Τελικά πρέπει να της το αναγνωρίσουμε αυτής της κυβέρνησης: έχει ορισμένες σταθερές στις οποίες βασίζεται, τις επικαλείται και τις χρησιμοποιεί σε κάθε περίπτωση. Πώς οι σεφ χρησιμοποιούν σχεδόν σε κάθε πιάτο τον… μαϊντανό; Επειδή και καλά (σώνει και καλά δηλαδή), σου λένε, «ταιριάζει με όλα»; Ε, έτσι ακριβώς.

Αντλώ παράδειγμα χθεσινό, από το νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή προς συζήτηση και το οποίο συμμορφώνει την ισχύουσα έως τώρα νομοθεσία με τις αποφάσεις του ΣτΕ που, ως γνωστόν, είχε εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις για το αν οι δικαστές οφείλουν να καταθέτουν δηλώσεις.

Τι καινούργιο κομίζει το νομοσχέδιο; Πολλά και διάφορα, και μεταξύ αυτών και την αναμόρφωση της σύνθεσης του ελεγκτικού οργάνου, το οποίο θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Και τι ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντας για τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν; Οτι μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται – για πρώτη φορά! – και η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, η γνωστή (μας) και μη εξαιρετέα κυρία Μάρη Παπασπύρου!!!

Αν και μετά βίας αποφεύγω να υπενθυμίσω τα περί «μαϊντανού» και της αναγκαιότητας που επιβάλλει στους σεφ και τους σου σεφ να τον χρησιμοποιούν, θα κακίσω τον πρόεδρο Αλέξη, τον υπουργό Τζανακόπουλο, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, εμπνεύστηκε και του εισηγήθηκε την τοποθέτηση της κυρίας Μάρης στην Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες. Καλά, δεν τη λυπούνται, μεγάλη γυναίκα; Τιραμόλα την έχουν καταντήσει. Γυναίκα – λάστιχο. Ετσι όπως της συμπεριφέρονται, νομίζω πως κακώς ονομάζεται Μάρη Παπασπύρου. Νάντια Κομανέτσι έπρεπε να λέγεται…

Η πανταχού παρούσα Μάρη

Τι να πρωτοκάνει πια η γυναίκα αυτή; Διερωτώμαι. Τραβάει η όρεξη του «πολλά βαρύ και όχι» υπουργού Πολάκη σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Καλείται η κυρία Μάρη να εντοπίσει τα στοιχεία για να το τεκμηριώσει. Σκάει σκάνδαλο για τη Novartis; Να σου η κυρία Μάρη, σαν από μηχανής θεός, να ανακαλύψει τα στοιχεία, να τα διασταυρώσει και να προσδιορίσει μετά, μη και διαφύγει των εισαγγελικών λειτουργών, ότι οι ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Και να το έχει υπόψη του και ο αρχάγγελος της κάθαρσης Πολάκης να τον χώσει επιτέλους τον Αδωνη φυλακή.

Γίνεται η θεομηνία στη Μάνδρα, πνίγονται 25 άνθρωποι, σπεύδει η Δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες, αλλά να τη, πετιέται, η κυρία Μάρη που θέλει τον δικό της (πολύ) χρόνο για να διερευνήσει τις ευθύνες Αρχών και δομών της πολιτείας. Κι όταν καταλήγει σε ένα συμπέρασμα, ω του θαύματος, ευθύνονται όλοι οι άλλοι, πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Καίγονται στο Μάτι 100 άνθρωποι, τρέχει η Δικαιοσύνη να ανακαλύψει τους υπευθύνους για το έγκλημα, γιατί διάολε κάποιος πρέπει να πληρώσει, αλλά φευ, δεν μπορεί να το κάνει, διότι εκκρεμεί το πόρισμα της κυρίας Μάρης Παπασπύρου.

Αν έπειτα από όλα αυτά σκεφτεί κάποιος ότι η τοποθέτησή της στην Επιτροπή Ελέγχου των πόθεν έσχες γίνεται για άλλο λόγο (όπως π.χ. να θέλει η κυβέρνηση να έχει ένα μάτι και ένα αφτί στην Επιτροπή) πλην των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων της, τον καταγγέλλω ως καταχθόνιο τύπο και άτομο το οποίο δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τις αξίες…

Γνώριζαν από μέρες

Δεν εξεπλάγη το Μέγαρο Μαξίμου από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, και μην ακούτε ό,τι και να λένε οι γύρω γύρω. Το περίμενε. Και μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μου ανέφερε μια πηγή μου χθες, ο Πρωθυπουργός είχε επίγνωση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στο γειτονικό κράτος, από ημερών.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που στη Νέα Υόρκη είχε ήδη αφήσει να διαφανεί σε τοποθετήσεις του ότι η συμφωνία ενδέχεται να καθυστερήσει να φθάσει στην ελληνική Βουλή – ίσως τον Μάρτιο, είχε πει.

Γίνεται λόγος επίσης, σε επίπεδο φημών, ότι σε μια αποτίμηση της κατάστασης που έγινε σε μίνι σύσκεψη στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Κοτζιά, του υπουργού Παππά και υπηρεσιακών παραγόντων, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε ότι το δημοψήφισμα «δεν πάει καλά» και πως ενδέχεται να μην ψηφίσει το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Εξού, λένε, και έπεσαν και οι (πανηγυρικοί) τόνοι σχετικά με τη συμφωνία και την πιθανότητα αυτή να εγκριθεί από το δημοψήφισμα.

