Το δημοψήφισμα που πραγματοποιείται στην ΠΓΔΜ θέτει ένα ξεκάθαρο ερώτημα στους πολίτες της χώρας. Αυτό είναι αν υποστηρίζουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα της ονομασίας ή όχι. Παρόλο που οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το «ναι» ως πιθανό αποτέλεσμα, η συμμετοχή δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το απαραίτητο 50%. Η αντιπολίτευση παροτρύνει πολλούς πολίτες να μην ψηφίσουν. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, για τον οποίο η λύση έναντι όλων στο θέμα της ονομασίας αποτελεί ανάθεμα, έχει ξεκαθαρίσει πως θα απόσχει.

Οπως διαμορφώνονται τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει σταθερότητα στην ΠΓΔΜ. Η σταθερότητα αυτή έχει δύο ερμηνείες. Η πρώτη είναι να επιβιώσει η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η οποία είναι πολύ πιο μετριοπαθής σε σχέση με το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο κυβερνούσε για χρόνια και έγινε γνωστό για την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του. Και η δεύτερη είναι να εξασφαλιστεί ο δρόμος της ΠΓΔΜ προς τις ευρωατλαντικές δομές σε μία εποχή που ο ρόλος της Ρωσίας αλλά και της Τουρκίας στη χώρα χρήσουν ιδιαίτερης προσοχής.

Από εκεί και πέρα θετικό, για την Ελλάδα θα είναι τα γεγονός ότι η πιθανή αποδοχή του ονόματος «Βόρειος Μακεδονία», δημιουργεί καινούριες προοπτικές για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων διασύνδεσης στα Βαλκάνια, μέσω των δύο χωρών. Κινεζικές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν ορισμένα από αυτά στον τομέα της ενέργεια και των μεταφορών, εφόσον βέβαια κερδίσουν σχετικούς διαγωνισμούς. Η Ελλάδα, μάλιστα, θα ενταχθεί στην κινεζική Πρωτοβουλία «16+1», όταν η ΠΓΔΜ αλλάξει οριστικά την ονομασία της.

Το τραύμα των συγκρούσεων των περασμένων ετών στα Βαλκάνια δεν έχει επουλωθεί πλήρως. Για την Ελλάδα που προσπαθεί να ανακάμψει οικονομικά και να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, μία ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή. Μία καινούρια εσωτερική κρίση στην ΠΓΔΜ μόνον αρνητικό αντίκτυπο θα έχει.

Ο δρ. Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης