Στη Νέα Σμύρνη έχει βρει εδώ και χρόνια το δικό του καταφύγιο, σε μια ιστορική προσφυγική ομάδα, πρόσφυγας και αυτός (φεύγοντας αναγκαστικά από την πατρίδα του σε ηλικία μόλις πέντε ετών), ζει το όνειρό του και κάνει ευτυχισμένους τους φίλους της ομάδας του.

Τα δύο γκολ του Φιόριν Ντουρμισάι χθες στη Ριζούπολη έδωσαν την πρώτη (αλλά ιδιαίτερα πολύτιμη) νίκη του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα κόντρα στον ουραγό – και μοναδική ομάδα χωρίς βαθμό – Απόλλωνα (2-0).

Ο αλβανός στράικερ των Κυανέρυθρων αξιοποίησε ιδανικά τις σέντρες των Σπιριντόνοβιτς και Τσιλούλη (από μία σε κάθε ημίχρονο) και «εκτέλεσε» από κοντά δις τον Χουάντερσον για να δώσει το «διπλό» στον Πανιώνιο.

Στο ντέρμπι δύο ιστορικών και προσφυγικών ομάδων από την πονεμένη Σμύρνη, που για δεκαετίες (έτος ίδρυσής τους το 1890 για τον Πανιώνιο και το 1891 για τον Απόλλωνα αντίστοιχα) καλλιεργούσαν και μέσω της μουσικής και του αθλητισμού τον ελληνικό πολιτισμό δημιουργώντας πρότυπα για την κοινωνία.

Μαθημένος στα δύσκολα

Δεν είναι τυχαίο ότι στην οικογένεια μιας από αυτές τις ομάδες, του Πανιωνίου, ο Ντουρμισάι έχει βρει την Ιθάκη του (κλείνοντας τα αφτιά του ακόμα και στις σειρήνες από την Ιταλία, όταν είχαν ακουστεί παλαιότερα για τη Λάτσιο) καθώς συμπληρώνει αισίως μια δεκαετία από το 2009 όταν είχε πρωτοξεκινήσει στην ομάδα νέων του συλλόγου (με ένα διάλειμμα στην Καλλιθέα και ένα στη Λαμία).

Μαθημένος στα δύσκολα αφού έχει ζήσει από μικρός όχι μόνο τον ρατσισμό, την πείνα και τον εκφοβισμό, αλλά και τη θηριωδία του εμφυλίου στην πατρίδα του.

Ομως οι μαύρες μέρες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τον ικανότατο επιθετικό, που χθες στη Ριζούπολη χτύπησε σε κομβικά σημεία (37′ με σουτ και 50′ με κεφαλιά) ενώ το τρίτο γκολ που σημείωσε δεν μέτρησε – σωστά – ως οφσάιντ. Ο Πανιώνιος είχε και δοκάρι (43′) με τον Σπιριντόνοβιτς.

«Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε άγχος, γιατί ξέραμε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το παιχνίδι για εμάς. Μετά όμως πήγαν τα πράγματα όπως θέλαμε» δήλωσε ο τεχνικός του Πανιωνίου Ζοζέ Ανιγκό (τον οποίο στηρίζει η διοίκηση) που παρακολούθησε το παιχνίδι από την εξέδρα αφού ήταν τιμωρημένος.

Ο Απόλλωνας είχε φλύαρη υπεροχή και ήταν ακίνδυνος, πιθανότατα στο τελευταίο παιχνίδι του με τον Αλμπέρτο Χιμένεθ Μοντεαγούδο. Ο Ισπανός είχε αντικαταστήσει τον Γάλλο Βαλεριέν Ισμαέλ αλλά ο Απόλλων Σμύρνης πάει για τον τρίτο προπονητή μέσα σε λίγο καιρό, με τον Νίκο Αναστόπουλο να είναι το φαβορί.

Τα πράγματα για τον Απόλλωνα έχουν πλέον το χρώμα της χθεσινής ημέρας. Μια ατελείωτη μουντάδα, στην ουρά της βαθμολογίας, μοναδική ομάδα χωρίς βαθμό και πέντε ήττες σε ισάριθμους αγώνες, ενώ ακολουθεί η σειρά των αγώνων με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό!

Απόλλων Σμύρνης: Χουάντερσον, Λούκιτς, Τζανετόπουλος (46′ Τριάδης), Βαφέας, Ναδάλες, Γκονσάλες, Ντ’ Ούρσο, Τόμας (64′ Ελ Χέλβε), Ακόστα (59′ Σικαμπάλα), Κοντοές, Γκάρος.

Πανιώνιος: Κότνικ, Κούρντι, Παπαγεωργίου, Ντομίνγκες, Μπανανά, Κεϊτά, Κόρμπος, Σπιριντόνοβιτς (82′ Οικονομίδης), Μασούρας (90’+ Σαραμαντάς), Ντουρμισάι, Τσιλούλης (66′ Μανθάτης).