Καλός. Τόσο καλός όσο σε καμία άλλη βραδιά φέτος, σε αυτό το πρώτο δείγμα των έντεκα επίσημων αναμετρήσεων. Ανταποκρίθηκε σε όλα, την κατάλληλη στιγμή. Επικράτησε σε όλα. Εχασε μόνο στο σκορ. Οξύμωρο αλλά και γεγονός. Μια κατάσταση την οποία καλείται ο Ολυμπιακός να τη διαχειριστεί πάνω στην… τούρλα μιας πολύ απαιτητικής εβδομάδας.

Γιατί δεν είναι η ήττα από τον ΠΑΟΚ πλέον. Είναι το ταξίδι στο Μιλάνο και το αντάμωμα της Πέμπτης με την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν που προχθές διέλυσε εκτός έδρας τη Σασουόλο (1-4). Είναι η αναμέτρηση της Κυριακής στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ σε μια δεύτερη σερί δοκιμασία στο υψηλότερο επίπεδο της Σούπερ Λίγκας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει χρόνος για υπεραναλύσεις και λόγια. Είναι τόσο απαιτητικό το πρόγραμμα των Ερυθρολεύκων που ήδη υποχρεωτικά γυρίζουν σελίδα κοιτάζοντας στα επόμενα.

Δύο εικόνες

Και όσο για την αναμέτρηση με τον Δικέφαλο του Βορρά, για την οποία από το βράδυ της Κυριακής έχουμε ακούσει και διαβάσει ένα σωρό «σοφιστείες» από κατά τα άλλα ανθρώπους καταρτισμένους στο αντικείμενο, φτάνουν δύο εικόνες. Αυτή μέσα στο γήπεδο στα 97′-98′ όπου ο αγωνιστικός χώρος έμοιαζε με κατήφορο που κατέληγε στην εστία του Πασχαλάκη. Και βέβαια εκείνη στο φινάλε, με τον κόσμο του Ολυμπιακού να χειροκροτά από την καρδιά του. Το πιο απαιτητικό κοινό της Ελλάδας, να επιβραβεύει την προσπάθεια και την εικόνα ακόμη και έπειτα από μια ήττα.

Για να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, εξαιρώντας το περσινό της ΑΕΚ που σκόραρε με το σταγονόμετρο, χρειάζεσαι μια ομάδα που να μπορεί να παράγει στη διαδρομή των 30 αγωνιστικών 13-15 τελικές προσπάθειες ανά ματς. Συνήθως μέσα από αυτές οι στατιστικές λένε πως σου προκύπτουν 2,3-2,5 γκολ ανά ματς, που σε φτάνουν με ασφάλεια γύρω από τους 70 βαθμούς του τίτλου. Το να παραγάγεις τόσες τελικές προσπάθειες σε μια διαδρομή 30 αγωνιστικών δεν είναι καθόλου εύκολο. Χρειάζεσαι μια ποδοσφαιρική εικόνα κυριαρχίας, μεγάλες κατοχές μπάλας, αλλά και ικανότητα να τη μετατρέψεις σε «συνθήκες απειλής».

O Ολυμπιακός, 15 τελικές είχε μόνο στο δεύτερο ημίχρονο με τον ΠΑΟΚ. Συνολικά σταμάτησε στις 23! Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης είχε άλλη μια φορά φέτος 23 τελικές, με τον Λεβαδειακό ο οποίος επιθετικά τελείωσε με 5 (ο ΠΑΟΚ είχε 4). Με τον ΠΑΣ Γιάννινα οι τελικές ήταν 14, με τον Αστέρα Τρίπολης επίσης 14. Οπως και στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο. Προκύπτουν δηλαδή ώς τώρα 88 τελικές προσπάθειες για τους Ερυθρόλευκους σε αυτό το πρώτο δείγμα των 5 αγωνιστικών της Σούπερ Λίγκας. Δηλαδή 17,6 ανά παιχνίδι από μια ομάδα που ακόμη καλά καλά δεν έχει καταφέρει να ανοίξει όλη τη βεντάλια του ροτέισον για να χωρέσει τα νέα της μεταγραφικά αποκτήματα! Ο ΠΑΟΚ σε 5 αγωνιστικές με ισάριθμες νίκες έχει 49 τελικές προσπάθειες (σχεδόν 10 ανά ματς). Η ΑΕΚ έχει 70 (14 ανά ματς).

