Θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι η υπόθεση της Folli Follie αφορά την ίδια την εταιρεία ή μόνο όσους έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στις μετοχές της. Κι ο λόγος είναι ότι αυτή είναι μια υπόθεση που ξεπερνά τα στενά εταιρικά όρια. Εχει ευρύτερες επιπτώσεις ή, με άλλα λόγια, είναι ένα σκάνδαλο που παράγει νέα σκάνδαλα.

Η βασική ευρύτερη επίπτωση είναι η βλάβη που υφίσταται το επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας. Η οικονομία έχει ανάγκη από επενδύσεις. Οι επενδυτές όμως αποθαρρύνονται όταν όχι μόνο αποκαλύπτονται υποθέσεις που ενισχύουν ευλόγως τη δυσπιστία τους, αλλά επιπλέον η διερεύνηση των υποθέσεων αυτών και η απόδοση ευθυνών αργούν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να κινηθεί άμεσα η Δικαιοσύνη και να μην αφήσει την υπόθεση να χρονίσει. Οποιαδήποτε κωλυσιεργία αφήνει σκιές. Και οι σκιές εντείνουν ακόμη περισσότερο την καχυποψία απέναντι στο σύνολο της οικονομίας.

Καλό επενδυτικό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κανόνες. Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε όταν αυτοί οι κανόνες παραβιάζονται και οι αρμόδιες Αρχές δείχνουν απρόθυμες να ελέγξουν τους παραβάτες και να αποκαταστήσουν τους κανόνες το ταχύτερο δυνατό. Να αποκαταστήσουν και την εικόνα μιας χώρας η οποία τράβηξε πολλές φορές με αρνητικό τρόπο τα φώτα της δημοσιότητας και τώρα προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της.

Για να συμβεί αυτό όμως, η χώρα θα πρέπει να προασπιστεί με νύχια και με δόντια την αξιοπιστία της. Θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διώξει τις σκιές που πέφτουν λιγότερο ή περισσότερο βαριές πάνω στην οικονομία της. Η υπόθεση Folli Follie είναι μια τέτοια σκιά. Και πρέπει να φύγει γρήγορα.