Τι κοινό έχει η ΑΕΚ με την Μπενφίκα; Τον σπουδαίο Σάντος. Τον καθοριστικό Κατσουράνη. Αλλά και κάτι ακόμη σπουδαιότερο: τον αετό. Μάλιστα, η ΑΕΚ «έπιασε» καιρό τώρα το θέμα και προ πενταετίας, το ’14 θαρρώ πως ήταν, έκανε ειδική εκδήλωση για την προστασία των αετών και έδωσε έμφαση στον συγκεκριμένο κοινωνικό τομέα. Και αργότερα, σκέφθηκε να ζητήσει άδεια από τους Λουζιτανούς ώστε να στείλουν τον αετό τους και να πετάξει πάνω από τη Νέα Φιλαδέλφεια κατά τη διάρκεια του αγιασμού του γηπέδου! Ή και να εκπαιδεύσουν δικό τους πτηνό στα πρότυπα της Μπενφίκα.

Αετός δεν ήρθε βέβαια (μέχρι στιγμής τουλάχιστον),  ωστόσο αναμένονται σήμερα στο Ολυμπιακό Στάδιο πολλοί αετοί. Οπως λέγεται, έχουν και επιθετικές διαθέσεις. Η Μπενφίκα δεν είναι παίξε γέλασε. Πολλοί το περασμένο καλοκαίρι έχρισαν φαβορί τον ΠΑΟΚ, αλλά στην πορεία διαψεύστηκαν οικτρά. Μια στρωμένη ομάδα και με τις εμπειρίες της Μπενφίκα, κατάφερε να πάρει την πρόκριση με χαρακτηριστική ευκολία. Η ΑΕΚ, πάντως, αξίζει να μετρήσει τις δυνάμεις της. Να τσεκάρει μέχρι πού φτάνουν οι δικές της δυνατότητες σε έναν όμιλο δύσκολο, υπό την έννοια ότι έχει απέναντί της ομάδες που σήκωσαν το βαρύτιμο έπαθλο. Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια πρόκληση για όλους και αναμφισβήτητα για την παρέα του Ουζουνίδη. Στο Αμστερνταμ άπαντες εθελοτυφλούσαν και υποστήριξαν πως απέδωσαν υπέροχα στο πρώτο ημίχρονο, προτού έρθει η κατάρρευση στο δεύτερο 45λεπτο. Εβαλαν από μόνοι τους χαμηλά τον πήχη των απαιτήσεων. Τώρα, στο αποψινό ραντεβού στο αχανές ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ μπορεί να διαπιστώσει αν με το υπάρχον δυναμικό μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό στη διοργάνωση. Το θέμα με τον προπονητή είναι πως έχει μάθει την ομάδα να ανοίγεται, να παίζει ποδόσφαιρο, να προσπαθεί να επιβάλλει ρυθμό σε κάθε παιχνίδι. Αυτό ναι μεν είναι ενδιαφέρον ως εγχείρημα και ταιριάζει στο χαμηλό ταβάνι του ελληνικού πρωταθλήματος, θέλει όμως ικανότητες για να εφαρμοστεί στο σαλόνι του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, όλα είναι δυσκολότερα και το επίπεδο πολύ υψηλό. Επαρκούν τα αποθέματα της ΑΕΚ για τέτοιο παιχνίδι; Θα αντεπεξέλθουν οι ποδοσφαιριστές και μάλιστα όταν το ρόστερ είναι ήδη συρρικνωμένο ένεκα τιμωριών ή τραυματισμών;

Τα πάντα θα φανούν στο χορτάρι. Το βέβαιο είναι πως οι αετοί της ΑΕΚ στην επάνοδό τους στην κορυφαία διοργάνωση δεν επιθυμούν να πιαστούν εν υπνώσει. Με άλλα λόγια θέλουν να πετάξουν ψηλά και ει δυνατόν να αποκομίσουν κάτι από τις αναμετρήσεις που θα δώσουν. Το ραντεβού με την Μπενφίκα δεν επιτρέπει τρελή αισιοδοξία, ούτε όμως και κλείσιμο στο καβούκι του προβληματισμού. Στην Ευρώπη, άλλωστε, πείθεις για την πρόοδό σου – εκεί που δεν μετρούν τα λόγια.