πρόκειται για μια παλιά απάτη, με χρονική διάρκεια μεγαλύτερη της μιας χρήσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση». «Οσο ξετυλίγεται το κουβάρι τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα και πλέον ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη, αλλά μάλλον δεν θα είναι καλή για την εταιρεία και τους εργαζομένους», σημειώνει, ζητώντας από την πολιτεία όχι μόνο να αποκαλύψει το μέγεθος της απάτης και να αποδώσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ευθύνες εκεί που αναλογούν, αλλά ταυτόχρονα «να διασφαλίσει και τις θέσεις εργασίας».