Εγχειρίδιο ήττας δεν υπάρχει και είναι λογικό μιας και πιθανότατα δεν θα το διάβαζε κανείς. Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον όμως έστω μια διατύπωση για το ποιος άραγε είναι ο χειρότερος τρόπος να χάσεις.

Γιατί πιθανότατα χθες βράδυ προέκυψε ο ορισμός στο γήπεδο Γεώργιος Καραϊσκάκης, εκεί όπου ο Ολυμπιακός σε μονότερμα δίχως τέλος ποδοπάτησε ποδοσφαιρικά τον ΠΑΟΚ, κέρδισε το από καρδιάς χειροκρότημα του κόσμου του στο φινάλε, έκανε την εμφάνιση της χρονιάς υπό τον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά… Αλλά!

Ναι, και όμως, οι Ερυθρόλευκοι έχασαν. Ηττήθηκαν 0-1 με τον φτηνό και πιο αποκαρδιωτικό τρόπο. Με αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς (49′), έπειτα από ολέθριο λάθος του Ανδρέα Γιαννιώτη (του έφυγε η μπάλα από τα χέρια). Μια φάση που δεν έδινε καν την αίσθηση της απειλής. Ο Ποντένσε δεν ακολούθησε το ανέβασμα του Βιεϊρίνια, ο Μπίσεσβαρ – με μάτια στην πλάτη – είδε τον αρχηγό του και ό,τι ακολούθησε μοιάζει με… X-Files. Ο Καμαρά που ήταν πιο κοντά από όλους δεν κυνήγησε. Ο Βιεϊρίνια κατάφερε ένα γύρισμα στην εστία από το ύψος της τελικής γραμμής. Εύκολο. Ο Ανδρέας Γιαννιώτης όμως έχασε τη βρεγμένη μπάλα – στο πρώτο δοκάρι, από την αγκαλιά του – και εκείνη ξεκίνησε ένα ταξίδι παράλληλα στη γραμμή της εστίας. Θέλησε ο Γιάγκος Βούκοβιτς να διώξει δίχως πίεση, αλλά με το δεξί (!), και τελικά κάρφωσε την μπάλα στα πλαϊνά δίχτυα της ομάδας του. Εχετε ακουστά τη φράση «αυτά δεν γίνονται»; Ε, αυτά δεν γίνονται. Αλλά πού να σας πούμε και τα υπόλοιπα.

Κατοχή, τελικές, δοκάρι

Ο Ολυμπιακός είχε 8-3 τελικές στο πρώτο ημίχρονο και 15-0 στο δεύτερο (δόθηκε μία στον ΠΑΟΚ σε ένα… ακούμπημα της μπάλας του Πρίγιοβιτς στο 96′, που μόνο τελική δεν ήταν). Οι Ερυθρόλευκοι είχαν δοκάρι με τον Χασάν (83′), είχαν πέντε κραυγαλέα σουτ – γκολ από το ύψος του πέναλτι (Φορτούνης 54′, Χασάν 32′, 90′, 94′, 97′) που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα σταμάτησε ο Πασχαλάκης ή πέρασαν οριακά άουτ. Είχε τον απόλυτο έλεγχο στον αέρα, παίζοντας βόλεϊ στην αντίπαλη περιοχή σε όλες τις στημένες μπάλες κερδίζοντας σε όλες τις μονομαχίες, αλλά μην μπορώντας να στείλει την μπάλα στα δίχτυα (Καμαρά 2′, Μεριά 22′, 39′, 75′). Είχε δύο ακόμη σουτ με εξαιρετικές προϋποθέσεις από τον Μπουχαλάκη (61′, Τσιμίκας 76′). Και αυτές είναι μόνο οι… σημειώσεις μας που δεν χώρεσαν τις φάσεις που οι Ερυθρόλευκοι για ένα κλικ σε μια πάσα, σε μια απόφαση της στιγμής, δεν ήρθαν φάτσα με τα δίχτυα. Υπήρξαν τουλάχιστον δύο – τρεις φορές που επί της ουσίας τα σουτ τα σταματούσαν συμπαίκτες, όπως ένα του Φορτούνη που «έσβησε» πάνω στο σώμα του Χασάν (67′).

«Είχαμε και τύχη»

Οχι, δεν θέλουμε επ’ ουδενί να υποτιμήσουμε την αξία της νίκης του ΠΑΟΚ, ο οποίος για δεύτερη σερί Κυριακή μεθά με το νέκταρ της επικράτησης σε ντέρμπι. Δεν γίνεται όμως να είδε κάποιος αυτό το χθεσινό αντάμωμα των δύο ομάδων και ακούγοντας το σφύριγμα της λήξης από τον Σαν Φενταγί να σκέφτηκε πως ο Δικέφαλος επικράτησε. Εχασε σε όλα κατά κράτος επί της ουσίας. Στη σκακιέρα της τακτικής, στη διάθεση, στην ποιότητα, στο… μονότερμα. Νίκησε μόνο στο σκορ, και μάλιστα πετυχαίνοντας γκολ σε ένα ημίχρονο στο οποίο επί της ουσίας δεν είχε τελική προσπάθεια. Αντε, αυτή του Πρίγιοβιτς στο 97′. Μέχρι και ο Ραζβάν Λουτσέσκου παραδέχθηκε την τύχη του: «Δύο παράμετροι, το ένα είναι το πνεύμα, το πώς παλέψαμε μέσα στο γήπεδο και πώς αντιδράσαμε, ενώ δεν παρατήσαμε το ματς. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεσαι και λίγο τύχη, εμείς την είχαμε». Αν η χθεσινή ήταν λίγη τύχη, τότε ο Δικέφαλος του Βορρά όταν θα σπαταλήσει την… πολλή, θα κατακτήσει μάλλον το Τσάμπιονς Λιγκ. Ή ο Λουτσέσκου θα κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το Τζόκερ. Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.

Χειροκρότημα

Και για να καταλήξουμε: δεν χωρά κριτική αυτό που είδαμε χθες βράδυ. Ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, εκεί που περιμένεις πως το «φτηνό γκολ» που δέχεται ο Ολυμπιακός θα… παγώσει την πιθανότατα αντίδρασής του. Στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ παραδεχθήκαμε άπαντες πως είδαμε ματσάρα και οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν έχοντας από 13 τελικές. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Πειραιώτες χθες σταμάτησαν στις 15! Οι δύο ομάδες την περασμένη Κυριακή έκαναν 26 μαζί στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός μόνος του 23 χθες στον πιο εμφατικό μονόλογο που προέκυψε σε «ντέρμπι» εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο ΠΑΟΚ πήρε τους βαθμούς, οι Ερυθρόλευκοι το χειροκρότημα. Να δούμε τι από τα δύο θα υπερισχύσει στο τέλος, μιας και ακόμη είμαστε μόλις στην 5η αγωνιστική.

Ολυμπιακός: Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Μεριά, Βούκοβιτς, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (81′ Γκιγέρμε), Χριστοδουλόπουλος (69′ Γκερέρο), Καμαρά, Φορτούνης (81′ Φετφατζίδης), Ποντένσε, Χασάν.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (84′ Τόσκα), Κάνιας, Μαουρίσιο, Λημνιός (72′ Βέρνμπλουμ), Πέλκας (57′ Ζαμπά), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.