Αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς, δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους προσπαθεί να το πετύχει. Ο πρώτος ακολουθεί ευρωπαϊκή οδό και ο δεύτερος αυτοδιοικητική. Και μπορεί η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στις Βρυξέλλες να έβαλε (τουλάχιστον για την ώρα) ανάχωμα στον πρώτο, όμως ο δεύτερος χρειάζεται περισσότερη προεργασία, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από πολύ νωρίς να προσεγγίζει κεντροαριστερά στελέχη. Αυτή η τακτική επέβαλε στην κεντροαριστερή ηγεσία γρήγορες και ευέλικτες κινήσεις, έτσι ώστε να κατοχυρώσει τους δικούς της υποψηφίους στις περιφέρειες. Ετσι, οποιαδήποτε στήριξη έρθει από τον ΣΥΡΙΖΑ (ή ακόμα και από τη ΝΔ), έπεται της αντίστοιχης κεντροαριστερής – κλείνοντας κάθε συζήτηση περί προοδευτικών ή άλλων μετώπων.
Η επιβεβαίωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη από το περιφερειακό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, λίγες μέρες πριν, άνοιξε τον δρόμο. Ακολούθησαν αυτές του Απόστολου Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου στη Δυτική Μακεδονία και της Κατερίνας Μπατζελή στη Στερεά.
Την Πέμπτη αναμένεται μια ακόμη: αυτή του Νίκου Τσιλιμίγκα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Οι Αρναουτάκης, Κατσιφάρας και Τσιλιμίγκας είχαν συζητηθεί ως πιθανές λύσεις και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όμως, ακόμα κι αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώσει τη στήριξή του, δεν θα μιλάμε για συνεργατική υποψηφιότητα, αλλά για στήριξη υποψηφίου εκτός του κόμματος – κάτι που, μεταξύ άλλων, δημιουργεί αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την τάση των «53» να τάσσονται ευθέως εναντίον της «πασοκοποίησης» του κόμματος.
ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ. Οι πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες, στους οποίους έρχεται να προστεθεί ο Γιάννης Σγουρός στην Αττική, δημιουργούν μια πρώτη μαγιά που θα σηκώσει στις πλάτες της την αυτοδιοικητική κεντροαριστερή προσπάθεια. Από εκεί και πέρα, για τις υπόλοιπες περιφέρειες η συζήτηση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη συζητείται η περίπτωση του Γιώργου Πεταλωτή, αλλά και του Μιχάλη Τιμοσίδη. Στην Ηπειρο, ακούγεται το όνομα του Δημήτρη Δημητρίου, που έχει ισχυρή παρουσία στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων, ενώ στο Νότιο Αιγαίο, μετά την άρνηση του Γιώργου Νικητιάδη, πιο πιθανό είναι το σενάριο του Μανώλη Γλυνού από τη Ρόδο.
Στο Βόρειο Αιγαίο, υπάρχει η υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη – εκτός κι αν τελικά ο γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής αξιοποιηθεί στις εθνικές εκλογές. Πιο ανοιχτά είναι τα πράγματα στην Κεντρική Μακεδονία, που ακούγεται το όνομα του Αγγελου Τόλκα και απομακρύνεται η λύση του Γιάννη Μαγκριώτη. Για την Πελοπόννησο και το Ιόνιο δεν υπάρχει ακόμα short-list υποψηφίων, με τη διαδικασία να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.
Η στρατηγική της αυτόνομης πορείας, πάντως, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκτός της θετικής αποτίμησης της κεντροαριστερής παρουσίας το προηγούμενο διάστημα, οι βουλευτές άκουσαν με προσοχή τη Γεννηματά να μιλά συσπειρωτικά, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η συζήτηση αφορούσε κυρίως την επόμενη περίοδο, ενόψει του προϋπολογισμού, αλλά και τη στάση που θα ακολουθηθεί στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης – η οποία περιλαμβάνει σύσταση επιστημονικής ομάδας. Την Τετάρτη θα λάβει χώρα και η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, όπου, εσωκομματικά πλέον, θα συζητηθεί η πολιτική του Κινήματος Αλλαγής μέχρι τις εκλογές και τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν στο τραπέζι.