Πριν από κάποιο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτιμήσει πως οι συνθήκες και στις δυο χώρες δεν είναι ώριμες για να διευθετηθεί το Μακεδονικό, εκφράζοντας έτσι μεγάλο μέρος του κόμματός του. Αυτή η εκτίμηση, λοιπόν, θεωρούν στη ΝΔ ότι επιβεβαιώθηκε χθες από το αποτέλεσμα – για την ακρίβεια από την αποχή – στο δημοψήφισμα στα Σκόπια. Με άλλα λόγια, ο γαλάζιος σχεδιασμός σχετικά με τον χειρισμό του Σκοπιανού παραμένει ως έχει. Θεωρούν, άλλωστε, ότι η χαμηλή προσέλευση στις κάλπες επιβεβαιώνει την ανάγνωσή τους περί έντονου αλυτρωτικού στοιχείου στη γειτονική χώρα, το οποίο, συμπληρώνουν, απονομιμοποίησε τη διαδικασία μέσω της αποχής.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση συζητούν πλέον τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων εντός συνόρων στην περίπτωση που επαληθευθεί η κυβερνητική διαρροή «προχωράμε κανονικά», ενώ ο μικρός κυβερνητικός εταίρος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα άκυρο και επιχαίρει. Εκείνοι έχουν πει ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αν έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο πριν γίνουν εκλογές. Και περιμένουν να δουν αν το ίδιο θα πράξει – όπως τουλάχιστον διατεινόταν μέχρι προχθές – σε αυτή την περίπτωση κι ο Πάνος Καμμένος.
ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Μπορεί ο υπουργός Αμυνας να θεωρεί ότι κέρδισε χρόνο χάρη στη χαμηλή συμμετοχή των Σκοπιανών, αλλά στην Πειραιώς δεν συμμερίζονται αυτή την οπτική γωνία – μιας και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ φαίνεται πως θα προσπαθήσει να προχωρήσει τη συνταγματική αναθεώρηση. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν χθες πως «αν ο κ. Καμμένος θεωρεί ότι τον δικαιώνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει παρά να το καταδείξει και δημοσίως αίροντας την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση».
Στην αντίδραση Καμμένου, εξάλλου, επικεντρώθηκαν και τα επίσημα σχόλια της Πειραιώς για το χθεσινό αποτέλεσμα: «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον, προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΔ. Στην Πειραιώς έχουν άραγε εξετάσει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν μια συζήτηση με αποκλειστικό θέμα τη δεδηλωμένη; Η ιδέα έχει συζητηθεί στις συσκέψεις που γίνονται στη νεοδημοκρατική κομματική έδρα. Εξάλλου, στις 17 Δεκεμβρίου θα έχει παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας που είχαν καταθέσει – πάλι για το Μακεδονικό -, οπότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εκ νέου το έσχατο κοινοβουλευτικό τους όπλο, να καταθέσουν, δηλαδή, μια ακόμη πρόταση μομφής.
Στη συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών, που έγινε την Πέμπτη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε και μια άλλη εισήγηση. Αυτή ήταν εφόσον οι Σκοπιανοί ψηφίσουν τελικά Ναι στη συμφωνία, η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει εκλογές πριν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το σκεπτικό ήταν πως με αυτόν τον τρόπο ίσως καταφέρουν να αποφύγουν τη δημιουργία ενός νέου τετελεσμένου – την αλλαγή του σκοπιανού Συντάγματος, η οποία θεωρούν ότι δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όποια επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποπειραθούν να κάνουν αν βρεθούν στην κυβέρνηση.
ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ. Ως σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αντιμετωπίζει το Κίνημα Αλλαγής το αποτέλεσμα του σκοπιανού δημοψηφίσματος. «Οι δυο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους. Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Οτι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε…», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Χρηστίδη. «Να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία των γειτόνων μας», ήταν η αντίδραση του Ποταμιού.