Το αυριανό ντέρμπι συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Δύο κορυφαίες ομάδες που θέλουν να κατακτήσουν την κορυφή της Σούπερ Λίγκας.

Και έξι προπονητές αναλύουν τα υπέρ και τα κατά των αντιπάλων, ενώ λένε τη γνώμη τους για το ποιος μπορεί να έχει το πάνω χέρι στο παιχνίδι

Σάκης Τσιώλης

Ο Φορτούνης, ο Νάτχο και τα άκρα του Δικεφάλο

Σχολιάζοντας το παιχνίδι, ο πολύπειρος Σάκης Τσιώλης κάνει λόγο για ένα ιδιαίτερο ντέρμπι, που θα το κρίνουν περισσότερο οι μονάδες των δύο ομάδων παρά η μάχη των πάγκων.

«Είναι ιδιαίτερο παιχνίδι, που δεν έχει σχέση με το τι έπαιξαν οι ομάδες στα ακριβώς προηγούμενα. Ψυχολογικά είναι εντελώς διαφορετικά αντιμετωπίσιμο. Ο Ολυμπιακός παίζει στην έδρα του, έχει αβαντάζ γιατί ξέρουμε όλοι πόσο δυνατή έδρα είναι το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Πόσο μπορεί να ανεβάσει ψυχολογικά τον Ολυμπιακό και να ασκήσει πίεση στον αντίπαλο. Θα του δώσει μεγάλο πλεονέκτημα μια νίκη του Ολυμπιακού. Θα τον στείλει στο συν 5 από τον αντίπαλό του και με καλύτερη ψυχολογία στο ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ έρχεται από μια νίκη που του έδωσε ιδιαίτερη ώθηση. Αν έχανε από την ΑΕΚ θα ήταν με την πλάτη στον τοίχο πολύ νωρίς στη σεζόν. Τώρα αυτό έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο ΠΑΟΚ κόντρα στην ΑΕΚ έφερε την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή, εκεί όπου έχει αβαντάζ αφού έχει παίκτες να σημειώσει γκολ. Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν θα βρει τόσο χώρο, θα πρέπει να βγει πιο ψηλά και να πιέσει τον αντίπαλο».

Σχετικά με το ποιοι παίκτες μπορούν να κρίνουν το ματς, ο Τσιώλης λέει: «Τα άκρα του ΠΑΟΚ με Βιεϊρίνια και Μάτος είναι πολύ σημαντικά στο παιχνίδι του. Αυτοί οι δύο δημιουργούν καταστάσεις. Σημαντικός είναι και ο Μπίσεσβαρ, είναι παίκτης-βαρόμετρο. Να κρατήσει μπάλα, να οργανώσει.

Από τον Ολυμπιακό, ο Φορτούνης είναι ο παίκτης που κάνει τη διαφορά. Και ο Λάζαρος μπορεί να δώσει το κάτι παραπάνω. Νομίζω ότι θα δούμε τον Νάτχο αυτή τη φορά βασικό. Είναι παίκτης που μπορεί να περάσει κάθετες και να βοηθήσει περισσότερο τον Φορτούνη. Με έναν τέτοιο παίκτη, τον Νάτχο ή τον Τουρέ αργότερα, θα βοηθηθεί περισσότερο ο Φορτούνης στο δημιουργικό παιχνίδι και θα είναι περισσότερο σημαντικός».

Γιάννης Χριστόπουλος

Ο Ολυμπιακός έχει χτίσει σπουδαία παράδοση

Σίγουρα είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ματς της χρονιάς. Μια αναμέτρηση ανάμεσα σε δύο κορυφαίες ομάδες, ποιοτικές και με πολλές επιλογές στα ρόστερ τους. Νομίζω πως υπάρχει μια μεγάλη αντίθε ση που το χαρακτηρίζει. Ο Ολυμπιακός είναι μια εντελώς νέα ομάδα, με νέο προπονητή, πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές που μόλις ήρθαν. Θέλει χρόνο σίγουρα καθώς ακόμη δεν έχει προλάβει να εντάξει και όλα τα μεταγραφικά του αποκτήματα. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη έχει ως όπλο του την ομοιογένεια, καθώς επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει πολλά πράγματα από πέρυσι. Εχει τον ίδιο προπονητή, και όπως είδαμε στο ματς με την ΑΕΚ η εντεκάδα του ουσιαστικά έρχεται ολόκληρη από την προηγούμενη σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό εφόδιο για μια ομάδα να μπορεί να ποντάρει στη δουλειά που έχει προηγηθεί.

