Εβδομάδα Ευρώπης αυτή που έρχεται. Η ΑΕΚ την Τρίτη υποδέχεται την Μπενφίκα. Ο Ολυμπιακός θα ταξιδέψει στην Ιταλία να βρει τη Μίλαν κι ο ΠΑΟΚ στη Λευκορωσία για να βρει στο Μπορίσοφ την Μπάτε. Με τις εμπειρίες της πρεμιέρας να είναι και για τους τρεις τραυματικές. Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκης δεινοπάθησε από την Μπέτις. Η επιλογή του Λουτσέσκου να φυγομαχήσει στο ματς με την Τσέλσι εξέθεσε τον ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ άντεξε ένα ημιχρόνιο στο Αμστερνταμ. Στην επανάληψη ο Αγιαξ την ισοπέδωσε. Δεν ήταν τα αποτελέσματα. Οσο η εικόνα των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ λες και δεν κατέβηκε ποτέ να παίξει. Η Μπέτις να στριμώξει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης περισσότερο απ’ ότι η Μπαρτσελόνα. Η παθητικότητα της ΑΕΚ απέναντι στον Aγιαξ να θυμίζει Λαμία του Μπάμπη Τεννέ. Οι αριθμοί αμείλικτοι. Οι τελικές κάποια στιγμή στην Τούμπα ήταν 1-19. Η ΑΕΚ τελείωσε το ματς χωρίς τελική στην εστία.
Σφαλιάρες
Θα δούμε κάτι διαφορετικό, κάτι καλύτερο στα δεύτερα παιχνίδια; Οψόμεθα. Δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει φάει γερές σφαλιάρες στην Ευρώπη, έχει γνωρίσει άδοξους αποκλεισμούς, αλλά και έχει μεγαλουργήσει. Ο Ολυμπιακός μπορεί κάποια στιγμή να μέτρησε επτά γκολ από τη Γιουβέντους, αλλά η παρουσία του τα τελευταία χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν αξιοπρεπέστατη. Η ΑΕΚ έφερνε ισοπαλίες μέσα – έξω με τη Ρεάλ. Ο ΠΑΟΚ έφευγε με το 1-1 από το Χάιμπουρι κόντρα στην Αρσεναλ των Βιεϊρά, Ανταμς, Μπέργκαμπ, Οβερμαρς, Ανελκά, Πετί. Ο Παναθηναϊκός γονάτιζε στη Λεωφόρο Μαγιόρκα, Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα. Κέρδιζε 3-1 τη Γιουβέντους για το Τσάμπιονς Λιγκ στο ΟΑΚΑ και την έβγαζε 4η στον όμιλο. Ηταν τότε που οι ελληνικές ομάδες βρίσκονταν στην 6η θέση του ranging της UEFA. Αντί για το Νο 14 σήμερα. Οι οκτώ θέσεις διαφορά τα λένε όλα.
Κρίση
Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία; Είναι η κρίση; Δεν είναι κάτι που ισχύει για όλους. Τα λεφτά δεν έλειψαν από τον Ολυμπιακό. Δεν λείπουν τη τελευταία πενταετία από τον ΠΑΟΚ. Αν έχει αλλάξει κάτι (σε σχέση με τη δεκατία του 2000) είναι η παραγωγή ελλήνων ποδοσφαιριστών. Ο Παναθηναϊκός που λέγαμε είχε τη μισή Εθνική Ελλάδος που πήρε το Euro το 2004: Νικοπολίδη, Σεϊταρίδη, Φύσσα, Μπασινά, Καραγκούνη (φωτογραφία κάτω). Συν Γκούμα, Κυργιάκο, Λυμπεροπούλο, Κωνσταντίνου. Η ΑΕΚ την άλλη μισή: Ζαγοράκη, Καψή, Κατσουράνη, Λάκη, Τσιάρτα, Νικολαΐδη. Συν Κασάπη και Γεωργάτο. Ποιοι είναι σήμερα οι έλληνες ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ; Ποιος είναι ο τρίτος ύστερα από Πέλκα, Λημνιό; Στον Ολυμπιακό βασικοί είναι ο Φορτούνης, ο Λάζαρος κι ο Τσιμίκας. Ελληνες έχει η ΑΕΚ. Ούτε ο Μπακάκης είναι Σεϊταρίδης, ούτε ο Λαμπροπουλος Καψής, ούτε ο Γαλανόπουλος Κατσουράνης. Για σύγχρονους Τσιάρτα – Ντέμη, δεν το συζητούμε.
