Στην Ταϊλάνδη φαίνεται να εντοπίζεται η προέλευση του μεγαλύτερου μέρους της μαύρης τρύπας των οικονομικών της Folli Follie, που αποκάλυψε στην έκθεσή της η Alvarez & Marsall, από τις αμαρτωλές δραστηριότητες της εταιρείας στην Ασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», από το έλλειμμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που εντοπίστηκε κατά τους ελέγχους και τις έρευνες, περίπου το 60% με 65% γέννησε θυγατρική εταιρεία της FF στην Ταϊλάνδη. Μέσω αυτής περνούσαν συναλλαγές και δραστηριότητες με άλλες εταιρείες του ομίλου καθώς και προμηθευτών και πελατών, των οποίων τα στοιχεία αποδεικνύονται πλασματικά. Και αυτό αφού δεν μπορούν να συσχετιστούν με τη FF ή ακόμα χειρότερα οι εταιρείες αυτές φαίνεται να μην υπάρχουν, μιας και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν ή τα στοιχεία τους δεν επιβεβαιώνονται ούτε από τα τοπικά επιμελητήρια.

Καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια νέα στοιχεία για ανάλογες συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων και εταιρείες – φαντάσματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε παρόμοια συμπεράσματα φέρεται ότι καταλήγει και το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει το τεράστιο μέγεθος του σκανδάλου της Folli Follie Group.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ. Τα κενά στα οικονομικά στοιχεία της Folli Follie Group παραδέχεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Παναγιώτης Παπαδέας, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένα στοιχεία του πορίσματος.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΤΕ, από τον έλεγχο της Επιτροπής προκύπτει αδυναμία να επαληθευτούν ορισμένα από τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας. «Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι βάσει των ερευνών μας αμφισβητούμε την ύπαρξη ορισμένων στοιχείων καθώς δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτούν» αναφέρει, τονίζοντας επίσης ότι δεν είναι απολύτως ακριβή όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πως αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν αργότερα, μετά και την παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων για την υπόθεση της Folli Follie αναμένεται να αποσταλεί στον οικονομικό εισαγγελέα το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παραπομπή του ορκωτού ελεγκτή της εταιρείας Ecovis Γ. Βαρθολομίτη, καθώς η διοίκηση της ΕΛΤΕ αναμένει να λήξει και τυπικά το δικαίωμα ακρόασής του ώς την ερχόμενη Δευτέρα και στη συνέχεια θα υπάρξει η όποια εξέλιξη.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΑ. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η θυγατρική της Folli Follie στην Ασία, Folli Follie Group Sourcing Ltd, φέρεται να έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων τη διετία 2016-2017 σε άλλες εταιρείες αγνώστου δραστηριότητας και έδρας, να έχει λάβει προκαταβολές και να έχει απαιτήσεις από αυτές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να έχει προχωρήσει σε δανεισμό χωρίς όμως να καταγράφονται πουθενά εξασφαλίσεις αλλά και τα επιτόκια δανεισμού. Σύμφωνα με ανθρώπους που ασχολούνται με την υπόθεση, η σύνταξη αναμορφωμένων οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017 είναι επιβεβλημένη και πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση της εταιρείας, ενώ ερωτηματικά διατυπώνονται για το εάν η ΕΥ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στη σύνταξή τους.

Η διοίκηση της FF στο τελευταίο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και υπό την πίεση του πορίσματος της Alvarez & Marsall προχώρησε στην αντικατάσταση των διοικητικών συμβουλίων και των διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας (APAC), ενώ ήδη έχει αναλάβει την υποστήριξη της οικονομικής διεύθυνσης στα κεντρικά της Ασίας στο Χονγκ Κονγκ στέλεχος που έχει διοριστεί από την Deloitte. Παράλληλα έχει αποφασιστεί η διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσεων της Α&Μ σε ό,τι αφορά τους παράγοντες που οδήγησαν στις αποκλίσεις των οικονομικών καταστάσεων 2017 των εταιρειών της Ασίας και του ομίλου, καθώς και η άσκηση όλων των ενδεδειγμένων δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου.

Χθες το απόγευμα η εταιρεία Folli Follie Group ανακοίνωσε ότι διόρισε ως κύριο χρηματοοικονομικό σύμβουλό της την εταιρεία Deloitte με σκοπό, όπως σημειώνει, «να βοηθήσει στις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και να συμβουλεύσει στους όρους μιας οικονομικής αναδιάρθρωσης». Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «η Deloitte θα συνεργαστεί στενά με τον διευθυντή Αναδιάρθρωσης του ομίλου Δημήτριο Κουβάτσο».