Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) μπήκε από χθες το γραφείο ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Οι ευρωπαίοι «ράμπο» κατά της διαφθοράς έθεσαν σε διαθεσιμότητα τρία στελέχη του γραφείου στο πλαίσιο έρευνας που διενεργούν για υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών.
Η ΟLAF πραγματοποίησε «έφοδο» στα γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από μια προκαταρκτική έρευνα που διεξήχθη είχε σοβαρές ενδείξεις για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των συγκεκριμένων προσώπων. Κατά πάγια τακτική όμως, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η έρευνά τους.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες βρίσκεται στο προσκήνιο για θέμα που αφορά απάτη και κακοδιαχείριση. Επισημαίνεται ότι παράλληλα η ΟLAF περνάει από κόσκινο και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Προσφυγικό από τη χώρα μας, ύστερα από σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει στις Βρυξέλλες.
Κοινοτικοί παράγοντες σημειώνουν, πάντως, ότι η έρευνα που έχει ξεκινήσει η OLAF για τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν διαπράξει κάποια παράνομη πράξη ή απάτη.
Ανεξάρτητο όργανο. Η OLAF αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητο όργανό της. Πήρε τη μορφή που έχει τώρα το 1999, καθώς τότε αντικατέστησε τη Μονάδα Συντονισμού για την Καταπολέμηση της Απάτης (UCLAF) που είχε ιδρυθεί το 1988.
Μοναδική αρμοδιότητα και υποχρέωση της OLAF είναι να διεξάγει εσωτερικές έρευνες στα θεσμικά και τα υπόλοιπα όργανα και τους οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης με σκοπό την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας που θίγει τα οικονομικά συμφέροντά της.
Μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης ερευνά σοβαρά θέματα σχετικά με την εκτέλεση επαγγελματικών καθηκόντων που συνιστούν παράλειψη των υποχρεώσεων των υπαλλήλων της ΕΕ, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε πειθαρχική ή, ανάλογα με την περίπτωση, ποινική διαδικασία. Στόχος της υπηρεσίας είναι ουσιαστικά να προστατεύσει όχι μόνο τα θεσμικά όργανα και τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και το κύρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Κι αυτό διότι – όπως επισημαίνεται – κάθε αντιληπτή έλλειψη ακεραιότητας εντός των θεσμικών οργάνων παρουσιάζει έναν κίνδυνο φήμης όχι μόνο για τα ίδια τα θεσμικά όργανα, αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του.
Από το 2010 έως το 2017 η OLAF πραγματοποίησε περισσότερες από 1.800 έρευνες και εξέδωσε πάνω από 2.300 συστάσεις προς τα κράτη-μέλη για δικαστικές, οικονομικές, πειθαρχικές και διοικητικές ενέργειες που πρέπει να λάβουν οι αρμόδιες Αρχές τους. Την ίδια περίοδο, δε, συνέστησε την επιστροφή περισσότερων από 6,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.