Τώρα το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα. Τόσο εκεί όσο και εδώ…

Αλλο που δεν ήθελε ο Αλέξης

Η γνώμη μου είναι ότι αν υπάρχει ένας νικητής από το δημοψήφισμα, αυτός δεν είναι ούτε ο Ζάεφ ούτε οι οπαδοί του μποϊκοτάζ ούτε ο Καμμένος… συνταγματολόγος, ο οποίος έσπευσε να αυτοδικαιωθεί κηρύσσοντας το συμβουλευτικό δημοψήφισμα μιας άλλης χώρας άκυρο!

Κατά την άποψή μου, νικητής είναι ο Αλέξης Τσίπρας – έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, πρώτον δεν θα του έρθει η συμφωνία άμεσα, με κούριερ, στο σπίτι του, έτσι ώστε να εξαναγκαστεί με τη σειρά του να τη φέρει στη Βουλή Ιανουάριο ή το πολύ Φεβρουάριο. Δεύτερον, δεν θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, πριν δηλαδή από τον Μάιο, με αφορμή την αποχώρηση του Καμμένου κόμματος από τη συγκυβέρνηση. Τρίτον, κερδίζει πολύτιμο χρόνο για να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα: αν εξακολουθήσει η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, προκηρύσσει εκλογές όποτε κρίνει ωφέλιμο – ακόμη και εξαντλώντας την τετραετία. Αν διαπιστώσει σημάδια ανάκαμψης και μια διαφορά με τη ΝΔ που «παλεύεται», τις κάνει νωρίτερα. Σε κάθε περίπτωση, έχει πλέον χρόνο να σκεφτεί και να πράξει ό,τι τον συμφέρει. Τέταρτον, αποκαθιστά τη σχέση του με τον Καμμένο υπουργό Αμυνας και συνεχίζουν μαζί, χωρίς διαταραχές και εντάσεις, τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρις ότου αποφασίσει για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Πέμπτον, έχει πια τον χρόνο να κάνει διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική πολιτική, να δει πώς θα διαχειριστεί το θέμα της περικοπής των συντάξεων αν δεν τα καταφέρει τώρα – γενικά, κανείς δεν έχασε έχοντας χρόνο μπροστά του. Χάνει όποιος πιέζεται από έλλειψη χρόνου. Εκεί δυσκολεύουν τα πράγματα…

Οριστική απαλλαγή Καρχιμάκη

Την… ξεπουπούλιασαν εντελώς οι εφέτες εκείνη την πολυδιαφημισμένη δικαστική έρευνα – αχταρμά, στην οποία ο ανακριτής (κύριος Φούκας ονόματι) κατάφερε να χωρέσει τις (υπαρκτές) τηλεφωνικές υποκλοπές της Vodafone, το εντελώς φανταστικό σχέδιο «Πυθία» της δήθεν απόπειρας δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή και το ακόμη πιο ανύπαρκτο ζήτημα της δήθεν υποκλοπής απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ από τον Μιχάλη Καρχιμάκη.

Μετά την ΕΥΠ, η οποία απέδειξε με στοιχεία και ντοκουμέντα ότι το σχέδιο «Πυθία» για τη δήθεν δολοφονία του Κώστα Καραμανλή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια παραφουσκωμένη… φούσκα, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου Εφετών να αποδείξει, διά βουλεύματος, ότι η δήθεν εμπλοκή του Μιχάλη Καρχιμάκη σε υπόθεση υπεξαίρεσης απόρρητων εγγράφων της ΕΥΠ το 2008 ήταν ένα κατασκεύασμα. Τα υποτιθέμενα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Καρχιμάκη, πολύ απλά, δεν ήταν απόρρητα, και όλο αυτό που έγινε εις βάρος του δεν ήταν παρά μία ακόμη σκευωρία την οποία έστησαν ύποπτα συμφέροντα και κύκλοι που ήθελαν, σώνει και καλά, να εμπλέξουν έναν στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου σε μια ύποπτη συναλλαγή.

Θυμίζω, γιατί σε αυτήν τη χώρα καταναλώνουμε πολλούς… λωτούς τελευταία και ξεχνάμε εύκολα, ότι κατά την ολοκλήρωση της ανάκρισης επί της άθλιας σκευωρίας για το συγκεκριμένο θέμα, στον Καρχιμάκη επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση… ενός εκατομμυρίου ευρώ!!!

Και ότι ο άνθρωπος είδε το σπίτι του να γίνεται φύλλο και φτερό από αιφνιδιαστικές εισβολές εισαγγελέων, ότι διασύρθηκε πανελλαδικά ως συνωμότης, ότι αφέθηκε να εννοηθεί στην κοινή γνώμη ότι αυτός… οργάνωσε την απόπειρα δολοφονίας του Καραμανλή, ότι αυτός ήταν πίσω από τις τηλεφωνικές υποκλοπές και άλλα τέτοια αδιανόητα.

Τώρα που απηλλάγη οριστικά των κατηγοριών, νομίζω ότι κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους…