Στην αύξηση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους της προχωρεί η Amazon. Η μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων στον κόσμο αποφάσισε ότι από τον επόμενο μήνα θα πληρώνει όλους της τους εργαζομένους στις ΗΠΑ με 15 δολάρια την ώρα. Πρόκειται για κίνηση η οποία γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος βρίσκεται αντιμέτωπη με αυστηρή κριτική για τις αποδοχές και τις άλλες παροχές που προσφέρει στους εργαζομένους της παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις, τα κέρδη και η κεφαλαιοποίησή της καλπάζουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργαζόμενοί της σε διάφορες χώρες έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές. Σήμερα ο ελάχιστος μισθός της Amazon ξεκινά από τα 11 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου αφορά 250.000 μόνιμους και 100.000 εποχικούς υπαλλήλους της εταιρείας. Επίσης η Amazon δεσμεύτηκε να ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να πειστεί το αμερικανικό Κογκρέσο να αυξηθεί ο ελάχιστος μισθός, ο οποίος σήμερα προσδιορίζεται σε 7,25 δολάρια την ώρα.

«Ακούσαμε τους επικριτές μας, σκεφτήκαμε καλά τι θέλαμε να κάνουμε και αποφασίσαμε ότι θέλουμε να ηγηθούμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την αλλαγή αυτή και συνιστούμε στους ανταγωνιστές μας και σε άλλους μεγάλους εργοδότες να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο επικεφαλής και ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Σε σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων τους έχουν προχωρήσει φέτος κι άλλες αμερικανικές εταιρείες, σημάδι ότι η οικονομία πάει καλά.

Η Target έφτασε τον κατώτατο μισθό στα 12 δολάρια με στόχο να τον αυξήσει στα 15 δολάρια την ώρα έως το 2020. Η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Walmart αύξησε τον κατώτατο μισθό στα 11 δολάρια την ώρα, ενώ πολλές άλλες επιχειρήσεις έδωσαν μισθολογικές αυξήσεις ή μπόνους στο προσωπικό τους μετά τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που αποφασίστηκε φέτος από την Ουάσιγκτον.

Η μέχρι τώρα μισθολογική πολιτική της Amazon είχε κάνει την εταιρεία στόχο πολιτικών από κάθε χώρο. Η πιο αυστηρή κριτική επικεντρώνεται στο πώς μεταχειρίζεται τους εργαζομένους και πόσο πολλούς φόρους πληρώνει. Ειδικότερα, πολλές συγκρίσεις έχουν γίνει μεταξύ της τεράστιας περιουσίας του Μπεζος και των συνθηκών απασχόλησης των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων της Amazon.

Επίσης έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πώς η κυριαρχία της Amazon στο εμπόριο έχει επηρεάσει παραδοσιακά καταστήματα. Η Amazon έχει γίνει η δεύτερη μόλις εταιρεία μαζί με την Apple με χρηματιστηριακή αξία πάνω από 1 τρισ. δολάρια. Αυτή την περίοδο οι αλυσίδες ηλεκτρονικών και φυσικών καταστημάτων αυξάνουν το προσωπικό τους για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που αναμένεται την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας της Amazon είναι σε τεράστιες αποθήκες όπου φυλάσσονται και από όπου αποστέλλονται τα προϊόντα σε κάθε γωνιά του κόσμου. Το συνολικό προσωπικό της εταιρείας παγκοσμίως ανέρχεται σε 575.000 άτομα.