Καταπληκτική στατιστική, όμορφο και επιβλητικό ποδόσφαιρο, πρώτη ανατροπή σκορ στο πρωτάθλημα, καλύτερη επίθεση έως τώρα και καλύτερη αποτελεσματικότητα από κάθε άλλη ομάδα. Ογδοος φετινός σκόρερ ο Φεντερίκο Μακέντα, ο οποίος συνδύασε το ντεμπούτο ως βασικός με γκολ  νίκης, πέντε στα πέντε έως τώρα στο πρωτάθλημα και διαφορετικοί πρωταγωνιστές από αγώνα σε αγώνα. Ο Παναθηναϊκός διανύει τις καλύτερες μέρες του. Και κάθε Σαββατοκύριακο αποδεικνύει πως δεν πρόκειται για μια… φωτοβολίδα, αλλά για ένα σύνολο που κατά τη διάρκεια της σεζόν θα προσφέρει πολλά όμορφα πράγματα.

Το απέδειξε και κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα το απόγευμα του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ. Εν μέσω του κυκλώνα Ζορμπά, οι «μπέμπηδες» του Γιώργου Δώνη, έχοντας εκ των πρωταγωνιστών δύο από τους μεγαλύτερους παίκτες του ρόστερ (Κουλιμπαλί, Μακέντα) κατάφεραν να το πετύχουν κι αυτό.

0-1 «από το πουθενά».

Να επιστρέψουν και να πάρουν ένα ματς το οποίο τους στράβωσε εντελώς απροσδόκητα, όταν ο Κριζμάν – κάνοντας φάουλ πάνω στον Διούδη – έφερνε τον ΠΑΣ Γιάννινα μπροστά στο σκορ στο 23′. Κυριολεκτικά από το… πουθενά και μόλις στην πρώτη τελική προσπάθεια των Ηπειρωτών στο παιχνίδι. Επί της ουσίας στην πρώτη τους επιθετική προσπάθεια, αφού ο Γιάννης Πετράκης κατέβασε την ομάδα του με φουλ αμυντικούς προσανατολισμούς και ξεκάθαρο στόχο να μην επιτρέψει στον Παναθηναϊκό να γίνει δημιουργικός και απειλητικός.

Με αρκετές αλληλοκαλύψεις και κλειστούς χώρους στον άξονα, προκειμένου να περιορίσει τη δράση του Μπουζούκη, ο οποίος καλά κλεισμένος και αρκετά κουρασμένος από ένα σημείο και έπειτα, δεν κατάφερε να φανεί ουσιαστικός. Ομως ο φετινός Παναθηναϊκός έχει πολλούς τρόπους για να επιτεθεί και να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή και μπροστά στην αντίπαλη εστία. Και… ενεργοποίησε τις πλαγιοκοπήσεις, με τους Κουλιμπαλί και Ινσούα να παίζουν επί της ουσίας σαν… εξτρέμ, από τη στιγμή που και ο ΠΑΣ τους βοηθούσε, αδυνατώντας να βγάλει παίκτες στην επίθεση.

83% κατοχή μπάλας

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός όχι μόνο κατάφερε να φτάσει σε ασύλληπτο ποσοστό κατοχής μπάλας στο πρώτο μέρος (83% έδειξε η στατιστική), αλλά και να πραγματοποιήσει 11 τελικές προσπάθειες σε 45 λεπτά, φτάνοντας και στην ισοφάριση σε κομβικό σημείο για την εξέλιξη του ματς. Μια ισοφάριση που ήρθε ακριβώς με τον τρόπο που έψαχνε για να απειλήσει ο Παναθηναϊκός, με δημιουργία δηλαδή από τα άκρα του. Ο Κουλιμπαλί στο 43′ σε ένα από τα πολλά ανεβάσματά του, σέντρα στο πρώτο δοκάρι, ο Χατζηγιοβάννης έκανε κίνηση… σέντερ φορ και με υπέροχη κεφαλιά ψαράκι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1.