«Ολοι μαζί»

Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα με 20 νέα πρόσωπα, ο ΠΑΟΚ έχει κρατήσει ολόκληρη την περσινή του ομάδα, ενώ σαφώς πιο ομοιογενής από τους Ερυθρόλευκους είναι και η πρωταθλήτρια. Οποιος είναι σε θέση να καταλάβει αυτούς τους αριθμούς και να αντιληφθεί ότι όσο ο καιρός περνά τόσο και οι Πειραιώτες θα «μαζεύουν» την απόσταση στο ζητούμενο της ομοιογένειας από τους άλλους, κατανοεί και γιατί ο Πέδρο Μαρτίνς έλεγε προχθές πως «αν συνεχίσουμε έτσι θα κατακτήσουμε τον τίτλο». Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες και η δουλειά που γίνεται φέρνει από πολύ νωρίς αποτέλεσμα στην εικόνα. Τα υπόλοιπα θα τα φέρει το ίδιο το παιχνίδι και η… στατιστική.

Πίσω στα αποδυτήρια του γηπεδούχου, βράδυ Κυριακής: Ο Γιάγκος Βούκοβιτς ξεσπά. «Ανδρέα, εγώ φταίω. Δικό μου είναι το λάθος. Θα βγω και θα μιλήσω, να αναλάβω πλήρως την ευθύνη. Ζητώ από όλους συγγνώμη» φωνάζει ο σέρβος αμυντικός προς τον Γιαννιώτη. Οι δυο τους εμπλέκονται στη φάση του αυτογκόλ που έκρινε τα πάντα. «Οχι, δεν φταίει κανείς» τον διέκοψε ο Κριστιάν Καρεμπέ βάζοντας τέλος στη συζήτηση. «Είμαστε ομάδα. Ολοι μαζί νικάμε, όλοι μαζί χάνουμε» το μήνυμά του. Μήνυμα ομάδας που αναπαράχθηκε από τον ίδιο και στον λογαριασμό του στα social media. «Δεν χρειάζεται να πούμε λόγια… Μόνο ελπίδα, σκληρή δουλειά κι η δύναμη θα μας οδηγήσουν. Ολοι μαζί». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Μαρτίνς και απευθυνόμενος σε όλους, τόνισε: «Είμαι περήφανος για εσάς. Συνεχίστε να παίζετε έτσι και στο τέλος θα δούμε ποιος θα είναι πρωταθλητής».

Από την πλευρά του ο Ομάρ Ελαμπντελαουί… τιτίβισε: «Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάσαμε αυτό το παιχνίδι! Κυριαρχήσαμε στο ματς και ξεκάθαρα ήμασταν η καλύτερη ομάδα! Επρεπε να αρπάξουμε τις ευκαιρίες μας! Πολύ απογοητευμένοι αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στα επόμενα παιχνίδια! Το να δούμε τους οπαδούς μας να μένουν και να μας χειροκροτούν αφού χάσαμε σημαίνει πάρα πολλά! Πολύ μεγάλο σεβασμό και αγάπη για όλους σας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιασίν Μεριά, που έμεινε θαμπωμένος από τη συμπαράσταση του κόσμου: «Ετσι είναι τα μεγάλα κλαμπ και οι οπαδοί τους. Αναγνωρίζουν την προσπάθεια. Ολο αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση. Τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό. Πρέπει να πάρουμε τους τρεις βαθμούς στο επόμενο ματς (σ.σ. με την ΑΕΚ)».

Με τον ίδιο τρόπο

Ο δρόμος είναι συγκεκριμένος. Ο Ολυμπιακός έχασε βαθμούς που το ποδόσφαιρό του θα τους βρει αλλού. Φτάνει να συνεχίσει να δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Φτάνει να συνεχίσει αυτό το πολύ ωραίο που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες στο μεγάλο λιμάνι. «Το χειροκρότημα και η αναγνώριση μετά το τέλος του αγώνα δείχνουν πως φαίνεται η δουλειά που κάνει η ομάδα και είμαστε σίγουροι ότι τέτοιες βραδιές δεν θα επαναληφθούν. Θα έρθουν τα αποτελέσματα δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο» είπε ο Πέδρο Μαρτίνς. «Σίγουρα έχουμε πολλά πράγματα να βελτιώσουμε. Ομως είμαστε σίγουροι πως η ομάδα παιχνίδι με το παιχνίδι θα βελτιώνεται. Ακόμα και μέσα στα ντέρμπι θα έρχονται τα καλύτερα αποτελέσματα γιατί η ομάδα δουλεύει καλά. Στο επόμενο παιχνίδι με τη Μίλαν θα πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι και είμαστε σε υψηλό επίπεδο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Εχουμε πολλούς παίκτες που ακόμα μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους και περιμένουμε πολύ μεγάλη βελτίωση από την ομάδα μας. Είμαστε σίγουροι πως στα επόμενα παιχνίδια η ομάδα συνεχώς θα βελτιώνεται».