Είναι ένα κράμα νεανικότητας, ταλέντου και ενθουσιασμού. Οσο περνούν τα παιχνίδια και οι νίκες συνεχίζουν να έρχονται ασταμάτητα, τόσο διαπιστώνουμε πως το συγκεκριμένο κράμα μπορεί να προσφέρει ένα ποδοσφαιρικό ατσάλι.

Οπως συνέβη και συνεχίζει να συμβαίνει στην πορεία του ανθρώπου μέσα στον χρόνο, οι δύσκολες συνθήκες γεννούν τις μεγαλύτερες ιδέες.

Ηταν μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος όταν βγήκαν οι αποδόσεις από τις εταιρείες στοιχημάτων για τα φαβορί για τον τίτλο και τις υποψήφιες ομάδες για τον υποβιβασμό στη Σούπερ Λίγκα.

Η έκπληξη ήταν μεγάλη και πρωτόγνωρη. Ο Παναθηναϊκός, που μαζί με τον Ολυμπιακό αποτελούν το παραδοσιακό δίπολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ήταν τέταρτο φαβορί για να υποβιβαστεί.

Οι αποδόσεις δεν ήταν φυσικά αυθαίρετες και βεβαίως οι εταιρείες δεν είχαν προσωπικές διαφορές με το Τριφύλλι ώστε να το υποβαθμίσουν λειτουργώντας σαν να ήταν η Moody’s.

Η πράσινη ομάδα έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο μετά το σκάσιμο της οικονομικής φούσκας. Χρειαζόταν ανασυγκρότηση, την ανακάλυψη ενός νέου μοντέλου και προπαντός χρόνο για να ισορροπήσει. Τι απ’ όλα αυτά ήταν εξασφαλισμένο ώστε οι εταιρείες στοιχημάτων να μην είναι τόσο αυστηρές μαζί του; Τίποτα.

Ο ποδοσφαιρικός χρόνος έχει τον δικό του, γρήγορο ρυθμό. Ενα λεπτό στο γήπεδο μπορεί να αντιστοιχεί σε δέκα χρόνια στην κανονική μας ζωή.

Ποιο μοντέλο εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία; Κανένα. Νεανικές ομάδες διαλύθηκαν στο πρώτο φύσημα του ανέμου.

Τότε τι συμβαίνει με τον Παναθηναϊκό; Απάντηση που να περιέχει όλη την αλήθεια δεν υπάρχει.

Τρία στοιχεία ωστόσο είναι σημαντικό να επισημανθούν. Οι νέοι ποδοσφαιριστές του είναι ταλαντούχοι αλλά έχουν αντιληφθεί πως έχουν πιάσει το τζακ ποτ αφού υπό άλλες συνθήκες ίσως να μη φορούσαν ποτέ την πράσινη φανέλα.

Ο Γιώργος Δώνης ως παλιός ποδοσφαιριστής γνωρίζει την ψυχολογία ενός νεαρού που παλεύει για να διακριθεί.

Τέλος, εκείνη η περίφημη απόδοση που κατέτασσε τον Παναθηναϊκό τέταρτο φαβορί για να υποβιβαστεί ουσιαστικά απελευθέρωσε τους παίκτες της ομάδας από το άγχος. Οταν δεν έχεις τίποτα να χάσεις είσαι ικανός για όλα.