Ακόμα χάνει ευκαιρίες ο Ολυμπιακός. Ακόμα κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου αναγνώρισε ότι η ομάδα χρειάστηκε και (λίγη) τύχη για να φύγει με το διπλό από το Γεώργιος Καραϊσκάκης. Διπλό τίτλου για τον ΠΑΟΚ έστω κι αν χθες το βράδυ το ημερολόγιο έδειχνε 30 Σεπτεμβρίου. Τύχη εις διπλούν για τον Δικέφαλο του Βορρά. Στο γκολ που έκρινε το παιχνίδι κατ’ αρχάς, με την γκάφα του Γιαννιώτη και το διώξιμο του Βούκοβιτς στα δίχτυα. Τύχη και στη συνέχεια, όταν δεν έμπαινε τίποτα μέσα. Ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο δεύτερο ημίχρονο (15-1 οι τελικές) αλλά όταν δεν σε θέλει η μπάλα δεν γίνεται τίποτα. Για να κάνει βέβαια αυτό το τεράστιο διπλό ο ΠΑΟΚ έβαλε το χέρι του ο Πασχαλάκης. Κι όχι μία φορά. Κατ’ αρχάς κράτησε δυο φορές το 0-0. Στην εξ επαφής κεφαλιά του Καμαρά και στο γυριστό του Χασάν. Κι άλλες δύο το 1-0 στην επανάληψη, στα σουτ του Φορτούνη και του Χασάν.

Ο κορυφαίος του ματς.

Εξαιρετικός

Συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Οχι μόνο να μην κερδίζει ο καλύτερος αλλά να χάνει κι από πάνω. Ο Ολυμπιακός ειδικά στην επανάληψη τα είχε όλα πλην του γκολ. Εβγαλε αμέτρητες επιθέσεις αλλά είχε γκίνια. Αν το μοναδικό εύστοχο σουτ μπαίνει στη δική σου εστία θα χάσεις. Εξαιρετικός ο Κρέσπο, έκοβε για όλους στην άμυνα, κι ο Μπίσεσβαρ ο μοναδικός που ξεχώρισε από τους επιθετικούς. Ενα ακόμα πάρτι στο Κλεάνθης Βικελίδης. Σημαντική η νίκη του Αρη (2-0) στη μάχη για την πεντάδα της Ευρώπης. Να σημειώσουμε ότι κέρδισε τον σκληροτράχηλο Αστέρα πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός. Εύκολα, με το ίδιο σκορ, πέρασε και ο Ατρόμητος από τη Λιβαδειά. Δεν εντυπωσιάζει αλλά έχει ουσία κι έχει βρει τον τρόπο να κερδίζει τις ομάδες από τη δεύτερη καρτέλα της βαθμολογίας. Σπουδαία η νίκη της Λάρισας επί του Παναιτωλικού. Με έξι πόντους, έχει λιγότερες ομάδες από πάνω της και περισσότερες από κάτω της.

Γκάφα

Πιο πολύ να ταλαιπωρήθηκαν ενδεχομένως στην ΑΕΚ από τις αναταράξεις στο πηγαινέλα με το αεροπλάνο στο Ηράκλειο λόγω Ζορμπά, παρά να γυρίσουν πίσω με το διπλό. Σε δώδεκα λεπτά είχε τελειώσει το έργο. Στο 20′ ο Μπακασέτας επιχειρεί «σουτ-τηλεφώνημα». Παρά το γεγονός ότι ο γκολκίπερ Σωτηρίου είχε «ενημερωθεί», αφού ο επιθετικός της ΑΕΚ τού είχε τηλεφωνήσει ότι θα σουτάρει (πολλά μέτρα έξω από το κουτί), το τρώει. Ηταν η πρώτη τελική των πρωταθλητών εντός εστίας. Στο 31′ διπλή γκάφα του Κομεσίδη, που τρώει κόκκινη, φάουλ-γκολ του Γκάλο στη γωνία του γκολκίπερ. Ηταν η δεύτερη τελική εντός εστίας και τέλος. Εκεί ήταν που ο θεός του ποδοσφαίρου θέλησε να προστατεύσει την οικογενειακή γαλήνη των οπαδών της ΑΕΚ. Τις γυναίκες δηλαδή να γκρινιάζουν, «Σαββάτο βράδυ κι εμείς να είμαστε κλεισμένοι μέσα για να βλέπουμε τον Κλωναρίδη και τον Γαλανόπουλο».

