Ξεκίνησε με διάταξη 4-1-4-1 στέλνοντας τον Καμαρά πλάι στον Φορτούνη για να πιέσει ψηλά, και επιλέγοντας στην εντεκάδα τον Χασάν για να στριμώξει τον ΠΑΟΚ στην περιοχή του. Μετά τους… πρώτους βομβαρδισμούς, και όταν ο ΠΑΟΚ μετά το 25′ άρχισε να ισορροπεί, επέλεξε το κλασικό του 4-2-3-1 που μάζεψε τους χώρους στη μεσαία γραμμή. Στο δεύτερο ημίχρονο και μετά το σοκ του αυτογκόλ, έδειξε υπομονή και έπαιξε το χαρτί των αλλαγών σε σωστό timing επιστρατεύοντας την 4-4-2 διάταξη από το 69′ και πέρα με τον Γκερέρο να στέκεται πλέον δίπλα στον Αιγύπτιο. Στο μεταξύ από το 30′ είχε στείλει τον Ποντένσε από την αριστερή πλευρά της ομάδας του δεξιά, ώστε να εκμεταλλευτεί το «1 με 1» του Πορτογάλου που έκανε ό,τι ήθελε τον Βιεϊρίνια. Μια κίνηση που είχε διπλή ανάγνωση, μιας και ο Ποντένσε όσο στέκονταν μπροστά από τον Τσιμίκα έδινε στον ΠΑΟΚ τη διάθεση να εκμεταλλευτεί τις… βόλτες του Μάτος στον διάδρομο. Και για να μην το παραλείψουμε; Εμφάνισε ένα lay book σε στημένα, σε άμυνα και επίθεση που δεν επέτρεψε στον Δικέφαλο να κερδίσει ούτε μια μονομαχία.

Λόγια… τίτλου

Για να μην το κουράζουμε: του πήρε την ταυτότητα του Λουτσέσκου ο Πέδρο Μαρτίνς. Τον ανάγκασε να μετρά… τελικές στην εστία του ΠΑΟΚ λες και ήταν προβατάκια από εκείνα που μετρούν τα παιδιά πριν αποκοιμηθούν. Και όμως ποιος είπε ότι στο ποδόσφαιρο είναι όλα καλώς καμωμένα; Πως μπορεί καμία φορά να κάνεις σχεδόν τα πάντα σωστά, και όχι μόνο να μην επικρατήσεις αλλά να μην σου προκύψει έστω ο βαθμός της ισοπαλίας. Σκληρό, αλλά αληθινό. Και όμως, ο Πορτογάλος στο φινάλε του ματς ίσως από θύμο, ίσως από διορατικότητα, είπε μια κουβέντα που πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τους μήνες που ακολουθούν αν θα επιβεβαιωθεί ή όχι. Για πρώτη φορά μίλησε με λόγια… τίτλου: «Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι σκληρό κάποιες φορές. Είναι αδιανόητο ότι ύστερα από τόσες ευκαιρίες δεν σκοράραμε. Ο κόσμος παραμένει στη θέση του αναγνωρίζοντας την προσπάθεια των παικτών της ομάδας, την αυτοθυσία των παικτών. Παρόλο που δεν πήραμε τη νίκη, να είναι σίγουροι πως στο τέλος με αυτή την ποιότητα που διαθέτουμε θα είμαστε πρωταθλητές και δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό» υποστήριξε ο 48χρονος. Χθες ο Ολυμπιακός σαν πρωταθλητής έπαιξε το ντέρμπι. Εκανε τον πολύ καλό ΠΑΟΚ να μην μπορεί να τον… παρακολουθήσει από ένα σημείο και έπειτα στο γήπεδο. Με 23-4 τελικές δεν παίζεις ντέρμπι. Με 23-4 παίζεις μόνος σου και απλά η μπάλα επέλεξε να σε βαφτίσει ηττημένο. Δεν έμεινε τυχαία ο κόσμος του Ολυμπιακού στο γήπεδο μετά τη λήξη για να αποθεώσει και τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Αυτό που είδε ήταν ανεπανάληπτο. Στο ποδόσφαιρο οι Ερυθρόλευκοι επικράτησαν. Στο τελικό σκορ ηττήθηκαν.

«Εχουμε χάσει τρεις βαθμούς, αυτό δεν αλλάζει. Δείχνουμε στον κόσμο πως έχουμε ποιότητα στην επίθεση, όμως συμβαίνει και αυτό στο ποδόσφαιρο να έχεις ευκαιρίες και να μην κερδίζεις. Είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, με τόσες ευκαιρίες να μην κερδίζεις» πρόσθεσε ο Μαρτίνς. Το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος, όχι κούρσα ταχύτητας. Ο νέος Ολυμπιακός από ματς σε ματς δείχνει έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόκληση. Η ομάδα που εμφανίστηκε χθες στον αγωνιστικό χώρο αυτούς τους τρεις βαθμούς που έχασε κάπου πιθανότατα θα τους βρει. Η διαδρομή είναι μεγάλη. Φτάνει να έχεις τα κυβικά να ανταποκριθείς σε αυτή. Τα άλλα βρίσκονται…

Η σφυρίχτρα

Ελβετός, Ελβετός ο Σαν Φενταγί αλλά το πώς ο Βιεϊρίνια αγωνίστηκε σε αυτό το ματς 84′ δίχως να πάρει κάρτα, ένας Ελβετός το ξέρει! Μέχρι το 55′ είχε τουλάχιστον τέσσερα φάουλ για σημείωμα στο τεφτέρι του ρέφερι. Αλλά γενικώς η χθεσινή νύχτα ήταν των θαυμάτων.