Ντριμ τιμ
Ειδικά, όταν μιλάμε για Παναθηναϊκό – ΑΕΚ της προηγούμενης δεκαετίας, σε ό,τι έχει να κάνει με τους έλληνες ποδοσφαιριστές επρόκειτο για ντριμ τιμ. Και αν έχεις μια μαγιά από εξαιρετικούς Ελληνες, με δύο-τρεις καλούς ξένους η ομάδα γίνεται σούπερ. Οπερ και εγένετο κατά κύριο λόγο στους Πράσινους και (για μικρότερο χρονικό διάστημα) στους Κίτρινους. Ο Ολυμπιακός αυτή τη δεκαετία είχε τον απόλυτο συνδυασμό. Τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές [Τοροσίδης, Χολέμπας, Αβραάμ, Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης, Μήτρογλου (φωτογραφία πάνω), κ.λπ.] αλλά ταυτόχρονα ξένους πολύ υψηλού επιπέδου: Ρομπέρτο, Μιραλάς, Μιλιβόγεβτς, Ιμπαγάσα, Τσόρι, είναι μερικοί απ’ αυτούς. Κάπως έτσι κέρδιζε στο Καραϊσκάκης ομάδες σαν την Μπενφίκα, την Αρσεναλ, την Ατλέτικο Μαδρίτης, τη Γιουβέντους, τη Γιουνάιτεντ.
Μονόδρομος
Πιο παλιά, όταν οι Ερυθρόλευκοι είχαν φτάσει τέσσερα λεπτά πριν από τον αποκλεισμό της Γιουβέντους, είχαν στην ενδεκάδα εννιά Ελληνες, Ελευθερόπουλο, Μαυρογενίδη, Γεωργάτο, Καραταΐδη, Αμανατίδη, Ανατολάκη, Πουρσανίδη, Γιαννακόπουλο, Καραπιάλη, και δύο ξένους (Τζόρτζεβιτς – Γκόγκιτς). Η παραγωγή ποδοσφαιριστών είναι μονόδρομος. Είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν είναι εύκολο. Απαιτεί κόπο και χρόνο. Τεχνογνωσία και διάθεση χρημάτων. Θέλει υπομονή. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Δεν γίνεται να αγοράζεις συνέχεια (ξένους). Και δεν είναι κάτι που αφορά την ευρωπαϊκή διάκριση και μόνο. Αφορά το ποδόσφαιρο στο σύνολό του. Οι μεγάλες ομάδες θα βρουν ποδοσφαιριστές από τα δικά τους φυτώρια. Οπως γίνεται φέτος από ανάγκη στον Παναθηναϊκό. Θα αγοράσουν ταλαντούχους από τις άλλες ομάδες. Πανιώνιο κ.λπ.
Λογική
Η ορθή ποδοσφαιρική λογική είναι ο δρόμος στην επιτυχία. Σίγουρα οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές θα φύγουν στο εξωτερικό. Θα φέρουν λεφτά. Οι περισσότεροι όμως θα μείνουν. Οπως ο Φορτούνης στον Ολυμπιακό, ο Μάνταλος στην ΑΕΚ, ο Πέλκας στον ΠΑΟΚ. Ως μεγάλη ομάδα, είσαι υποχρεωμένος να βγάζεις και να αναδεικνύεις ποδοσφαιριστές. Διαφορετικά δεν γίνεται.