Νέα δεδομένα στο πολιτικό παιχνίδι της επόμενης περιόδου με φόντο και τις βουλευτικές εκλογές δημιούργησε η φράση-βόμβα του Αλέξη Τσίπρα στη «Wall Street Journal». «Πιστεύω ότι η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει. Αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει», ανέφερε,  σε ένα μήνυμα με βασικό αποδέκτη τον Πάνο Καμμένο, το οποίο ενισχύει τα σενάρια περί της ύπαρξης άλλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή. Με δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία (σ.σ. λήξη της τετραετίας για πολλά κυβερνητικά στελέχη ουσιαστικά λογίζεται και ο προσεχής Μάιος, που δεν αποκλείεται να στηθούν τετραπλές κάλπες: περιφερειακές, δημοτικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές), διότι αυτό είναι ένα σημάδι σταθερότητας, ήδη έχουν αρχίσει οι υπολογισμοί για το τι ακριβώς εννοεί. Κυρίως επανέρχεται το ερώτημα εάν στην παρούσα Βουλή υπάρχουν βουλευτές που είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως να προχωρήσει προς τον Μάιο, αν και από κάποιους κύκλους, οικονομικούς και πολιτικούς, επανέρχεται το σενάριο της «γαλοπούλας», δηλαδή προκήρυξη των εκλογών μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και κάλπες τον Ιανουάριο του 2019. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί και κεντρικές πρεσβείες στην Αθήνα, παράγοντες των οποίων εκτιμούν ότι υπάρχει η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να στηρίξει και τη συμφωνία και τη συνέχιση της κυβέρνησης – χωρίς τους Ανεξάρτητους Ελληνες – με άλλο πρόσημο και διαφορετική μορφή.
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός με όσα είπε συνειδητά και με σαφή στόχευση να στείλει μήνυμα, επιβεβαίωσε ότι από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση να υπάρξει άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία – εκτός των ΑΝΕΛ – που θα δώσει τις απαραίτητες πολιτικές ανάσες στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Τσίπρα, ενώ θα στηρίξει και τη συμφωνία των Πρεσπών.
Σιγουριά για τη συμφωνία. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή και χωρίς τη στήριξη των ΑΝΕΛ και στέκονται ιδιαίτερα στις διεργασίες που γίνονται τόσο στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, όσο και στο Ποτάμι και στην Ενωση Κεντρώων που εμφανίζουν σημάδια αποσύνθεσης.
Το κλίμα αποσύνθεσης στα μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα, σε συνδυασμό με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις γι’ αυτά και τα μηνύματα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η είσοδός τους στη Βουλή, ευνοεί τον πρωθυπουργικό σχεδιασμό για προσέγγιση βουλευτών και συμμαχία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πρόθυμοι. Ηδη στο παρασκήνιο φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Τσίπρα, με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών, βουλευτές των ΑΝΕΛ (π.χ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος ή ακόμα και ο Κώστας Ζουράρις που θα καταψηφίσει, θα συνεχίσει λέει να στηρίζει την κυβέρνηση), του Ποταμιού (Σπύρος Δανέλλης) και της Ενωσης Κεντρώων, αλλά και ανεξάρτητοι (όπως το μέλος πλέον της κυβέρνησης Κατερίνα Παπακώστα). Ως εκ τούτου στο επιτελείο του Πρωθυπουργού εμφανίζονται εξίσου βέβαιοι ότι τον προσεχή Μάρτιο ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, που θα έλθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα κινδυνεύσει ούτε η δεδηλωμένη.
Ακόμα όμως και στην περίπτωση της απώλειας της δεδηλωμένης, ουσιαστικά οι κάλπες αναμένεται να στηθούν τον Μάιο, δηλαδή το σενάριο των τετραπλών εκλογών (σ.σ. υπάρχει και η εκδοχή: βουλευτικές εκλογές και πρώτος γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 19 Μαΐου και στις 26 Μαΐου ο δεύτερος γύρος μαζί με τις ευρωεκλογές) που έχουν επεξεργαστεί και συζητήσει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλησε από τις ΗΠΑ να διατυπώσει τόσο ξεκάθαρα το ζήτημα του τερματισμού του πολιτικού γάμου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ένα σαφές δείγμα ότι οι εξελίξεις από εδώ και πέρα θα είναι ραγδαίες.
Και βεβαίως μένει στον Καμμένο να αποφασίσει απλώς την εκκίνηση για τη διάλυση του πολιτικού γάμου και τότε το Μέγαρο Μαξίμου θα ενεργοποιήσει το σχέδιο για τη «νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία», μια νέα συμμαχία στη Βουλή με «προοδευτικό πρόσημο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.