Πιθανότατα είσαι δρομέας με πολλές υποχρεώσεις, οικογένεια, δουλειά, Εφορία, διευθυντές, κ.λπ., κ.λπ. Και είναι όλα αυτά που σε οδήγησαν να αρχίσεις το τρέξιμο. Εύκολο άθλημα, σκέφτηκες, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική. Δεν είναι και τένις που μέχρι να μάθεις το σερβίς και το βολέ θα έχεις φθάσει στη συνταξιοδότηση. Και φθάνει η μέρα που ο Κιπτσόγκε κάνει το 2:01:39 στο Βερολίνο και αρχίζεις και διαβάζεις ότι γύρω από τον δρομέα-φαινόμενο υπάρχει ένας στόλος από επιστήμονες που τον παρακολουθούν. Γιατροί, εργοφυσιολόγοι, προπονητές, φυσικοθεραπευτές, διατροφολόγοι, ψυχολόγοι και γυμναστές. «Δηλαδή», σκέφτεσαι με παράπονο, «το δικό μου σώμα δεν έχει ανάγκη από επιστημονική υποστήριξη; τι κι αν κάνω σαν σαλιγκάρι τον Ημιμαραθώνιο;».
Και βέβαια έχουμε όλοι την ίδια ανάγκη. Πριν βγεις έξω να τρέξεις ή, ακόμα πιο επιτακτικά, πριν αρχίσεις να παίρνεις μέρος σ’ αγώνες, πρέπει να επισκεφτείς τον καρδιολόγο σου. Αυτός θα σου προτείνει εξειδικευμένες εξετάσεις για τη διάγνωση της υγιούς κατάστασης που χρειάζεσαι ώστε να τρέχεις.
Μία φορά τουλάχιστον στη νέα σου «αθλητική» καριέρα επισκέψου τον εργοφυσιολόγο για να μπορέσεις να μάθεις μέσα από ειδικά τεστ μέχρι ποιους χρόνους μπορείς να φτάσεις. Ποιο είναι το «κατώφλι» σου, βρε αδερφέ, χωρίς να χτυπιέσαι άδικα για να φτάσεις τους χρόνους του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Μεταξύ μας, και πιο αργός χρόνος ενός Μαραθωνίου είναι μια κατάκτηση. Ε, και αφού σ’ αρέσει να τρέχεις ατελείωτα και να κάνεις τρίωρα ή ακόμα και τετράωρα χαμένος μέσα στα μονοπάτια, πρέπει να ξέρεις και πώς θα ταΐσεις το μυϊκό σου σύστημα και τα οστά σου. Συμβουλέψου διατροφολόγο, κάτι παραπάνω ξέρει από τη σύζυγο ή τη μάνα που σου λέει «φάε την καρυδόπιτα που έφτιαξα, έρεψες πια». Καλά δεν συζητώ πως πρέπει να έχεις στην ατζέντα σου τηλέφωνα φυσικοθεραπευτών και ορθοπεδικών. Αχρείαστα για τραυματισμούς, χρήσιμα όμως για αποθεραπεία και συμβουλές ύστερα από δύσκολες προπονήσεις. Και άφησα τελευταίο τον ψυχολόγο. Αυτόν μάλλον τον χρειαζόμαστε όλοι οι δρομείς γιατί δες λίγο αντικειμενικά την όλη κατάσταση. Τρέξιμο, πόνοι, δίαιτες και long run αξημέρωτα τις Κυριακές. Ισως η πιο χρήσιμη ειδικότητα, σίγουρα όμως η πιο χρήσιμη για τον Κιπτσόγκε. Γιατί, πώς να το κάνουμε, είναι σκέτη τρέλα οι χρόνοι του.
Η Κατερίνα Βλαχαντώνη είναι φυσικοθεραπεύτρια και μαραθωνοδρόμος