Ευθύνες για ολιγωρία όσον αφορά τόσο την αποκατάσταση του καμένου οικισμού όσο και την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων καταλογίζει στον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι (ΣΕΚΜΑ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη. «Οχι μόνο κανένα έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ορισμένα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει» αναφέρει σε επιστολή προς τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και το δημοτικό συμβούλιο και υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις Ψινάκη στη συνάντηση της 11ης Αυγούστου.

Δυόμισι μήνες μετά τη φονική φωτιά οι πυρόπληκτοι ζητούν πλέον έγγραφη ενημέρωση για 11 κρίσιμα ζητήματα. Ζητούμενο σε όλα είναι το ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Στην κορυφή βρίσκονται τα επιδόματα καθώς και η αξιοπρεπής στέγαση και σίτιση όσων έχασαν τα σπίτια τους. Επιπλέον ζητούν δίκαιη διαχείριση των προσφερόμενων ειδών, ενώ όσον αφορά την ασφάλεια του οικισμού θέλουν «άμεσα την ημερομηνία ολοκλήρωσης των προσωρινών αντιπλημμυρικών έργων».

Οι κάτοικοι θίγουν θέματα καθαριότητας του οικισμού και απαιτούν ενημέρωση για τα χρήματα στον ερανικό λογαριασμό, ενώ ο αμίαντος εξακολουθεί να τους φοβίζει. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περιμένει η ΣΕΚΜΑ μεταξύ άλλων για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την ένταξη του Ματιού στο σχέδιο πόλης, την αποκατάσταση του φωτισμού, την υλοτόμηση και τη διαδικασία δενδροφύτευσης. Τέλος ζητεί παρέμβαση Ψινάκη στο υπουργείο Εσωτερικών για πλήρη απαλλαγή των κατοίκων από δημοτικά τέλη, χρεώσεις δήμου και τέλη ύδρευσης.