Σε μία αντίστροφη μέτρηση δέκα ημερών έχει εισέλθει η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) μετά το αμφίσημο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Μέσα σε αυτές τις δέκα ημέρες θα διαφανεί αν μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να βρει τους βουλευτές που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 80 που απαιτείται ώστε να περάσει η συνταγματική αναθεώρηση. Διαφορετικά, θα ανοίξει ο δρόμος των εκλογών και ήδη στο παρασκήνιο στα Σκόπια έχουν αρχίσει να ακούγονται και ημερομηνίες, όπως η 25η Νοεμβρίου. Σε κλυδωνισμούς από τη μεγάλη αποχή ή σε έναν εσωτερικό πόλεμο εντυπώσεων μπορούν να αποδοθούν και οι χθεσινές φήμες περί παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, οι οποίες διαψεύστηκαν άμεσα και κατηγορηματικά από τη σκοπιανή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χαμηλή συμμετοχή, στα όρια του 37%, προκάλεσε μούδιασμα στον ξένο παράγοντα, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να βοηθήσει όσο γινόταν περισσότερο τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του να πετύχουν τον στόχο τους. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι ιδιαίτερα η Δύση θα επιδιώξει πλέον να κρατήσει χαμηλούς τόνους, συμφωνώντας με την κίνηση του Ζάεφ να προσπαθήσει να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές βασιζόμενος ουσιαστικά στο υψηλότατο ποσοστό του Ναι μεταξύ των ψηφισάντων. Δεν λείπουν δε εκείνοι που βλέπουν ξανά τον ρωσικό δάκτυλο πίσω από την εκτεταμένη αποχή, μέσω μιας διαδικτυακής εκστρατείας παραπληροφόρησης ενόψει του δημοψηφίσματος.
Εκλογές. Ο Ζάεφ αναφέρθηκε πάλι χθες στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών περί τα τέλη Νοεμβρίου. Αναφέρθηκε επίσης και σε ορισμένα χρονοδιαγράμματα, όπως π.χ. οι ευρωεκλογές του 2019, κάτι που σχεδόν άμεσα συνέδεσε με την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση Ζάεφ ανησυχεί ότι με μία άλλη ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών θα ναυαγήσει. Εκτιμάται ότι ο Ζάεφ μπορεί με βάση τους τρέχοντες υπολογισμούς να συγκεντρώσει 71-72 βουλευτές. Ηδη στο VMRO – DPMNE το γεγονός ότι ορισμένοι βουλευτές του πήγαν και ψήφιζαν παρά το μποϊκοτάζ έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην ηγεσία του κόμματος.
Οι Ευρωπαίοι. Την ίδια ώρα, σε κοινή τους δήλωση, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος με αρμοδιότητα τα θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αφού πρώτα δίνουν έμφαση στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, τονίζουν ότι «με ειρηνική και δημοκρατική ψηφοφορία η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που άσκησαν το δικαίωμα ψήφου είπε Ναι στη συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα του ονόματος και για την ευρωπαϊκή πορεία τους. Το Κοινοβούλιο θα κληθεί τώρα να προβεί στις επόμενες ενέργειες για την εφαρμογή της συμφωνίας αναφορικά με το όνομα, αποφασίζοντας σχετικά με την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Εναπόκειται», προσθέτουν, «σε όλους τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς να ενεργήσουν στο πλαίσιο των συνταγματικών αρμοδιοτήτων τους, υπεράνω των πολιτικών κομματικών κατευθύνσεων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει πλήρως και να συνοδεύει τη χώρα, τα θεσμικά της όργανα και όλους τους πολίτες της».
Η Μόσχα. Με τον κλασικό της τρόπο σχολίασε την κατάσταση η Μόσχα, η οποία έχει εξαρχής ταχθεί εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον αυτή διευκολύνει την προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Παρακολουθούμε με προσοχή και πιστεύουμε, φυσικά, ότι όλες οι διαδικασίες οφείλουν να παραμείνουν εντός του νομικού πλαισίου» δήλωσε ο Ντιμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζητούσε από τις πολιτικές δυνάμεις στην ΠΓΔΜ να αποφύγουν τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.