Το ζήτημα της υποβολής των πόθεν έσχες, που είχε προκαλέσει έντονες αναταράξεις μεταξύ της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και η επίλυσή του είχε φτάσει μέχρι την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, επανέρχεται στο νομοθετικό πεδίο της κυβέρνησης. Χθες το σχετικό νομοσχέδιο για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατατέθηκε στη Βουλή έτσι ώστε με την ψήφισή του να «ξεπαγώσει» η σχετική διαδικασία που «πάγωσε» λόγω της αντισυνταγματικότητας που εντόπισε η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2017, έπειτα από προσφυγή των δικαστών και τις διαδικασίες ελέγχων όχι μόνο για δικαστές και εισαγγελείς, αλλά για όλους τους υπόχρεους. Υπό αυτά τα δεδομένα και με βάση τις συντεταγμένες της απόφασης του ΣτΕ, το υπουργείο Δικαιοσύνης διά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δίνει εύλογες προθεσμίες για την επανυποβολή της δήλωσης από όσους έχουν αλλαγές και όσους (κυρίως δικαστικούς λειτουργούς που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ) δεν είχαν υποβάλει δήλωση: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση χορηγείται εύλογος χρόνος τόσο για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του 2018 (χρήση 2017), όσο και για την υποβολή των δηλώσεων που αφορούν προηγούμενα έτη και χρήσεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση.

Η απόφαση. Ο πήχης για τους δικαστές ήταν η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την πλειοψηφία στην Επιτροπή Ελέγχου θα πρέπει να έχουν δικαστικοί λειτουργοί. Το νέο νομοσχέδιο εναρμονίζεται με τη διαδικασία που ανέφερε η Ολομέλεια του Δικαστηρίου και τον έλεγχο πόθεν έσχες των δικαστών θα διενεργεί η Επιτροπή του άρθρου 3Α της Βουλής, η Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστές. Στη συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής ελέγχονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών, των περιφερειαρχών, των δημάρχων, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση. Ειδικά για τους ελέγχους του πόθεν έσχες των δικαστών, η 11μελής Επιτροπή που θα οριστεί θα έχει πρόεδρο προερχόμενο από τον δικαστικό κλάδο και συνολικά 6 δικαστές από όλα τα δικαστήρια (Αρειο Πάγο, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο). Με το νομοσχέδιο πάντως προστίθεται στην Επιτροπή του 3Α η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης (σήμερα είναι η Μαρία Παπασπύρου) καθώς «ενόψει έλλειψης συνάφειας με το αντικείμενο του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης».

Τα ποσά. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώνουν μετρητά άνω των 30.000 ευρώ (ήταν 15.000 πριν από την απόφαση του ΣτΕ) που δεν περιλαμβάνονται σε τραπεζικές καταθέσεις (στο στρώμα) καθώς και των κινητών περιουσιακών στοιχείων (πίνακες, τιμαλφή κ.λπ.) άνω των 40.000 ευρώ (ήταν 30.000 ευρώ). Επιπλέον προβλέπεται ότι :

– Οι υπόχρεοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης πρέπει να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες, όπως ακριβώς και οι σύζυγοι. Και οι εν διαστάσει σύζυγοι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δηλώσεις, ενώ σε περίπτωση άρνησής τους θα καλούνται από το όργανο ελέγχου που θα δίνει προθεσμία υποβολής, ενώ προβλέπονται κυρώσεις στην περίπτωση και δεύτερης αναιτιολόγητης άρνησης.

– Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής προβλέπεται ένα ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 200 ευρώ, ενώ αν η καθυστέρηση ξεπεράσει τους δυο μήνες το πρόστιμο θα αγγίζει τα 800 ευρώ.

– Υπάρχει χρονική κλιμάκωση για το πότε (χρονικά) η μη υποβολή πόθεν έσχες καθίσταται αξιόποινη πράξη και για ποιο ποσό και πάνω τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος.

Τέλος και οι δικαστές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους.