Λεονταρισμοί, διαψεύσεις, επανορθώσεις και στο τέλος απρέπειες: αυτή η σειρά συνοψίζει το χάος α λα ιταλικά που ξεκίνησε από δήλωση βουλευτή της ευρωσκεπτικιστικής Λέγκας ότι η Ιταλία θα ήταν καλύτερα εκτός ευρώ και ολοκληρώθηκε – τουλάχιστον προς το παρόν – με τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι να λέει αναφερόμενος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «μιλάει μόνο με ξεμέθυστους». Η αφορμή ήταν η σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα.
Ο βουλευτής λέγεται Κλάουντιο Μπόργκι και εκτός από τη βουλευτική ιδιότητα έχει και εκείνη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής: «Είμαι κάτι παραπάνω από πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα έλυνε μεγάλο μέρος των προβλημάτων εάν είχε δικό της νόμισμα» δήλωσε χθες το πρωί. Μια δήλωση που δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε φυσικά από τις αγορές αλλά ούτε και από τους ευρωπαίους εταίρους της Ρώμης. Η πρώτη αντίδραση από αυτό το δεύτερο μέτωπο ήρθε από την προεδρεύουσα Αυστρία, που έσπευσε να ανακαλέσει την Ιταλία στην τάξη υπενθυμίζοντας ότι είναι ιδρυτικό μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της νομισματικής.
ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ. Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί: «Η Ιταλία είναι στενά συνδεδεμένη με το ευρώ γιατί ξέρει ότι το ευρώ την προστατεύει». Επειτα ήρθε η σειρά του ίδιου του πρωθυπουργού της Ιταλίας να διορθώσει τον βουλευτή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. «Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και είναι μη διαπραγματεύσιμο. Οποιαδήποτε δήλωση παραπέμπει σε διαφορετική θεώρηση πρέπει να θεωρείται αυθαίρετη και προσωπική γνώμη, που καμία σχέση δεν έχει με την πολιτική της κυβέρνησης της οποίας προΐσταμαι» δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε. Στο τέλος, ανασκεύασε ο ίδιος ο «παραβάτης»: Θέμα εξόδου από το ευρώ δεν τίθεται, δεν περιλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία αυτής της κυβέρνησης. Αλλά, «το γεγονός πως το ευρώ καταρρέει εξαιτίας των δηλώσεών μου, θα έπρεπε να κάνει και τους πιο μακάριους να καταλάβουν τι κοροϊδία είναι το αφήγημα του ισχυρού νομίσματος που υποτίθεται ότι προστατεύει από τους κερδοσκόπους».
Είναι ένα «ναι μεν αλλά» που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καθησυχάσει τις αγορές. Την αναταραχή εξάλλου δεν προκάλεσε μόνο η δήλωση του ευρωσκεπτικιστή βουλευτή, αλλά και το σχέδιο του προϋπολογισμού που προβλέπει ένα έλλειμμα σε απαγορευτικά ύψη για την καταχρεωμένη ιταλική οικονομία. Ο Ματέο Σαλβίνι, πάντως, ζήτησε και τα ρέστα. Το σκεπτικό του επικεφαλής της Λέγκας και αρχηγού του Κλάουντιο Μπόργκι είναι ότι η κριτική εις βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας. Αρα; Αρα η Ιταλία έχει κάθε δικαίωμα σε οικονομική επανόρθωση.
ΤΑ ΣΠΡΕΝΤ. «Οι δηλώσεις και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν τα σπρεντ. Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημίωση από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε συνδέσει την τύχη της Ιταλίας με εκείνη της Ελλάδας, να υποχρεωθεί δηλαδή σε πακέτο στήριξης. Και ο Σαλβίνι επανήλθε με δηλώσεις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση: «Εγώ μιλάω μόνο με ανθρώπους που είναι νηφάλιοι και δεν κάνουν συγκρίσεις που δεν στέκουν πουθενά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έπρεπε να πίνει δύο ποτήρια νερό προτού μιλήσει για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ιταλία με το χρέος της. Εξισώνοντας την Ιταλία με την Ελλάδα, τρέλανε τα σπρεντ».
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο άλλος εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού και ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι ντι Μάιο: ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ο στόχος για το έλλειμμα είναι 2,4%. Η κυβέρνηση, διεμήνυσε στο ίδιο πνεύμα, δεν θα κάνει «ούτε χιλιοστό» πίσω. Οσο για την επιμονή των δύο μεγάλων εταίρων της Ιταλίας, αυτή για τον Ντι Μάιο εξηγείται με λίγη συνωμοσιολογία: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας θέλουν να δουν την κυβέρνησή μας να πέφτει».
n Ειδικά ομόλογα ύψους έως και 15 δισ. ευρώ, η αγορά των οποίων από όσους πολίτες τοποθετούνται σε αυτά θα οδηγεί σε φοροαπαλλαγές, σχεδιάζει να εκδώσει η ιταλική κυβέρνηση όπως αποκάλυψε ο Αρμάντο Σίρι, υφυπουργός Υποδομών και βουλευτής της Λέγκας.