Το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα ελληνικού πανεπιστημίου (με την εξαίρεση φυσικά του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης) στην αγγλική γλώσσα και με δίδακτρα για τους πολίτες εκτός της ΕΕ αρχίζει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει πάρει το πράσινο φως από το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα θα γίνει στο προνομιακό επιστημονικό πεδίο της Αρχαιολογίας, στο οποίο η Ελλάδα «διαθέτει το μεγαλύτερο “εργαστήρι” στον κόσμο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά μέλος της ηγεσίας του Ιδρύματος που μίλησε στα «ΝΕΑ».
Ο τομέας των κλασικών σπουδών άλλωστε, όπως έχουν γράψει επανειλημμένα «ΤΑ ΝΕΑ», αποτελεί την επιστημονική περιοχή στην οποία η Ελλάδα μπορεί να ξεχωρίσει διαθέτοντας ένα brand με παγκόσμια εμβέλεια. Το τμήμα θα αρχίσει να στήνεται αφού δημοσιευτεί η σχετική απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θα λάβει τις «συμβουλές» του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια… κληρονομιά που άφησε πρόσφατα ο υπουργός Παιδείας σε όποιο ΑΕΙ θελήσει να οργανώσει προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά. Οπως αναφέρεται σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στην περίπτωση διοργάνωσης κύκλων σπουδών στην αγγλική γλώσσα θα πρέπει να υπαρχει συνεργασία σε επίπεδο συμβουλών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο που προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές στη χώρα μας στην ίδια γλώσσα.
Εφόσον η δημιουργία του νέου τμήματος στην Αρχαιολογία ολοκληρωθεί κανονικά και δεχτεί τους πρώτους φοιτητές του (κάτι που μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά ή σε δύο χρόνια), στα σχέδια της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι και η ίδρυση προπτυχιακού προγράμματος στον τομέα της Πληροφορικής, στον οποίο το Ιδρυμα είναι επίσης «δυνατό» και με συμμετοχή στις διεθνείς επιστημονικές λίστες.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ωστόσο, πήρε επίσης μια πλούσια «προίκα» επτά νέων τμημάτων από το υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στα οποία και μια νέα… Κοινωνιολογία. Είναι αδιευκρίνιστο βέβαια σε ποιες ανάγκες (με το δεδομένο ότι η ανεργία των πτυχιούχων έχει κορυφωθεί) απαντάει η δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος.
Βέβαια, η δημιουργία των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι βέβαιο ότι έχει εξασφαλιστεί, καθώς περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ της περιοχής (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) για το οποίο έχει ξεσηκωθεί «ανταρσία» στην περιοχή και οι εκπρόσωποι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ζητούν να αποσυρθεί.
Εν αναμονή της επίλυσης του ζητήματος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα περιμένει την ίδρυση των νέων τμημάτων του, με τα οποία ωστόσο μπαίνει στα «χωράφια» όλων σχεδόν των άλλων πανεπιστημακών ιδρυμάτων της πρωτεύουσας, καθώς εκτός από την Κοινωνιολογία (που ώς σήμερα προσφερόταν στο Πάντειο) διαθέτει τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων (με δυο Οικονομικά Πανεπιστήμια σε Αθήνα και Πειραιά), Διατροφής, Αγροδιατροφής (δίπλα στο Χαροκόπειο) κ.λπ. Μόνο πολυτεχνική σχολή δεν «παίρνει» το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το νέο αυτό «μοίρασμα» τμημάτων, αλλά εδώ να θυμίσουμε ότι γύρω από μια νέα πολυτεχνική σχολή (4ετούς φοίτησης βέβαια, πρώην ΤΕΙ) χτίστηκε πρόσφατα το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Και τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Παράλληλα όμως τα μέλη του θα «θεραπεύουν» σύντομα και επιστημονικά αντικείμενα γύρω από την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με το νέο τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας (για το πρόγραμμα του οποίου βέβαια δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες πληροφορίες). Συγκεκριμένα στο Ιδρυμα και στο νέο τεράστιο πολιτιστικό πάρκο που πρόκειται να δημιουργηθεί στην περιοχή Σχηματαρίου (μεταξύ Χαλκίδας και Αθήνας) έχει σχεδιαστεί να λειτουργήσουν τμήματα Κοινωνιολογίας, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα την κωμόπολη των Ψαχνών και Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού.