Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται, και όχι άδικα, πως οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Πράγματι, υπάρχουν φορές που η στατιστική μπορεί να κρύψει πράγματα. Οπως για παράδειγμα το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ το βράδυ της Κυριακής. Αν έβλεπες μονάχα τα στατιστικά θα σ’ έπιανε… τρέλα. Ο Ολυμπιακός είχε 23 τελικές προσπάθειες, έναντι μόλις τεσσάρων του ΠΑΟΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο μάλιστα οι τελικές προσπάθειες ήταν 15-1. Κι όμως, το τελικό σκορ 0-1.

Στην περίπτωση του φετινού Παναθηναϊκού, ωστόσο, η στατιστική καταγράφει σε απόλυτο βαθμό την πραγματικότητα. Το ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του Δώνη, οι πέντε νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια και η καταπληκτική έως τώρα πορεία, αποτυπώνονται και στους αριθμούς. Ο Παναθηναϊκός εκτός από την ποδοσφαιρική Ελλάδα έχει… τρελάνει και τους αριθμούς. Και εμφανίζεται πρώτος στις πιο σημαντικές κατηγορίες του πρωταθλήματος. Σε ένα πρωτάθλημα που θα ξεκινούσε από το… μηδέν για όλες τις ομάδες, οι Πράσινοι θα είχαν αυτή τη στιγμή 15 βαθμούς και όχι 9 που έχουν λόγω της τιμωρίας. Και θα ήταν στην κορυφή, παρέα με τον ΠΑΟΚ που επίσης έχει πέντε στα πέντε, αλλά θα υπερτερούσαν του Δικεφάλου λόγω καλύτερης επίθεσης μιας και ο Παναθηναϊκός έχει 12 γκολ έναντι 8 του ΠΑΟΚ. Αυτά τα 12 γκολ τον φέρνουν και στην κορυφή της λίστας των καλύτερων επιθέσεων έως τώρα. Πρώτοι οι Πράσινοι, ακολουθούν η ΑΕΚ με 10, ο Ολυμπιακός και ο Αρης με 9, ο ΠΑΟΚ με 8.

Πρώτος είναι ο Παναθηναϊκός και στην αποτελεσματικότητα. Στις φάσεις, δηλαδή, που τελειώνει σε σχέση με τις τελικές προσπάθειες που έχει κάνει έως τώρα. Και ας είχε μόλις 2 γκολ σε 18 προσπάθειες στο τελευταίο παιχνίδι του με τον ΠΑΣ Γιάννινα το Σάββατο στο Ολυμπιακό Στάδιο. Ο Παναθηναϊκός έχει συνολικά 55 τελικές προσπάθειες (τέταρτος στη συγκεκριμένη κατηγορία πίσω από Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Ατρόμητο), σκοράροντας ωστόσο ένα γκολ ανά 4,6 τελικές προσπάθειες. Ποσοστό που τον φέρνει πρώτο και στη συγκεκριμένη κατηγορία, με τον Αρη να ακολουθεί με ένα γκολ ανά πέντε προσπάθειες και τον ΠΑΟΚ με 1/6.

Οι  ασίστ

Ακόμα μία πολύ σημαντική κατηγορία στην οποία κατέχει την πρώτη θέση η ομάδα του Γιώργου Δώνη είναι στις ασίστ. Δείγμα του πόσο καλή δουλειά γίνεται στην επιθετική δημιουργία της ομάδας και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται μέσα στο γήπεδο. Από τα 12 γκολ που έχει σημειώσει η ομάδα του Δώνη, τα 8 είναι με ασίστ κάποιου ποδοσφαιριστή στον σκόρερ που σημείωσε το γκολ. Δύο είναι με πέναλτι (Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάννης), ένα με το σόλο του Γιόχανσον στο δεύτερο γκολ του στη Λάρισα και ένα με το πρώτο γκολ στη σεζόν, αυτό του Μπουζούκη στην Ξάνθη, με τον νεαρό να παίρνει το… ριμπάουντ και να εκτελεί από μακρινή απόσταση. Τον Παναθηναϊκό στη σχετική λίστα ακολουθούν η ΑΕΚ με 6 ασίστ και οι ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός και Ατρόμητος με 5. Τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο θα αντιμετωπίσει σήμερα ο Παναθηναϊκός για την πρώτη αγωνιστική του Κυπέλλου Ελλάδος, σε ένα ματς που είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη λόγω του αγώνα του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΣ Γιάννινα το Σάββατο. Ο Δώνης θα προχωρήσει σε αλλαγές και φρεσκάρισμα της ομάδας, ωστόσο τόνισε στους παίκτες του πως είναι εξίσου σημαντικό να ξεκινήσουν καλά και στο Κύπελλο και να ξεμπερδέψουν από την αρχή με την υπόθεση πρόκριση.

Ο έλληνας τεχνικός άφησε εκτός τον Σωκράτη Διούδη, τον Φάνη Μαυρομμάτη, τους Κουλιμπαλί – Ινσούα, τον Δημήτρη Κουρμπέλη, αλλά και τους τραυματίες Γιόχανσον, Μουνιέ, Κολοβέτσιο, Μπουζούκη, Κάτσε. Είναι χαρακτηριστικό πως στην αποστολή του Παναθηναϊκού για το σημερινό παιχνίδι βρίσκεται μονάχα ένας ξένος, ο Φεντερίκο Μακέντα.

Αναλυτικά η αποστολή για το σημερινό παιχνίδι: Κότσαρης, Ξενόπουλος, Οικονόμου, Χατζηθεοδωρίδης, Αποστολάκης, Θεοχάρης, Παντελάκης, Πούγγουρας, Στάικος, Δώνης, Χατζηγιοβάννης, Τζανδάρης, Κουντουριώτης, Μακέντα, Εμμανουηλίδης, Βέργος, Σέχου, Καμπετσής.