Το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδι (και) λαθών. Οχι μόνο δημιουργίας. Παράλληλα και τύχης. Οι άνεμοι ήταν ούριοι χθες για τον ΠΑΟΚ και πήγαν καταφανώς κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο Δικέφαλος σε δεύτερο συνεχόμενο ντέρμπι πήρε τους βαθμούς, χωρίς όμως να πείσει για την ανωτερότητά του, δίχως να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε τοπ φόρμα. Απλά, τόσο με την ΑΕΚ όσο και με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ εμφάνισε στοιχεία που συνήθως του λείπουν: ήταν ρεαλιστής, για να μην πω απίστευτα κυνικός. Πήρε τους βαθμούς, τρέχει το απόλυτο στα παιχνίδια του και ανέβηκε στην κορυφή.

Ο Ολυμπιακός για μια ακόμη φορά πήρε υψηλό βαθμό στη δημιουργία και χαμηλότερο στην εκτέλεση. Αν χωρίσουμε το ματς στα δύο, διαπιστώνουμε πως μπορεί να επιτίθεται κατά κύματα, να βγάζει φάσεις είτε με φάουλ είτε με κόρνερ, να πατούν πολλοί παίκτες του στην αντίπαλη περιοχή, ωστόσο το τελευταίο διάστημα το εύκολο γκολ είναι κάτι που αναζητείται. Οταν δεν το έχεις, πρέπει να το βρεις. Αλλιώς γνωρίζεις πικρές ήττες όπως η χθεσινή. Γιατί στον Ολυμπιακό δεν άξιζε να φύγει χωρίς κάτι από το χθεσινό ντέρμπι. Είναι ξεκάθαρο ότι είχε την πρωτοβουλία, πίεσε και έκλεισε τον ΠΑΟΚ στην άμυνά του, κυνήγησε την επιτυχία μέχρι το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, αλλά…

Κι αν ακόμη είναι νωρίς για προγνωστικά σε ένα πρωτάθλημα όπου όλοι φροντίζουν να χτίζουν σερί και να κάνουν τα λιγότερα δυνατά λάθη, αξίζει να αναφέρουμε κάτι που αλλού είναι αυτονόητο αλλά στα μέρη μας όχι. Είδατε τον τρόπο που αποχώρησαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μετά τη σημαντική τους νίκη; Ακόμη και στιγμιότυπα μέσα στα αποδυτήρια είδαμε. Την ίδια στιγμή, οι παίκτες του Ολυμπιακού, για μια ακόμη φορά τη φετινή περίοδο, χειροκρότησαν τον κόσμο και εκείνος ανταπέδωσε. Μια σχέση που από την αρχή έχει επισημανθεί ότι σημαίνει πολλά για τους Κόκκινους σε τούτο το ταξίδι του φετινού πρωταθλήματος. Μια σχέση αναμφίβολα πολύ ζεστή. Με τους οπαδούς να είναι ικανοποιημένοι και από τη χθεσινή εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, που γνώρισαν την ήττα ύστερα από ένα λάθος μεγάλο που κατέληξε σε αυτογκόλ και επειδή δεν σημάδεψαν σωστά τις πολλές φορές που βρέθηκαν μόνοι με τον Πασχαλάκη.

Ωστόσο, αυτές οι εικόνες ποδοσφαιρικού πολιτισμού αξίζει να μνημονευτούν. Ενα ματς που οργανώθηκε σε άριστες συνθήκες, είχε τον κόσμο φανατικό και ταυτόχρονα κόσμιο και στο φινάλε έδειξε ότι τα γήπεδά μας δεν είναι κολαστήρια. Ο Ολυμπιακός έδειξε τον δρόμο και μένει σε άλλους να τον ακολουθήσουν.