Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανάγκασε την Tesla να μειώσει τις αρμοδιότητες του συνιδρυτή της Ιλον Μασκ, στο πλαίσιο συμφωνίας για να αποσυρθούν κατηγορίες εναντίον του για απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού που τον εμπιστεύτηκε αγοράζοντας μετοχές.

Η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναγκάζεται να βρει άλλον πρόεδρο ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Μασκ. Επίσης η Tesla θα καταβάλει πρόστιμο 20 εκατ. δολαρίων και ο Μασκ άλλα τόσα. Η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να διορίσει άλλους δύο ανεξάρτητους διευθυντές και θα επιβάλει ελέγχους στο πώς επικοινωνεί ο Μασκ με το ευρύ κοινό. Ο Μασκ θα διατηρήσει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Tesla.

Οι περιπέτειες του Μασκ και της Tesla με την SEC ξεκίνησαν όταν ο ίδιος έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter πριν από μερικές εβδομάδες ότι έχει βρει επενδυτή για να βγάλει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, καταβάλλοντας στους μετόχους 420 δολάρια ανά μετοχή. Λίγες ημέρες αργότερα έδωσε συνέντευξη σε κωμικό καπνίζοντας μαριχουάνα, ενώ νομικά κινήθηκε εναντίον του δύτης που είχε συμβάλει στη διάσωση των παιδιών από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη επειδή ο Μασκ τον αποκάλεσε παιδόφιλο.

Η SEC ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας με την Tesla και τον Μασκ δύο ημέρες αφού κατέθεσε αγωγή εναντίον του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία ότι παραπλάνησε επενδυτές λόγω του tweet για την έξοδο της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Ο Μασκ θεωρείται ότι αναγκάστηκε να συμφωνήσει με τη διευθέτηση αυτή για να μπορέσει να διατηρήσει τη θέση που κατέχει ως διευθύνων σύμβουλος, η οποία θα κινδύνευε εάν η SEC τον πήγαινε στα δικαστήρια. Αρχικά ο Μασκ είχε αρνηθεί να προχωρήσει σε οποιονδήποτε συμβιβασμό αλλά φαίνεται ότι άλλαξε γρήγορα γνώμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μασκ αναγκάστηκε τελικά να δεχθεί πιο αυστηρούς όρους στη συμφωνία του με τη SEC, καθώς την Πέμπτη τού είχε προταθεί να αποχωρήσει από πρόεδρος για δύο χρόνια και να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατ. δολάρια.

Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση ανέφεραν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι δικηγόροι του Μασκ και της Tesla κινήθηκαν γρήγορα την Παρασκευή για να βρεθεί λύση στη διαμάχη. Μια τέτοια λύση πιστεύεται ότι την ήθελαν και μεγαλομέτοχοι της Tesla, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν έλθει σε δύσκολη θέση λόγω των αυθόρμητων κινήσεων του Μασκ.

Οι μετοχές της Tesla δέχθηκαν καίριο πλήγμα 14% την Παρασκευή στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Η Tesla δεν κατηγορήθηκε από τη SEC για απάτη, παρά μόνο ο συνιδρυτής της. Οι αμερικανικές Αρχές όμως επέρριψαν ευθύνες στην εταιρεία επειδή θεώρησαν ότι αυτή δεν διασφάλισε πως σημαντικές πληροφορίες για το επενδυτικό κοινό θα μεταδίδονται με χρηστό και έγκυρο τρόπο.