Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο, επιλογή του προέδρου Τραμπ για την ισόβια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση, κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επικύρωση του Κάβανο. Ηταν μια μονομαχία με δάκρυα και οργή: τα έντονα συναισθήματα ήταν εκείνα που κυριάρχησαν. Η τραυματική για τη Φορντ περιγραφή της επίθεσης που δέχθηκε, η περιγραφή τού πώς πίστεψε ότι θα πεθάνει καθώς ο νεαρός Κάβανο και ένας φίλος του της είχαν κλείσει το στόμα και τα δάκρυα που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει από τη μια, και από την άλλη η οργή του δικαστή, η έντονη διάψευση και οι κατηγορίες ότι θέλουν να του καταστρέψουν τη φήμη, συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας.

Οι δύο πολύ διαφορετικές εκδοχές κατατέθηκαν ενώ ήδη οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πόλωση, τόσο πολιτική όσο και μεταξύ των φύλων καθώς το κίνημα #MeToo εναντίον των σεξουαλικών επιθέσεων έρχεται σε όλο και μεγαλύτερη σύγκρουση με τη συντηρητική προεδρία Τραμπ. Η Ουάσιγκτον έχει να ζήσει τέτοιες στιγμές εδώ και μια γενιά, γράφουν οι «New York Times». «Για εκείνους που δεν έχουν συνηθίσει να παρακολουθούν καταθέσεις στο Κογκρέσο, ήταν όπως το περιέγραψαν γερουσιαστές “ένα από τα πιο ντροπιαστικά κεφάλαια στην ιστορία της Γερουσίας”». Η τελική ψήφος για την επικύρωση του Μπρετ Κάβανο σε λίγες ημέρες στη Γερουσία θα αποφασίζει όχι μόνο το μέλλον του δικαστή Κάβανο, του δεύτερου συντηρητικού υποψηφίου του προέδρου Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και την ιδεολογική ισορροπία στο δικαστήριο των ΗΠΑ που θα καθορίζει με τις αποφάσεις του τη ζωή των αμερικανών πολιτών για τις επόμενες δεκαετίες.

Με τη φωνή της να σπάει αρκετές φορές και με δάκρυα στα μάτια η καθηγήτρια Ψυχολογίας Φορντ περιέγραψε τον τρόμο που έζησε πριν από 35 χρόνια όταν ο μεθυσμένος νεαρός Κάβανο της επιτέθηκε. Λίγες ώρες αργότερα ο δικαστής Κάβανο με οργή που του έφερε κι εκείνου δάκρυα στα μάτια φώναζε ότι είναι αθώος και ότι η πολιτική πόλωση κινδυνεύει να του καταστρέψει την υποψηφιότητα, την οικογένεια και το καλό του όνομα. Παρότι οι Ρεπουμπλικανοί φαίνεται να στοιχίζονται πίσω από την επιλογή του προέδρου Τραμπ, το γεγονός ότι άλλες τρεις γυναίκες κατηγορούν τον Κάβανο για σεξουαλικές επιθέσεις δημιουργεί πολλές σκιές στην όλη διαδικασία.