Και οι δύο ομάδες είναι σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Εχουν μόνο νίκες στο πρωτάθλημα, έχουν ήδη κάποιες καλές στιγμές στην Ευρώπη. Εχουν βεβαίως και αδυναμίες κυρίως ανασταλτικά, αλλά αυτό είναι αυτονόητο. Νομίζω ότι θα δούμε ένα πραγματικά καλό ματς, με ρυθμό σε ένα γήπεδο που ο Ολυμπιακός πέρα από το προνόμιο της υποστήριξης των φιλάθλων του έχει χτίσει και μια σπουδαία παράδοση απέναντι στον αντίπαλό του. Δεν είναι εύκολο για τον ΠΑΟΚ να πάρει αποτέλεσμα σε αυτή την έδρα. Οι Ερυθρόλευκοι είναι ένα πληγωμένο λιοντάρι που θέλει να επιστρέψει στην κορυφή. Ο ΠΑΟΚ θέλει πάρα πολύ να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα έπειτα από δεκαετίες και νιώθει πως έχει όλες τις προϋποθέσεις να το κάνει.

Η μονομαχία τους λοιπόν – όπου ουσιαστικά διακυβεύονται έξι βαθμοί στην κορυφή – είναι ένα πολύ δυνατό κριτήριο και για τους δύο.

Γιάννης Μαντζουράκης

Και οι δύο έχουν αναβαθμίσει το παιχνίδι τους

Ο Γιάννης Μαντζουράκης υποστηρίζει πως σημαντικό ρόλο θα παίξει η κατάσταση στην οποία θα βρεθούν οι παίκτες-κλειδιά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, αλλά και η τύχη.

«Η αγωνιστική κατάσταση που θα βρεθούν παίκτες-κλειδιά των δύο ομάδων θα παίξει σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και οι επιλογές που θα έχουν οι δύο προπονητές, όσον αφορά την αρχική ενδεκάδα. Ο ΠΑΟΚ έχει ανεβάσει την ποιότητα του ρόστερ, κάτι που ο Ολυμπιακός διέθετε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα έχω παρατηρήσει πως ο Ολυμπιακός έχει ανεβάσει ταχύτητα, θέλει να παίζει γρήγορα, ενώ είναι βελτιωμένος αμυντικά».

Ο Γιάννης Μαντζουράκης σημείωσε επίσης: «Ολα σε ένα παιχνίδι είναι σχετικά. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλό ποδόσφαιρο κόντρα στην Μπέτις αλλά δεν νίκησε. Με τον Πανιώνιο η νίκη ήρθε δύσκολα, όπως επίσης προβληματίστηκε και ο ΠΑΟΚ στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Στο ποδόσφαιρο γενικά παίζει σπουδαίο ρόλο και η τύχη, ιδιαίτερα σε παιχνίδια που οι ομάδες είναι κοντά σε επίπεδο ικανότητας, αλλά και δυναμικότητας του ρόστερ».

Ο έμπειρος προπονητής σημείωσε ότι ακόμα είναι νωρίς για να έχουμε σαφή εικόνα και από τις δύο ομάδες: «Εχουν δώσει και οι δύο αγώνες στην Ευρώπη και στο ελληνικό πρωτάθλημα, όμως θεωρώ πως ακόμα είναι νωρίς για να κρίνουμε. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Μπάμπης Τεννές

Ρυθμιστές τα «φτερά» του ΠΑΟΚ και ο άξονας των πειραιωτών

Ο Μπάμπης Τεννές εκτιμά πως το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ είναι από τα πιο ισορροπημένα των τελευταίων ετών. Ο έμπειρος τεχνικός, μας είπε πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης δείχνει να πατά κάπως πιο καλά τη δεδομένη στιγμή, όμως από την άλλη οι Ερυθρόλευκοι έχουν το όπλο της έδρας.

Οπως μας τόνισε ο Μπάμπης Τεννές, κάθε ομάδα έχει τα δικά της αγωνιστικά στοιχεία που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί. Αυτά είναι τα άκρα για τον ΠΑΟΚ και ο άξονας για τον Ολυμπιακό. Μιας και εκεί δείχνουν πιο δυνατές οι δύο ομάδες.

«Είναι ένα ντέρμπι στο οποίο οποιαδήποτε πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη. Δείχνει αρκετά ισορροπημένο στα μάτια μου, αφού ο ΠΑΟΚ μπορεί να πατά κάπως καλύτερα τη δεδομένη στιγμή, αλλά από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει τη δύναμη της έδρας. Πάντα το Γεώργιος Καραϊσκάκης δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες και είναι γήπεδο στο οποίο ο ΠΑΟΚ παραδοσιακά δυσκολεύεται. Κάθε ομάδα έχει τα δικά της δυνατά στοιχεία. Ο Ολυμπιακός θα στηριχθεί πολύ στον άξονά του. Οπου ο Καμαρά και ο Φορτούνης αναμφίβολα ξεχωρίζουν. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να χτυπήσει από τα άκρα. Με την παρουσία των Μάτος και Βιεϊρίνια να είναι καθοριστική σε αυτό το παιχνίδι», μας είπε ο Μπάμπης Τεννές.

