Την πόρτα της εξόδου έδειξε η General Electric (GE) στον διευθύνοντα σύμβουλό της Τζον Φλάνερι, χρεώνοντάς του αδυναμία να βελτιώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της πολυεθνικής που δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους, περιλαμβανομένης και της ενέργειας.

Πρόκειται για κίνηση-έκπληξη για τα δεδομένα μιας τόσο μεγάλης σε μέγεθος εταιρείας, η οποία πάντως έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους επενδυτές, αφού η τιμή των μετοχών της GE ακολούθησαν έντονα ανοδική πορεία καταγράφοντας κέρδη έως 14%.

Οι μετοχές της εταιρείας είχαν υποχωρήσει στο μισό από τότε που ο Φλάνερι ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της GE, τον Αύγουστο του 2017. Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου την προηγούμενη εβδομάδα, η GE είχε κεφαλαιοποίηση κάτω από 100 δισ. δολάρια -λιγότερο από το ένα τρίτο από τη χρηματιστηριακή αξία που είχε το 2007.

Η εταιρεία αποφάσισε ήδη να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της GE τον Λόρενς Καλπ. Ο 55χρονος Καλπ έφτιαξε πολύ καλό όνομα όσο καιρό ήταν επικεφαλής της πολυεθνικής Danaher Corp. Ο ίδιος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Danaher από το 2000 έως το 2014. Το διάστημα εκείνο οι επενδυτές της εταιρείας είχαν πολύ υψηλές αποδόσεις, που ήταν υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες του δείκτη S&P 500.

Οι προκλήσεις για το νέο αφεντικό της GE είναι μεγάλες. Παρά τις προσπάθειες του Φλάνερι, ο οποίος έμεινε ως επικεφαλής της εταιρείας μόλις έναν χρόνο, να οδηγήσει σε αναδιάρθρωση την GE, οι δυσκολίες αποδείχτηκαν μεγάλες. Η εταιρεία προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας και σε μείωση δραστηριοτήτων, αλλά τα αποτελέσματά της συνέχισαν να μην παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης. Αυτό συνέβη κυρίως λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων στο τμήμα της GE που ειδικεύεται στην κατασκευή εξοπλισμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα τα προβλήματα του τμήματος αυτού φάνηκαν να μεγαλώνουν τον προηγούμενο μήνα, όταν η GE ανακοίνωσε πως αρκετές από τις πιο καινούργιες της τουρμπίνες θα έπρεπε να σταματήσουν τη λειτουργία τους λόγω αστοχίας εξαρτημάτων. Ενδεικτικό των μεγεθών είναι ότι πέρυσι το τμήμα ενέργειας της GE είχε ανακοινώσει ζημιές 10 δισ. δολαρίων.

Ο Φλάνερι έχει εργαστεί για 30 συναπτά έτη στην GE και ανέλαβε καθήκοντα μετά την αποχώρηση του προκατόχου του Τζεφ Ιμελτ το 2017. Ο Καλπ είναι το πρώτο στέλεχος που δεν προέρχεται από την ίδια την εταιρεία το οποίο θα αναλάβει τα ηνία της. Μέχρι τώρα το διοικητικό συμβούλιο της GE συνήθιζε να δίνει προαγωγές στα ανώτατα αξιώματα σε όσους είχαν εργαστεί για αυτή επί σειρά πολλών ετών. Ο Καλπ μπήκε στο διοικητικό συμβούλιο της GE τον Απρίλιο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης της εταιρείας. Τότε τα μέλη του συμβουλίου είχαν μειωθεί από 18 σε 12 και είχαν αποχωρήσει πολλοί παλαιοί διευθυντές.