O χαρακτήρας του Παναθηναϊκού, που χτίζεται με πολύ κόπο από το καλοκαίρι και έπειτα ήταν αυτός που «μίλησε» στο δεύτερο ημίχρονο. Απέναντι σε μια ομάδα που εξακολουθούσε να παίζει μαζική άμυνα και να περιμένει τους Πράσινους πίσω από τη σέντρα, οι παίκτες του Δώνη είχαν υπομονή στο παιχνίδι τους, συνοχή στις γραμμές τους και εξαιρετική τακτική συμπεριφορά. Κοντά οι γραμμές, με την αμυντική να παίζει κοντά στη σέντρα, ανάγκασε τον ΠΑΣ να έχει ρόλο κομπάρσου. Μέχρι το 70′ το παιχνίδι είχε την μορφή που είχε και στο πρώτο μέρος, με τους Πράσινους να παίζουν σαν τη γάτα με το ποντίκι τους Ηπειρώτες.

Το γκολ αυτή τη φορά ήρθε νωρίς, μόλις ύστερα από 14′ αγωνιστικά λεπτά στο β’ μέρος και ήρθε με πανομοιότυπο τρόπο. Ο Παναθηναϊκός επέμεινε στο παιχνίδι από τα άκρα με Ινσούα και Κουλιμπαλί, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν βρήκε τρόπο να το αντιμετωπίσει, ο Κουλιμπαλί στο 59′ έβγαλε τη δεύτερη πάρε – βάλε ασίστ στο ματς και ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν εκεί. Με καταπληκτικό τελείωμα στην κίνηση, ο Ιταλός επιθετικός… άνοιξε λογαριασμό με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, δικαιώνοντας τον Δώνη και για την επιλογή του να τον βάλει στην αρχική ενδεκάδα και γι’ αυτή να μην τον αντικαταστήσει στο ημίχρονο, παρ’ όλο που ο Ιταλός ήταν αρνητικός στο πρώτο μέρος.

Οι Πράσινοι συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι το 70′, είχαν μια μεγάλη ευκαιρία με τον Δώνη να καθαρίσουν στο ματς, αλλά στο τελευταίο εικοσάλεπτο υπήρξε άγχος, δίχως πάντως να έρθει κάποια σημαντική απειλή από πλευράς Ιωαννίνων. Ο Πετράκης αποφάσισε να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, βάζοντας Αθανασιάδη και Μυστακίδη και δείχνοντας πως ο ΠΑΣ μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει αυτού του είδους το παιχνίδι. Με περισσότερο επιθετικούς προσανατολισμούς και σίγουρα περισσότερη κατοχή μπάλας από το 25%-30% που είχε μέχρι το 70′. Ο Δώνης με Στάικο και Πούγγουρα έκανε πιο κλειστή την ομάδα του, γυρίζοντας και το σχήμα σε 3-5-2, με τους μπακ του να γυρίζουν πλέον πολλά βήματα πίσω, ώστε να μην επιτρέπουν στους φιλοξενούμενους να γίνουν επικίνδυνοι. Το τελικό 2-1 έμεινε μέχρι το φινάλε, με ένα σουτ του Μυστακίδη και ένα του Αθανασιάδη να μη βρίσκουν στόχο και τον Παναθηναϊκό να κλείνει ιδανικά την πρώτη πεντάδα αγώνων του με πέντε νίκες σε ισάριθμα ματς πριν μπει σε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα με Αστέρα Τρίπολης, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό.

Παναθηναϊκός (Δώνης): Διούδης, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Δώνης, Μακέντα (77′ Πούγγουρας), Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης (74′ Καμπετσής), Μπουζούκης (65′ Στάικος), Κουρμπέλης, Μαυρομμάτης, Κουλιμπαλί.

ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Βελλίδης, Νικόλιας, Μπατίστ (58′ Αθανασιάδης), Μιχαήλ, Λίλα, Τζημόπουλος, Μπουκουβάλας, Τσικάρσκι, Σκόνδρας (70′ Κούζικ), Κρίζμαν, Βιντάλ (77′ Μυστακίδης).