Στάικος Βεργέτης

Αμυνα και έλεγχος του κέντρου

Ο Στάικος Βεργέτης πιστεύει ότι το πρώτο μέλημα Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ θα είναι η σωστή αμυντική λειτουργία.

«Θεωρώ πως το πρώτο που θα προσέξουν ιδιαίτερα και οι δύο ομάδες είναι η άμυνα, στην προσπάθειά τους να μη δεχθούν αρκετές φάσεις. Παράλληλα, ένα θέμα που μπορεί να αποτελέσει κλειδί για το παιχνίδι είναι το ποιος θα ελέγχει τον ρυθμό στη μεσαία γραμμή. Η ομάδα που θα ελέγχει το κέντρο θα είναι σε θέση να δημιουργήσει περισσότερες επικίνδυνες καταστάσεις. Η ομάδα που θα το καταφέρει θα έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στον στόχο της».

Ο Βεργέτης αναφέρθηκε επίσης σε ποδοσφαιριστές που μπορούν με ατομικές ενέργειες να αλλάξουν πολλά πράγματα στην εξέλιξη του παιχνιδιού. «Και οι δύο ομάδες διαθέτουν τέτοιους ποδοσφαιριστές. Ενδεικτικά, αναφέρω τους Μπίσεσβαρ και Πέλκα από τον ΠΑΟΚ, και Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο από τον Ολυμπιακό».

Λουτσέσκου και Μαρτίνς μπορούν να επιφυλάξουν εκπλήξεις; «Δύσκολο. Και οι δύο ομάδες έχουν δώσει αρκετά ματς έως τώρα και ο ένας γνωρίζει καλά το παιχνίδι του άλλου. Αλλωστε, κάποια πράγματα είναι δεδομένα και για τους δύο. Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν μπορεί να προδικάσει κάτι σε ό,τι αφορά τη μάχη του τίτλου, καθώς ακόμα είναι πολύ νωρίς. Ισως ο Ολυμπιακός ως γηπεδούχος να έχει περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς έχει το ματς του β’ γύρου στην Τούμπα».

Hλίας Φυντάνης

Κλειδί για τους Ερυθρόλευκους η απομόνωση του Πρίγιοβιτς

O Hλίας Φυντάνης έκανε καλή σεζόν πέρυσι με τη Λάρισα και ανέβασε τις (προπονητικές) μετοχές του. Τώρα, περιμένει ένα νεύμα για να πιάσει ξανά δουλειά σε κάποιον πάγκο. Η γνώμη του για το επικείμενο ντέρμπι;

«Δεν θα κριθεί ο τίτλος του πρωταθλητή κι αυτό ας το έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Θα είναι όμως ένα παιχνίδι που ο νικητής θα φτιάξει πολύ την ψυχολογία του. Κατά τη γνώμη μου, ο Ολυμπιακός έχει προβάδισμα. Το ντέρμπι είναι ματς τακτικής, δύναμης και ψυχολογίας. Ο ΠΑΟΚ θα παίξει διαφορετικά σε σύγκριση με την αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΚ, πολύ απλά γιατί αλλιώς αγωνίζεται στην Τούμπα με τον κόσμο του και αλλιώς εκτός έδρας, στο σπίτι ισχυρού αντιπάλου. Πού εκτιμώ ότι υπερτερεί ο Ολυμπιακός; Προσέξτε: ο ΠΑΟΚ από την αρχή έχει ένα σύστημα, το 4-2-3-1 και δεν το αλλάζει. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός προσαρμόζεται στις εκάστοτε απαιτήσεις των αγώνων και αλλάζει. Ναι μεν έχει το 4-2-3-1 για αρχή, αλλά μετά ο Μαρτίνς όπως έχουμε διαπιστώσει το γυρίζει στο 4-4-2, βάζοντας δίπλα στον Γκερέρο τον Χασάν. Αρα, το παλεύει. Επίσης, βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να σημειώσει γκολ με πολλούς σκόρερ και πολλούς τρόπους. Σε ένα τέτοιο ντέρμπι με ηχηρά ονόματα, όλοι οι παίκτες είναι υπολογίσιμοι. Αν θα έπρεπε να σταθώ κάπου είναι στον Πρίγιοβιτς. Αν απομονωθεί από πλευράς Ολυμπιακού, γιατί πρόκειται για εξαιρετικό σκόρερ, τότε ο ΠΑΟΚ θα έχει πρόβλημα. Δύσκολα θα σημειώσει γκολ με πλαγιοκοπήσεις και άλλωστε οι Ομάρ – Τσιμίκας είναι ιδιαίτερα καλοί ποδοσφαιριστές με ικανότητες να επιτηρούν σωστά τους αντιπάλους».