Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ βρίσκει και το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε θέση μάχης, αφού διασυνδέεται πλήρως και με τον εκλογικό χρόνο στη χώρα μας. Σύσσωμες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, στάθηκαν στο τεράστιο ποσοστό αποχής των γειτόνων, ενώ υπάρχει μια γενικευμένη παραδοχή της παράλληλης απονομιμοποίησης της συμφωνίας των δύο πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ. Κατ’ αρχάς στα της κυβέρνησης, το μούδιασμα συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Αυτός είναι ο όρος που περιγράφει με ακρίβεια τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου, της ανάγνωσης που κάνει πάνω στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ αλλά και στο πώς μεταβολίζει το μήνυμα της αποχής και την εικόνα πολιτικής απονομιμοποίησης του Ζάεφ.
Γιατί μπορεί η κυρίαρχη αίσθηση που διαχέεται από πηγές του Μαξίμου από χθες να είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε χρόνο με το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει όμως ικανοποίηση από την εικόνα των πολιτών που γύρισαν μαζικά την πλάτη στη συμφωνία των Πρεσπών. Η χθεσινή αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου αποτυπώνει τον αμφίσημο τρόπο που είδαν οι κυβερνητικοί το αποτέλεσμα: «Το χθεσινό δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε με μεγάλη υπεροχή του Ναι. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη στην πορεία για την κύρωση και θέση σε ισχύ της συμφωνίας των Πρεσπών. Μας προβληματίζει ωστόσο η χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην όλη διαδικασία καθώς αναδεικνύεται ότι μεγάλο τμήμα των πολιτών στη γειτονική χώρα αντιμετωπίζει τη συμφωνία με σκεπτικισμό και τελικά η συντριπτική υπεροχή του Ναι δεν καθίσταται πολιτικά δεσμευτική για την αντιπολίτευση» ανέφερε, ενώ ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε έναν αριθμητικό αγώνα υπολογισμού των βουλευτικών ψήφων αν η συμφωνία έρθει και στην ελληνική Βουλή προς κύρωση.
Διάσταση απόψεων. Ταυτόχρονα, το χάσμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φαίνεται πως μεγαλώνει – είναι ενδεικτικό πως ήταν εντελώς διαφορετικές οι προσεγγίσεις των Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου για το αποτέλεσμα. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με βασικό θέμα στο τραπέζι το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Εδώ, για παράδειγμα, υπάρχει μια άποψη που εκφράζεται από μερίδα βουλευτών, όπως ο Κώστας Κατσίκης που θέλει απόσυρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία, αλλά και η στήριξη της συμφωνίας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο.
Αντιπολιτευτικά πυρά. Η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο συγκυβερνητών έχει βρεθεί και στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, που θεωρεί πως το αποτέλεσμα και τα επόμενα βήματα στα Σκόπια ενδέχεται να καθυστερήσουν την κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή. «Νυν υπέρ πάντων η καρέκλα» καταλήγει η ανακοίνωση της εκποσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη, στοχεύοντας κυρίως στον τρόπο που η συμφωνία χρησιμοποιείται μικροκομματικά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Από το Κίνημα Αλλαγής κρατούν τους τόνους χαμηλούς παρότι θεωρούν πως το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την αποδοκιμασία της συμφωνίας όχι μόνο από την ελληνική πλευρά, αλλά και από τη σκοπιανή.
ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται, ωστόσο, το Ποτάμι, που έβγαλε στην επιφάνεια μια πιο ευρωπαϊκή διάσταση. Η Σεβαστουπόλεως έχει ταχθεί επισήμως υπέρ της συμφωνίας από την αρχή και συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των γειτόνων σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση.