Δέκα μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 23 άνθρωποι, η εισαγγελική έρευνα για τον καταλογισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μπαίνει στην τελική της ευθεία. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την αποτίμηση του  αποδεικτικού υλικού έδωσε παραγγελία να κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου περισσότερα από 10 πρόσωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο των υπόπτων, δηλαδή των προσώπων εκείνων που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, περιλαμβάνεται η  περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ακόμα – τουλάχιστον – 10 άτομα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες με την ίδια ιδιότητα καλείται να δώσει τις δικές της εξηγήσεις η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Μάνδρας και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του δασαρχείου Αιγάλεω και των πολεοδομιών Αιγάλεω και Ελευσίνας.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ. Την παραγγελία για την κλήτευση υπόπτων έδωσε η εποπτεύουσα την έρευνα εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ποινικά  ελεγχόμενοι για την υπόθεση με τις πλημμύρες στη Μάνδρα θα κληθούν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής προκειμένου να ενημερωθούν για τα στοιχεία της δικογραφίας και εν συνεχεία να παραδώσουν τα υπομνήματα με τις έγγραφες εξηγήσεις τους προς αντίκρουση των αξιόποινων πράξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερευνώμενα αδικήματα στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης είναι πλημμελήματα και συγκεκριμένα:

– Πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή

– Σωματικές βλάβες

– Παραβίαση κανόνων οικοδομικής

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΩΞΗ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της λήψης ανωμοτί (σ.σ. χωρίς όρκο) καταθέσεων από τους υπόπτους, τότε η δικογραφία θα διαβιβαστεί και πάλι στην εισαγγελέα Παπαγεωργακοπούλου, η οποία ολοκλήρωσε με ταχύτατους ρυθμούς την προκαταρκτική μόλις ο φάκελος έφτασε στα χέρια της και με βάση το σύνολο του αποδεικτικού υλικού θα αποφασίσει αν και για ποιους από τους εμπλεκομένους θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης.

Οι εμπλεκόμενοι φέρονται, μεταξύ άλλων, ότι με πράξεις ή παραλείψεις τους δεν είχαν προχωρήσει στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και εξέδωσαν άδειες να χτιστούν ακίνητα πάνω στα ρέματα.