Εικόνες αποκάλυψης άφησε στο καταστροφικό του πέρασμα από την Ελλάδα ο κυκλώνας που έγινε γνωστός με το όνομα Ζορμπάς. Ολονύκτιο θρίλερ με τέσσερις αγνοούμενους, τρεις στην Εύβοια και έναν στον Αλμυρό Βόλου, 1.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμούς και αντλήσεις υδάτων – εκ των οποίων οι 960 προέρχονταν από την Κορινθία -, τρεις περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: η Βόρεια Εύβοια, η Κορινθία και η Αργολίδα, δηλαδή εκεί όπου, μαζί με τη Φθιώτιδα, σημειώθηκαν και τα σοβαρότερα προβλήματα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.

Οι τιμές. Ενδεικτικές της έντασης του φαινομένου είναι οι τιμές που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: στον Θεολόγο Φθιώτιδας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και μέχρι τις πεντέμισι το απόγευμα της Κυριακής είχαν πέσει 486 χιλιοστά βροχής όταν ολόκληρο το 2017 είχαν καταγραφεί 590 χιλιοστά!

Το κύμα κακοκαιρίας που άρχισε να εκδηλώνεται το βράδυ της Παρασκευής στο Νότιο Ιόνιο εξακολουθούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ να σφυροκοπά τη χώρα. Ξεκινώντας από το Ιόνιο, συνέχισε στη Νότια Πελοπόννησο, προκαλώντας ισχυρούς ανέμους και κύματα μεγάλου ύψους στην Καλαμάτα και στη Μεθώνη, πέρασε από την Αργολίδα και την Κορινθία πλημμυρίζοντας δρόμους και σπίτια, χτύπησε την Αττική και συνέχισε το καταστροφικό του έργο στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα και στις Σποράδες πριν συνεχίσει για το Βόρειο Αιγαίο. Ενα ηλικιωμένο ζευγάρι, που το βράδυ του Σαββάτου επέβαινε σε αυτοκίνητο στο Μαντούδι, αγνοείτο μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ νωρίτερα είχαν εντοπιστεί το όχημα και προσωπικά τους αντικείμενα σε ένα ρέμα. Ενας ακόμη άνθρωπος, ηλικίας 27 ετών, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν στο 2ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Προκοπίου – Μαντουδίου, αναζητείτο χθες. Ο τέταρτος αγνοούμενος είναι ένας 73χρονος κτηνοτρόφος από τον Αλμυρό Βόλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ του Σαββάτου πήγε να προστατεύσει τα ζώα του από την καταιγίδα και έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Κατακλυσμός. Στο Μαντούδι και στο Προκόπι της Εύβοιας οι άνθρωποι ανέβηκαν στις ταράτσες των σπιτιών τους για να σωθούν από τον κατακλυσμό, καθώς ο ποταμός Κηρέας πλημμύρισε με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρρους. Ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τη Χαλκίδα με την Αιδηψό την ώρα της σφοδρής καταιγίδας είχε γεμίσει με νερό ύψους ενός μέτρου, ενώ υλικές ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα σημειώθηκαν στην περιοχή της Λίμνης, της Αγίας Αννας και στη Μαλεσίνα. Πολλά καταστήματα πλημμύρισαν στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και στην Αταλάντη. Στον Θεολόγο η θάλασσα μπήκε στον οικισμό και οι άνδρες της Πυροσβεστικής επιχειρούσαν επί ώρες για να βοηθήσουν εγκλωβισμένους, ενώ μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς την κυκλοφορία στους δρόμους που είχαν μετατραπεί σε λίμνες.

Στα Μέγαρα κατέρρευσε γέφυρα που συνδέει την Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου με τη Βαρέα, ενώ μεγάλη ανησυχία επικράτησε στις ευάλωτες περιοχές του Λεκανοπεδίου: στο Μάτι, στη Μάνδρα και στην Κινέτα. Η Λεωφόρος Μαραθώνος έκλεισε για κάποιες ώρες στο ύψος της Κυανής Ακτής λόγω φερτών υλικών που κατέβηκαν από την περιοχή των καμένων στον Νέο Βουτζά, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στη Μάνδρα έκλεισαν λόγω πλημμύρας ξυπνώντας τις εφιαλτικές μνήμες του περσινού Νοεμβρίου, όταν 23 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών.

Τις περισσότερες κλήσεις για πλημμυρισμένες κατοικίες στην Αττική δέχθηκε η Πυροσβεστική από την περιοχή της Κινέτας, όπου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά τον περασμένο Ιούλιο. Το Σάββατο λόγω των καιρικών συνθηκών είχε προκληθεί διακοπή της κυκλοφορίας από το 57ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, στην Κινέτα, στο ρεύμα προς Κόρινθο.

Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας και στην περιοχή της Κορινθίας, όπου απεγκλωβίστηκαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Εξαιτίας των καταστροφών που υπέστησαν οι υποδομές και το δίκτυο ύδρευσης στο Κιάτο, περίπου 15.000 άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε νερό, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά. Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, Πελοπίδα Καλλίρη, στο ΑΠΕ, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετώπισε ο Δήμος Βέλου-Βόχας και κυρίως το Βραχάτι, όπως επίσης το Ξυλόκαστρο, το Κιάτο, η Αλμυρή και ο Κόρφος. Η κυκλοφορία του προαστιακού διεκόπη, στον Δήμο Νεμέας σημειώθηκαν καταστροφές στην αγροτική οδοποιία, ενώ στο Λουτράκι υπερχείλισε το ρέμα Ταξιάρχης με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να καταστεί απροσπέλαστη για οχήματα. Στην Πελοπόννησο διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, της Λακωνίας και της Κορινθίας.

Σημαντικά χτυπήθηκε από την κακοκαιρία και η Σκιάθος, όπου σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν ούτε στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Κιάτου και Βέλου-Βόχας στην Κορινθία.

Καταστροφές. Η ένταση του φαινομένου, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, αποτυπώθηκε με εντυπωσιακές καταγραφές στους μετεωρολογικούς σταθμούς της χώρας. Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στον Δήμο Παπάγου της Αττικής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας κατεγράφησαν 197 χιλιοστά όταν η μέση ετήσια κλιματική τιμή της Αθήνας είναι τα 400 χιλιοστά.

Η συνολική κακοκαιρία στη Ζαγορά Πηλίου έφτασε τα 282 χιλιοστά βροχής και ακολουθούσε η Βατερή Ευβοίας με 276 χιλιοστά. Οι εντάσεις του ανέμου ήταν μικρότερες από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ήταν όμως υψηλές. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η μέση τιμή δεκαλέπτου στον σταθμό της Πύλου έφτασε τα 80 km/h, δηλαδή τα 10 μποφόρ, με ριπές στα 122 km/hr, δηλαδή ίσες με 12 μποφόρ. Χθες το βράδυ τρένο  που μετέφερε 285 επιβάτες – προσέκρουσε σε βράχια που είχαν πέσει στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών  Θεσσαλονίκης, κοντά στον Δομοκό, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστεί ένας άξονας της μηχανής και να υπάρξει καθυστέρηση στο δρομολόγιο.