Ο Τζαν Ντουντάρ είχε από ημέρες έτοιμη την ερώτηση. «Θέλω να τον ρωτήσω τον Ερντογάν, γιατί στην Τουρκία φυλακίζει τους δημοσιογράφους ως τρομοκράτες», είχε πει ο τούρκος δημοσιογράφος, πρώην αρχισυντάκτης της «Τζουμχουριέτ». Στην Τουρκία καταδικάστηκε σε 5 χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για την αποκάλυψη σκανδάλου με όπλα της ΜΙΤ στη Συρία. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε ορίσει την αποφυλάκισή του μέχρι την έκδοση της απόφασης, αλλά μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, ζει εξόριστος στη Γερμανία από το καλοκαίρι του 2016. Η εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» δημοσιεύει τα εβδομαδιαία σχόλιά του για την κρίση της Τουρκίας.

Ο Ντουντάρ είχε διαπιστευθεί για τη συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Ερντογάν. Αλλά, όπως χθες έγινε γνωστό, βρίσκεται στη λίστα 69 συνολικά αντιπάλων του Ερντογάν, την έκδοση των οποίων ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση από τη Γερμανία. Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, σύμφωνα με τη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», χαρακτηρίζουν «καθαρή πρόκληση» το αίτημα έκδοσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, καθώς γνωρίζει η Αγκυρα ότι δεν μπορεί να εξεταστεί τόσο σύντομα ούτε θα ικανοποιηθεί από το Βερολίνο. Τελικά ο Ντουντάρ αποφάσισε να μην πάρει μέρος στη συνέντευξη Τύπου. Διαφορετικά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ερντογάν είχε απειλήσει ότι θα ακυρώσει την κοινή εμφάνισή του με τη Μέρκελ στους δημοσιογράφους.

Παρ’ όλα αυτά το επεισόδιο δεν έλειψε με τον τούρκο δημοσιογράφο Ερντογκρούλ Γιγκίτ, που εμφανίστηκε με μπλουζάκι με την επιγραφή «Ελευθερία για τους δημοσιογράφους στην Τουρκία» και απομακρύνθηκε μπροστά στις κάμερες από την αίθουσα.

Και στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους φάνηκαν οι «βαθιές διαφορές», όπως είπε η Μέρκελ, με τον τούρκο πρόεδρο στα θέματα του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Την ώρα που ο Ερντογάν επιβεβαίωνε την υποβολή της λίστας με τους καταζητούμενους που ζητεί την απέλασή τους από τη Γερμανία και χαρακτήριζε τον Ντουντάρ «πράκτορα», η Μέρκελ υπογράμμιζε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποφυλάκιση και των υπόλοιπων πέντε με γερμανική υπηκοότητα που συνεχίζουν να κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «χίλια» μέλη του κουρδικού κόμματος PKK και «εκατοντάδες» μέλη της κίνησης Γκιουλέν που βρίσκονται στη Γερμανία και θέλει να απελαθούν στην Τουρκία. Η απάντηση της Μέρκελ ήταν ότι η κίνηση Γκιουλέν δεν τοποθετείται στην ίδια κατηγορία με το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PΚΚ.

Οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου είναι τα θέματα που προτάσσει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που παρέθεσε επίσημο δείπνο στον τούρκο πρόεδρο, από το οποίο απουσίασαν οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Σήμερα είμαστε “Ταράφ”» τιτλοφόρησε το πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ντι Βελτ», με τη γραμματοσειρά της φιλελεύθερης τουρκικής εφημερίδας που έκλεισε η κυβέρνηση του Ερντογάν. Στις τουρκικές φυλακές βρίσκονται σήμερα 174 δημοσιογράφοι, αισθητά περισσότεροι από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αποφυλακίστηκε ο ανταποκριτής της «Ντι Βελτ» στην Τουρκία Ντενίς Γιουτσέλ. «Αφήστε τους όλους ελεύθερους» είναι το σύνθημα της εφημερίδας, που συμμερίζεται και η γερμανική πολιτική ηγεσία.

Ο Ερντογάν εγκαινιάζει σήμερα τζαμί στην Κολωνία ολοκληρώνοντας την επεισοδιακή επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Το «κοινό στρατηγικό συμφέρον» και οι πληροφοριοδότες

Στη σκιά της αντιπαράθεσης για την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου κινήθηκαν τα υπόλοιπα θέματα. Η γερμανίδα καγκελάριος ανήγγειλε νέα τριμερή συνάντηση Γαλλίας – Τουρκίας – Γερμανίας τον Οκτώβριο για το Προσφυγικό και υποσχέθηκε επίσπευση της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους πρόσφυγες από τη Συρία που κατέφυγαν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα η Μέρκελ υπογράμμισε το «κοινό στρατηγικό συμφέρον» για μία σταθεροποιημένη οικονομικά και πολιτικά Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών με 80 κορυφαία στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου, που χαιρετίστηκε από τον Ερντογάν.

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας επιχειρούν να στρατολογήσουν πληροφοριοδότες μέσα στη γερμανική αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αστυνομικός του Βερολίνου φέρεται ύποπτος ότι έδωσε πληροφορίες στη ΜΙΤ για τούρκους εξόριστους στη Γερμανία που διώκει το καθεστώς Ερντογάν. Επίσης, δύο βουλευτές του κεντρώου κόμματος των Φιλελευθέρων FDP υπέβαλαν μήνυση στη Γενική Εισαγγελία της Γερμανίας για μία νέα εφαρμογή στα κινητά που χρησιμοποιεί η τουρκική αστυνομία ώστε να καταδίδουν οι πολίτες όσους εκδηλώνονται κατά του Ερντογάν. Σημειωτέον ότι στη Γερμανία ζουν περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής.