Τα μέτρα ασφαλείας γύρω και μέσα στο Windsor Castle ήταν δρακόντεια. Οι άνδρες των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που είχαν φθάσει ειδικά από το Λονδίνο στην περιοχή, έκαναν ιδιαίτερα «λεπτομερή» έλεγχο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνει κάπως εξτρίμ. Οι καλεσμένοι σίγουρα δεν αποτελούσαν μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, επισήμανε γνωστός έλληνας εφοπλιστής, ο οποίος δεν χάνει το χιούμορ του, ακόμα κι όταν έχει να αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Τελικά τα αυτοκίνητα με αρκετή, είναι η αλήθεια, καθυστέρηση, προχώρησαν στους τεράστιους, πανέμορφους κήπους του Κάστρου, ένα από τα γνωστότερα στην Γηραιά Αλβιώνα. Οι μεγάλοι καταπράσινοι κήποι και το κύριο κτίσμα στη μέση, με τις σημαίες να ανεμίζουν στην κορυφή και τους άνδρες μέσα στις παραδοσιακές στολές, στην κεντρική πύλη, παραπέμπουν σε ιστορίες με πρωταγωνιστή τον βασιλιά Αρθούρο.
Παγκόσμια Ημέρα της Ναυτιλίας η περασμένη Πέμπτη (η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται έτσι, από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό – IMΟ) και στο Windsor ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες υπήρχαν γνωστοί έλληνες πλοιοκτήτες. Σε μια αρμονική συνύπαρξη με Βρετανούς (η ναυτιλία τους, παρά τις προσπάθειες, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα), Γερμανούς, Τούρκους, Νορβηγούς, Σουηδούς και βέβαια πάρα πολλούς Κινέζους.
Οι Κινέζοι, η ιστορία, η ελληνική Ναυτιλία
Οι Κινέζοι συνοδεύονταν από λεπτεπίλεπτες συζύγους με Haute Couture τουαλέτες Valentino, Erdem και πανάκριβα μπιζού. Ελληνας πλοιοκτήτης εξηγούσε στον Κινέζο ο οποίος δραστηριοποιείται μέσα από επιχειρήσεις στα αεροδρόμια όλου του κόσμου, ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ένα ναυτιλιακό έθνος. Η ναυτιλία είναι η παλαιότερη μορφή απασχόλησης των συμπατριωτών μας και αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας, από την αρχαιότητα. Η σύζυγος του Κινέζου, που τρέφει αδυναμία στα ανάκτορα της Κνωσού, τα οποία επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι, παρακολουθούσε εντυπωσιασμένη.
Τα εμβληματικά ιστιοφόρα και οι υπέροχοι επιβάτες τους
Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας, διοργανώθηκε στο Windsor Castle ένα μεγάλο δείπνο το οποίο έφερε τη σφραγίδα του δούκα του Γιορκ (His Royal Highness The Duke of York) πρίγκιπα Ανδρέα της Μεγάλης Βρετανίας. Ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, από τα λίγα λεπτά που μιλήσαμε, κατάλαβα ότι είναι ένας πολύ συμπαθής, αισιόδοξος άνθρωπος, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στις κοινωνικές δράσεις. (Σίγουρα λιγότερο «ταλαιπωρημένος» εμφανισιακά από τον αδελφό του Κάρολο, αφού γυμνάζεται και κάνει συνέχεια ιππασία). Το Jubilee Sailing Trust (40th Anniversary dinner στο Windsor Castle) βοηθάει, μέσω μιας «ειδικής», εντυπωσιακής, πολύ «έξυπνης» δράσης, ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν στον βρετανικό στρατό και είχαν σοβαρά ατυχήματα στη διάρκεια πολέμων να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Δύο όμορφα, ιστορικά sailing yachts και ταξίδια στις θάλασσες του κόσμου, με επιβάτες αξιωματικούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας.
Μέσα από τα ταξίδια με τα συγκεκριμένα ιστιοφόρα, τα κινηματογραφικού τύπου «Lord Nelson» και «Tenasious», οι πρώην αξιωματικοί βγαίνουν από την απομόνωση, που οι ίδιοι αρκετές φορές έχουν επιλέξει, βρίσκονται με κόσμο, ασχολούνται με τη θάλασσα, αντιμετωπίζουν και πάλι τη ζωή με αισιόδοξα χαμόγελα.
Οι πλοιοκτήτες – πρεσβευτές {LF}της σημαντικής προσπάθειας
Το δείπνο ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη του πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος κάθισε στο κεντρικό τραπέζι μαζί με τον γνωστό πλοιοκτήτη Νίκο Τσάκο. Ο κ. Τσάκος, πρόεδρος της Intertanko (Παγκόσμιας Ενωσης Εφοπλιστών, ιδιοκτητών Τάνκερ) συνδράμει με πολύ δυναμικό τρόπο το Jubilee Sailing Trust. Οπως μου έλεγαν από το JST, ο έλληνας εφοπλιστής, μας έχει «υιοθετήσει», χαρίζοντάς μας ένα είδος οικονομικής ανεξαρτησίας και ασφάλειας. Ετσι ώστε τα δύο πλοία να μπορούν να ταξιδεύουν από την Αγγλία στην Αυστραλία (εκεί βοηθάει σημαντικά ο γαμπρός του γηραιού μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ), το Μονακό (ο κύπριος επιχειρηματίας John Χριστοδούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος στο Μόντε Κάρλο, είναι μεγάλος χορηγός της προσπάθειας) κ.λπ.
Σχέδια για ταξίδια στις θάλασσές μας
Ο πρίγκιπας Ανδρέας  συζητούσε με τον Νίκο Τσάκο να γίνουν ανάλογα ταξίδια στην Ελλάδα, ενώ σημαντικός υποστηρικτής είναι ένας ακόμα διεθνής Ελληνας. Ο Στέλιος Χατζηιωάννου μέσω του Ιδρύματός του. Ο κ. Χατζηιωάννου ανέλαβε μάλιστα πρεσβευτής όλης αυτής της τεράστιας προσπάθειας, με τη διεθνή ακτινοβολία στα St. Barth. Σε κεντρικό τραπέζι μέσα στη θεαματική αίθουσα του Windsor Castle ήταν και ο λόρδος Ντάνοτ, μέλος του House of Lords. Ο λόρδος έχει μια πολύ ζεστή σχέση με τον πρίγκιπα Χάρι. Είναι αυτός που τον συνόδευσε στο Αφγανιστάν, όταν ο πρίγκιπας πήγε εκεί για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.