Μπερκέτης

Με το σκορ 2-0 και τον ΟΦΗ να παίζει με δέκα, ο σύζυγος είχε όλα τα περιθώρια να το παίξει μπερκέτης: «Δεν ντύνεσαι ρε γυναίκα να πάμε για κανένα ποτό;». Τι να καθόσουνα να δεις από κει και πέρα; Προπόνηση έκανε η ομάδα με τα κίτρινα, ενόψει της Μπενφίκα. Τα έχουμε ξαναπεί. Η ψαλίδα μεταξύ μικρών και μεγάλων έχει ανοίξει και πολύ μάλιστα. Και δεν είναι ότι έχουν ισχυροποιηθεί οι μεγάλοι. Οι μικροί είναι που εμφανίζονται ανίσχυροι. Οι βαθμοί που θα χάσουν οι ομάδες πρωταθλητισμού απέναντι στους μικρομεσαίους θα είναι ελάχιστοι. Ο ΟΦΗ, με όλο τον σεβασμό στα εννιά Ελληνόπουλα που ξεκίνησαν το ματς, είναι μια πολύ καλή ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό στη Φούτμπολ Λιγκ. Για να αντέξει σε συνθήκες Σούπερ Λίγκας, δύσκολο. Κάπως έτσι δεν θα μάθουμε ποτέ ποιο θα ήταν το (πρωτοφανές) ρίσκο του Ουζουνίδη (φωτογραφία κάτω) να αλλάξει όλη την αμυντική τετράδα σε σχέση με το προηγούμενο ματς στην Τούμπα. Στην περίπτωση δηλαδή που η ΑΕΚ είχε απέναντί της μία κανονική ομάδα.

Μπάστακας

Τελικά αυτός ο Παναθηναϊκός είναι παντός καιρού. Ούτε από τον Ζορμπά πήρε χαμπάρι, ούτε από το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω στο σκορ από το άκυρο γκολ του Κρίζμαν. Αυτή η ομάδα αποκτά μέταλλο νικητή. Ούτε αιφνιδιάσθηκε, ούτε της κόπηκε η φόρα. Το βιολί της. Η μπάλα κάτω και παίζουμε αυτό που ξέρουμε. Και δείχνουνε ότι το έχουνε μάθει καλά. Παρά το εμφανές έλλειμμα ποιότητας ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα. Ξέρει τι θέλει στο γήπεδο και πώς να το κάνει. Αυτός που έλαμψε αυτή τη φορά ήταν ο Τάσος Χατζηγιοβάννης (φωτογραφία πάνω). Περιμένουμε να τους δούμε στα ζόρικα, αρχής γενομένης το Σάββατο στην Τρίπολη. Παραφωνία ο Μακέντα. Ακούνητος. Μπάστακας. Οι φορές που ήρθε σε επαφή με την μπάλα ελάχιστες. Κρυβότανε πίσω από τα σέντερ μπακ και περίμενε (ματαίως) την μπάλα. Ο Καμπετσής με τη διαρκή κίνηση και ταχύτητα προσφέρει σαφώς πολύ περισσότερα. Αν και ανύπαρκτος όμως για 59 λεπτά ο Ιταλός κάνει το 2-1 και στο βουλώνει.

Σιγουριά

Ούτε στα τοπικά πρωταθλήματα δεν γίνονται αυτά. Ο Απόλλωνας παίζει τα ρέστα του με τον Πανιώνιο (0-2) και αυτοί συζητούν (και το διαρρέουν) με Ματζουράκη, Τεννέ, Αναστόπουλο και ψάχνουνε στο τηλέφωνο τον Μαρκαριάν, στην Ουρουγουάη. Τόση σιγουριά είχανε για την ήττα. Κι έπεται και συνέχεια. Το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό.