Το σλόγκαν σε μια παλιά διαφήμιση που μάλιστα την είχε λανσάρει ο (μετέπειτα πολιτικός) Γιώργος Καρατζαφέρης έλεγε «απ’ έξω εμφάνιση και από μέσα άνεση» και προφανώς αυτό το σύνθημα εκφράζει και τον Τσάβι Πασκουάλ.

Για την εξωτερική εμφάνιση φρόντισαν άλλοι, αλλά η εσωτερική άνεση ανήκει στη σφαίρα των δικών του αρμοδιοτήτων και βρίσκεται σε μια διαρκή εξέλιξη… Ο Παναθηναϊκός της νέας σεζόν δείχνει να είναι αφενός εμφανίσιμος και αφετέρου προπονήσιμος με ό,τι αυτές οι ιδιότητές του συνεπάγονται στην ελκυστικότητα και στην αποτελεσματικότητά του.

Από εμφανίσεων άρξασθαι, διότι στο πλαίσιο της εσχάτως διαδεδομένης και πολύ δημοφιλούς τάσης του «vintage» και των κάθε λογής επετειακών εικόνων, οι Πράσινοι έδωσαν σάρκα και οστά στη δική τους επιστροφή στο μέλλον. Πώς; Φορώντας στους δυο αγώνες του Τουρνουά στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου τις ριγέ φανέλες οι οποίες είχαν ξεμείνει στα ερμάρια των αποδυτηρίων του Τάφου του Ινδού από την εποχή που τα διαφέντευε ο συχωρεμένος φροντιστής της ομάδας, Νάκος Παπακωνσταντόπουλος!

Εχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός έπαιξε για τελευταία φορά με τέτοιες εμφανίσεις, τις οποίες επανέφερε στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο όχι μόνο της μόδας, αλλά και του εορτασμού του «Green Century»: της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της ομάδας μπάσκετ (το 1919) με εμπνευστή τον Γιώργο Καλαφάτη και παίκτες τον ίδιο τον ιδρυτή του συλλόγου, τον Απόστολο Νικολαΐδη, τον Λουκά Πανουργιά, τον Γιάννη Σταυρόπουλο και τον Λεωνίδα Καλογερόπουλο.

Κουλτούρα

Εκτός από εμφανίσιμος όμως ο Παναθηναϊκός δείχνει και… προπονήσιμος, όπως τον χαρακτήρισε ο επικεφαλής του προπονητικού επιτελείου των ακαδημιών του συλλόγου, Γιώργος Καλαϊτζής.

Τι σημαίνει προπονήσιμη ομάδα; «Εννοώ ότι ο προπονητής θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στο παιχνίδι και επίσης ότι θα τσατίζεται και θα… χτυπιέται λιγότερο απ’ όσο πέρυσι» απαντά ο παλαίμαχος διεθνής πλέι μέικερ. Και εξηγεί: «Η δομή και η στελέχωση του ρόστερ της φετινής ομάδας επιτρέπει στον Πασκουάλ να την ελέγχει περισσότερο, να τη διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά, να ασκεί μεγαλύτερη παρέμβαση στη ροή του αγώνα. Μπορεί να μην έχει πλέον τον Σίνγκλετον με την ικανότητά του, αν και είναι τεσσάρι, να κατεβάζει την μπάλα ή τον Τζέιμς με τα pull-up jumpers, αλλά διαθέτει παίκτες που φαίνονται πιο δεκτικοί και ανήκουν στην κατηγορία των coachable, όπως τους αποκαλούμε. Μπορεί δηλαδή να τους κοουτσάρει καλύτερα ο προπονητής, να τους βλέπει να υπηρετούν τα «θέλω» του και να αντλεί από αυτούς το μέγιστο δυνατό».

Ο Πασκουάλ έδωσε επίσης έμφαση στην αθλητικότητα που αποτελεί πλέον μια εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη στο σύγχρονο μπάσκετ, ενισχύοντας την ενέργεια, τη δύναμη, την ταχύτητα, την έκρηξη, το παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και την κινητικότητα. Ολα αυτά τα προσόντα είναι απαραίτητα τόσο στην επίθεση είτε στο ανοικτό γήπεδο, είτε στο πέντε εναντίον πέντε με γρήγορο passing game, σωστό διάβασμα των mismatches και άμεση εκτέλεση, όσο και στην άμυνα με την πίεση και τις αλλεπάλληλες αλλαγές σε όλα τα σκριν, που αποτελούν κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας του.

Εν κατακλείδι φαίνεται ότι εκτός από εμφανίσιμος και προπονήσιμος, ο καινούργιος Παναθηναϊκός θα παρουσιασθεί και πιο… ισπανοποιημένος, ώστε να ταιριάζει κιόλας στις καταβολές και στην παγιωμένη κουλτούρα του (καταλανού) προπονητή του.